Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júliusi gasztroprogramok

A nyári gasztronómiai fesztiválok széles palettáján mindenki megtalálhatja a számára kedves, izgalmas programokat. A halas, boros témák mellett a tájegységekre jellemző ételek és az adott régió legjobb terményeit népszerűsítő fesztiválok is izgalmas programokkal és remek fogásokkal várják a vendégeket.

2013. július 05-07. Balatonlellei juliális, Balatonlelle
Gasztronómiai fesztivál, kulturális programokkal a rendezvényparkban. Halászléfőző-verseny, főző-piknik, gyermekműsorok, folklór-est, zenés programok, koncertek sztárvendégekkel, operett-műsor és utcabál várja az érdeklődőket. A színpadi programok mellett egész hétvégén lellei borok, étkezési lehetőségek és kirakodóvásár.
muvhaz.balatonlelle.hu

2013. július 05-07. Vonyarcvashegyi kézműves sörfesztivál, Vonyarcvashegy
Kóstolja végig a magyar kézműves söripar remekeit péntektől vasárnapig Vonyarcvashegyen, a Balaton Északi partján. Hűsítő sörök, finom ételek és változatos esti programok a strandtól alig 100 méterre.
www.vonyarcvashegy.hu

2013. július 06. Endrődi-Jókai bableves muri, Alsóörs
Endrődi Sándor és Jókai Mór legendás barátságának tiszteletére rendezik immár 14. alkalommal. A program része a Jókai hajó ill. a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság fogadása, Jókai és Endrődi szobának megkoszorúzása, irodalmi előadás és program valamint vendéglátás Jókai bablevessel és pogácsával.
www.balatonriviera.hu

2013. július 06-07. Keszegfesztivál, Gyenesdiás
A gyenesdiási nyár egyik gasztronómiai rendezvénye a Keszegfesztivál. A 2 napos rendezvény során a keszegsütést zenés-táncos programok kísérik, hagyományőrzés, folklór programok és vásár.
www.gyenesdias.info.hu

2013. július 06. Boldvai aludttej fesztivál, Boldva
"Tetejével mérik, mint Bodván az aludttejet" - mondja a legenda, miszerint olyan gazdagok voltak a boldvaiak, hogy a helyi gazdák ingyen adták a munkásoknak a fölözetlen aludttejet. Miután évek óta "aludttejeseknek" hívják a boldvaiakat, innen az ötlet, hogy hagyományteremtő céllal Aludttej Fesztivált rendezzenek a községben, ahol aludttejes ételek versenye mellett kirakodóvásár és izgalmas programok várják az oda érkezőket.
www.boldva.hu

2013. július 06. Cigánymeggyfesztivál, Agárd
Megérett a cigánymeggy, ezért elérkezett az idő, hogy minden italok egyik legnemesebbike, pálinka készüljön belőle. A jeles alkalmat az Agárdi Pálinkafőzde egész napos vigassággal ünnepli 2006. óta. Aki ellátogat Agárdra ezen a napon, természetesen nem csak szomját olthatja, de nem marad éhen sem, hiszen a helyben sült, pálinkával készített finomságok mellett kemencés házi rétesek készülnek, s a vendégek megkóstolhatják a főzőverseny bográcsban készülő remekműveit is.
www.agardi.hu

2013. július 11-14. Bajai halfőző fesztivál, Baja
A már hagyománnyá vált, minden évben megrendezett Halfőző Fesztivál Baján az év fénypontja. A gasztronómiai fesztivált számtalan színpadi program és kísérő rendezvény színesíti.
www.bajaihalfozofesztival.hu

2013. július 11-14. Egri bikavér ünnepe, Eger
Az egri borvidék legjelentősebb boros rendezvénye, helyszíne az Érsekkert. Több mint harminc borászat mutatja be kínálatát, társulva egy-egy étteremhez. Utóbbiak a borokhoz illő ínyencségekkel jelennek meg a dekoratív pavilonokban. A felállított sátrakban az egri borok „zászlóshajójának”, az Egri Bikavérnek sokszínűségét bemutató rendezvényen, a gasztronómia élvezetének is hódolhatnak a vendégek. A rendezvényt díjátadások, szakmai előadások és kiállítások is kísérik. A borgasztronómiai ünnepet színvonalas kulturális programok, népzenei és jazz koncertek egészítik ki. Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Az emberek összegyűlnek, jó zene mellett kóstolgatják a kiváló borokat, egyszerűen csak jól érezik magunkat. Évről évre fontos alkalom ez, hiszen amellett, hogy Eger város legnagyobb rendezvénye, az Egri Bikavér és most már az Egri Csillag is az Egri borvidék legismertebb bormárkája.
www.egribikaverunnep.hu

2013. július 12-14. Gyenesdiási bornapok, Gyenesdiás
Gyenesdiás forró nyári napjain egy igazi felüdítő programsorozat, melynek során népművészek bemutatói, kézművesek vására, fenséges gasztronómia, kitűnő borok és színes kulturális rendezvényekkel várják a szervezők. Ahol több borház kínálja a zalai és badacsonyi borokat, sütögetők a lacipecsenyét, lángost, rétest, valamint kézművesek és népművészek kínálják áruikat, közel a Balatonhoz, de az idei évtől rendhagyó módon új helyszínen, mégpedig az új települési rendezvényhelyszínen, a Kárpáti korzón. A Bornapokon a rendezvénysátorban kora estétől késő éjszakáig kulturális és szórakoztató műsorok zajlanak, amelyek kitűnő kikapcsolódást ígérnek a kisgyermekes családoknak, a magyar kultúra kedvelőinek és a táncolni vágyó fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.
www.gyenesdias.info.hu

2013. július 12-14. Gönci barack vigasság, Boldogkőváralja
Abaúj számos egyedi terméke között talán a kajszibarack a leghíresebb. A térség jellegzetes gyümölcséből a környéken elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi illetve a pannónia fajtákat termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, mely annak köszönheti védett státuszát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, de a pálinka lepárlására és palackozására is itt kerül sor. Gönci barackpálinka ennek megfelelően csak Gönc térségében, mintegy 45 település határában készülhet - sehol máshol a világon.
A Gönci Barack Vigasság elsősorban természetesen a barackról szól majd: lesznek ebből készült helyi finomságok - lekvár, szörp, palacsinta, krumplilángos, rétes, fagyi és persze pálinka -, baracklekvár- és pálinkafőzés, megkóstolhatók a legjobb környékbeli éttermek különlegességei. A gasztronómiai élvezetek mellett sokszínű program is gondoskodik a színvonalas szórakozásról: részt lehet venni kézműves bemutatókon és foglalkozásokon, vasárnap mindenkit vár az elsősorban őstermelők áruit kínáló Abaúj Piac.
www.goncibarack.bestillo.hu

2013. július 18-21. Balatongyöröki borfesztivál, Balatongyörök
A Balaton-parton felállított "Borutcában" a környék boraival és hagyományos ételeivel várják négy napon át a látogatókat az árnyas fák alatt megrendezett Balatongyöröki Borfesztiválon, mely több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. A késő délután kezdődő programok közt egyaránt szerepelnek gyerekeknek szánt zenés előadások, mesejátékok, valamint könnyűzenei koncertek, folklórműsorok és esténként tánczene. A rendezvény kísérő programja a kézműves kirakodó vásár, ahol mindenki talál magának vásárfiát. Finom borokkal, ízes ételekkel, szórakoztató programokkal várjuk Önöket a móló melletti sétányon, a Borutcában.
www.balatongyorok.hu

2013. július 19-21. Zalaszentlászlói gyógy- és fűszernövény napok, Zalaszentlászló
Az esemény célja a gyógy- és fűszernövények ismeretének terjesztése. A fesztivál keretein belül lesz szappanfőzés, főzőverseny, több előadás is neves előadóktól (például Dr. Pális Adél - Érzelmek és a betegségek kapcsolata, Dr. Varga László - Gyógynövényekkel a betegségek ellen). A főzőversenyt és a Gyógynövények a konyhában előadást Szijártó Balázs világbajnok mesterszakács tartja meg.
www.gyogynovenynapok.hu

2013. július 19-21. Első Esterházy ételfőző fesztivál, Fertőd
Az Ételfőző Fesztiválon Úri Konyha kategóriában illetve Csárda Konyha kategóriában fognak a profi és amatőr szakácsok versenyezni. A versenyzőknek mind a két kategóriában korhű módon elkészített barokk ételeket kell tálalniuk. Az Ételfőző Fesztiválon hangsúlyt fektetünk nem csak a korhű ízekre, de a korhű megjelenésre is, mely szintúgy a zsűrizés tárgyát képezi. Az Úri Konyha kategóriában a versenyzők kakast, pisztrángot, szűcspecsenyét kapnak alapanyagnak, melyből a rendelkezésükre bocsátott kemencében és takaréktűzhelyen kell 3 fogásos menüt készíteniük. A Csárda Konyha kategóriában pedig marhalábszárból kell barokk ételt felszolgálni bogrács, tárcsa illetve egyéb korhű főzőeszköz használatával. Az Úri Konyha győztes menüsora lesz 2014 évben az Esterházy Kastély gálavacsoráinak menüsora.
Az Első Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál három fő témakör köré szerveződik (gasztronómia, turizmus és kultúra). Szeretnénk mind a gasztronómia és mind a kultúra területén 1-1 Guinness rekordot felállítani. www.fertodfesztival.hu

2013. július 19-21. Győri fröccsnapok, Győr
Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: a fröccs szóda nélkül csak jó bor! A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a "spriccer"-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.
www.fesztivalkozpontgyor.hu

2013. július 19-21. Budai fröccs és barbecue fesztivál, Budapest
A szervezők egy új, nyárindító, vízparti rendezvényt terveznek a Kopaszi gáton, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, jazz zenével és színpadi programokkal várják a kilátogatókat. A helyszín ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen. Kisgyermekkel érkezőket készségfejlesztő, szórakoztató programok, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható előre pácolt húsokból.
www.facebook.com/budaifroccs?fref=ts

2013. július 19 - augusztus 04. Badacsonyi borhetek, Badacsony
Badacsony messze földön híres a borairól, az itteni borok saját karakterrel bírnak. Nem véletlen, hogy a Badacsony borát az istenek nektárjának nevezik. A Badacsonyi Borvidék leghíresebb és legnevesebb borászatai gondoskodnak július utolsó két hetében arról, hogy az idelátogató vendégek az istenek nektárjának legjobbjait kóstolhassák. Az estét színpadi fellépők és előadók teszik színesebbé, akik mindenféle stílusban koncerteznek annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő szórakozási lehetőséget biztosítsanak. A badacsonyi bor és termelőinek ünnepe, kulturális és szakmai műsorokkal, előadásokkal, folklór és könnyűzenei programokkal, kézműves bemutatókkal várja a vendégeket.
www.badacsony.com

2013. július 20. Bogácsi sörfesztivál, Bogács
A folyékony kenyér szerelmeseinek hétvégéje Bogácson. Szórakoztató programok, koncertek, éjszakai fürdőzés, fergeteges buli.
www.bogacs.hu

2013. július 24-28. Vonyarci boros forgatag, Vonyarcvashegy
A Kossuth utcában felépített "boros faluban" borkülönlegességek, szórakoztató műsorok, kirakodóvásár és utcabál várja a vendégeket.
www.vonyarcvashegy.hu

2013. július 27-28. Balatoni halételek fesztiválja, Balatongyörök
A másodízben megrendezett fesztivál célja, hogy megismertesse és megkedveltesse mindenkivel a balatoni halakat és a belőlük készíthető ételeket. A Balaton-partra kitelepült éttermek széles halételválasztéka mellett gyermekprogramok, koncertek és utcabál várja a látogatókat. A pecások a vasárnap reggeli horgászverseny során mérhetik össze szerencséjüket.
www.balatongyorok.hu

2013. július 28. Summásság ételeinek bemutatója, Bogács
A Summásság Ételeinek Bemutatója hosszú évek óta az egyik legsikeresebb gasztronómiai program Bogácson, célja a népi hagyományőrzés. A bemutatóra látogatók a délelőtt folyamán megismerhetik a summás élet jellegzetes ételeit, a laksát, plackit, bablevest, krumplis kalácsot és más különleges népi ételeket.
www.bogacs.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss