A Kifli.hu Mentsd meg az élelmiszereket kezdeményezése révén a lejárati dátumukhoz közelítő élelmiszereket jelentős kedvezménnyel vásárolhatjuk meg. Ezzel egyrészt mi is jól járunk, hiszen ha aznap elkészítjük vagy lefagyasztjuk a termékeket, akkor pénzt takaríthatunk meg vele, másrészt a környezetért is teszünk, mivel így csökkentjük az élelmiszer hulladék mennyiségét. A kezdeményezés részleteiről a Kifli.hu webshop ügyvezető igazgatóját, Peter Kleknert faggatuk.
Milyen gyorsan szállítják ki a megrendelt „mentett” élelmiszereket?
A szállítási időnk akár 4 óra is lehet, de van lehetőség express kiszállításra is. A megrendelésben nem kell arra figyelni, hogy csak mentett élelmiszerek legyenek, lehet normál lejáratú termékekkel is együtt rendelni.
Milyen időközönként frissül a kínálat az oldalon, mennyi időnk van megmenteni egy adott terméket?
Az oldal napi szinten frissül, hiszen minden nap kiszállítunk és jár le szavatosság is. A termékek nagyjából 4 nappal a lejárat előtt kerülnek a kategória oldalra. A termékek mellett megjelenítjük a legkésőbbi megvásárlási időpontot is, ami jelzi a lejárat közeledtét. Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóinkat minden körülményről tájékoztassuk.
Mik a tapasztalatok, milyen élelmiszereket pazarolunk el a legnagyobb mennyiségben?
Az oldalon szinte az összes kategóriából találhatók termékek. Nyilván a frissáru az, ami a lejárat miatt kerül oda. A non-food vagy tartós termékek egy sérült csomagolás miatt is megmenthetőek lesznek.
Hova kerülnek azok az ételek, amiket a vásárlók nem mentenek meg?
A meg nem mentett élelmiszerek a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez kerülnek, akik minden nap jönnek hozzánk az új készletért, és eljuttatják őket a rászorulóknak.
Milyen környezetre gyakorolt hatása van a kezdeményezésnek?
Merjük azt hinni, hogy ezzel hozzájárulunk a pazarlás megfékezéséhez és még jót is teszünk vele másokkal. Nekünk ez elég.
Mekkora lenne az elpazarolt élelmiszerek, alapanyagok mértéke, ha nem lennénk tudatosak?
Indokolatlanul nagy. A modern civilizáció kórképe a túlkínálat és a mértéktelen felhalmozás. A szemléletváltás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy ezt a mértéktelen fogyasztást csökkentsük, ezért mi magunk is szeretnénk vásárlóinkat erre ösztönözni programjainkkal.
Mi mit tehetünk azért, hogy kevesebb élelmiszert pazaroljunk otthon?
A legfontosabb, hogy annyit vegyünk, amennyi a következő vásárlásig elfogy. Illetve a hetekkel ezelőtt lefagyasztott húsokat se felejtsük ott örökre. A hűtő nyilvántartása, a megfontolt tervezés fontos alappillérek. Aki például megtervezi egy hétre előre, hogy mit fog főzni a családnak, az tud mértékkel vásárolni. Ehhez ma már profi applikációk is vannak, minden eszköz rendelkezésre áll a tudatos vásárláshoz. Aki pedig spórolni szeretne az esti bolognain, az rendeljen reggel lejárathoz közeli darált húst és vacsorára fogyasszák egészséggel.