Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Juharszirup, a kanadikum

default user icon
MME
A jellegzetes ízű, állagában a mézhez hasonlító igen édes csoda kanadai alapanyag. Közhely lenne azt mondani, hogy csak a fantázia szabhat határt alkalmazásának, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az elvetemültek még pizzával is.

Kora tavasszal Kanadában a legtöbb juharszirup-termelő kisvárosban ünnepet csapnak a szirupfőző kunyhókban, ahol mindenhez kerül az édes nedűből is: legyen az hús, sonka, bab, pite vagy tojásos étel. Ma már mindez a húsvét ünnepléséhez kötődik, de gyökerei a kanadai indiánok tavaszünnepében keresendők, amikor is a nap visszatértét és a szirup készítését énekkel és lakomával ünnepelték.

Az Egyesült Államok keleti része, elsősorban a közép-atlanti területek és a Nagy Tavak környéke, Kanadában pedig főleg Quebec vidéke a legjellemzőbb lelőhelyek. A szirup kinyeréséhez szükséges Észak-Amerika jellegzetes éghajlata. Egyrészt, mert a juhar itt gyakran előfordul és nagyra nő, másrészt a nyár rövid és meleg. Ez alatt a fa sok tápanyagot halmoz fel, ami koratavasszal cukorrá alakul.

A nagy juharszirup-termelő vidékeken olykor vodka is készül a sűrítményből, de ez csak kuriózumnak: a juharszirup leginkább amerikai palacsinta, francia pirítós, gofri, gríz, tejberizs és zabkása önteteként ismert és használatos. Koktélokhoz is bátran ki lehet próbálni!

Mivel már diétát is körítettek mellé, a fogyókúrázóknak sem kell nélkülözniük. A diéta szabályai nagyon spártaiak: szilárd táplálék nem, csak ásványvíz, cayenne bors (azaz csilipor) és juharszirup keveréke fogyasztható hét napig, majd fokozatosan kell visszatérni a rendes étrendre.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban, nagy élelmiszeráruházakban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé - még az USA-ban is - elterjedt pancake syrup (''palacsinta szirup'') vagy golden syrup (''arany szirup'') valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup - juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike. Ha nem jutunk valódi juharsziruphoz, bátran használjunk helyette mézet. Még azt se mondhatja senki, hogy kevésbé lenne vitamindús, ásványi és tápanyagokban gazdag...

Ha elég hó esik, bárki megízlelheti a kanadai gyerekek csemegéjét, a juharszirupos havat. Csak a hegyekben készítsd el, kizárólag friss hóból!
Receptje: csészébe tegyél friss havat, önts rá felforralt juharszirupot! Keverd össze villával, és gyorsan kanalazd ki, nehogy felolvadjon!

Édességek juharsziruppal:

Epres palacsinta

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.  
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók:
25 dkg burgonya
12 dkg liszt
4 tojás
2 dl tej
25 dkg mélyhűtött áfonya vagy szeder
2 evőkanál cukor
4 evőkanál juharszirup
olaj, só

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük. - Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal, a tejjel és a cukorral. Fél órát pihentetjük. Ezután belekeverjük a gyümölcsöt, majd kiolajozott serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk. Bármilyen savanykás idénygyümölccsel finom. Télen használjunk fagyasztottat!

Diós muffin őszibaracklekvárral

Hozzávalók:
10 dkg barnacukor
12 dkg margarin
22 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
őszibaracklekvár
1 dl juharszirup
2,5 dl tejföl
8 dkg darált dió
1 db tojás

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük. Hozzátesszük a tejfölt, a tojást, a cukrot és a juharszirupot. A lisztben elvegyítjük a sütőport, szódabikarbónát és diót. A masszát óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel, és a kivajazott muffin formákat kétharmad részig töltjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd sima vagy Triple Sec likőrrel ízesített őszibaracklekvárral tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss