Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jótékony színes ételeink

Itt a tavasz, a piacokon nemsokára friss, színes zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk. A színek pedig fontosak, mindegyiktől más és más hatást várhatunk. És hogy melyiktől mit, mindjárt kiderül!

Már az ókori Kínában és Egyiptomban is alkalmazták a színek energiáját különböző betegségek gyógyítására. Az európai kultúrkörben Peter Mandel természetgyógyász a 70-es években kezdte kutatni a színek fiziológiai hatását. Ő dolgozta ki a fénnyel dolgozó színterápia alapjait. A lila például beindítja a test nyirokkeringését, jó hatással van a narancsbőrre, a jóllakottság érzetét kelti, tehát a színterápiát fogyókúrához is ajánljuk! Aki lila ruhával és kiegészítőkkel veszi magát körül, ritkábban érez éhséget.



Növényi festékanyagok

A zöldségek és gyümölcsök színüket a növényi festékanyagoknak (antociánoknak, karotinoidoknak stb.) köszönhetik, amelyek azonban nemcsak színt adnak az adott növénynek, hanem antioxidáns szerepet is betöltenek − tehát védenek a környezetből származó vagy a szervezetben felszaporodó káros szabadgyökök ellen −, és még számos jótékony, betegséget megelőző, egészségmegőrző hatásukról számolunk be. Minél élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több színanyagot találhatunk benne. Tehát minél színesebbé tesszük étrendünket, annál több jótékony, segítő anyagot veszünk magunkhoz, így annál inkább védjük magunkat.


Mikor mit?

A legjobb, ha mindegyikből fogyasztunk. Ha naponta a különböző színcsoportokból fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, szervezetünk természetes forrásokból hozzájut a védekezéshez szükséges vitamin-, ásványianyag- és rostmennyiséghez.

Az ötletesen elkészített salátatálon nemcsak minden egészségeset megtalálunk, de ínycsiklandóan is néz ki a színes zöldség- és gyümölcskavalkád!


Melyik szín mit tesz?

A fehér és barnás színű zöldségek és gyümölcsök magas kálium- és magnéziumtartalmuk miatt csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A hagymafélék illóolajában lévő allicin például antibakteriális és gombaellenes hatása miatt kiemelkedő jelentőségű. Gyakran fogyasszunk tehát gyömbért, articsókát, fehér húsú krumplit, kalarábét, karfiolt, zellert, gombát, vöröshagymát, fokhagymát, fehérrépát, fehér kukoricát, paszternákot.

 

A sárga színt adó vegyületek antioxidáns hatásuk mellett a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek regenerálódásában is szerepet játszanak, illetve a szembetegségek ellen védenek, segítenek megelőzni a szürke hályog és más szemkárosodások kialakulását. A kukoricában lévő mekonin csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát, a citrom magas C-vitamin tartalma ismert, a banán főleg magas káliumtartalma, vérnyomás-csökkentő hatása miatt előnyös.

 

A narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben a sok C-vitamin mellett sok a karotin és a béta-karotin, amely antioxidáns hatása rákmegelőző, a szívet és az immunrendszert erősíti, óvja az úgynevezett látásbíbort és a bőr sejtjeit, így lassítja az öregedés folyamatát. A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul. Együnk sok barackot, sárgadinnyét, mangót, sütőtököt, sárgarépát!

 

A piros növények színét a likopin és az antocianin nevű anyag adja, mindkettő hatékony antioxidáns, véd a tumoros betegségek ellen, óvja a szem egészségét, javítja a memóriát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos, illetve kiválasztószervi betegségek kialakulásának kockázatát, védi a sejteket az öregedéstől, segít a vastagbél-, tüdő- és prosztatarák megelőzésében. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van. Tehát nagyon egészséges a görögdinnye, a gránátalma, az eper, a piros alma, a vérnarancs, a málna, a szamóca, a ribiszke, a vörös áfonya, a görögdinnye, a paradicsom, a retek, a pirospaprika.

 

A vöröses lila és a kékes lila zöldségek és gyümölcsök (antociánok és fenolok jelenlétét mutatja a szín) javítják a memóriát, fokozzák az agy vérellátását, helyreállítják az idegsejtek kapcsolódásait, jó hatással vannak a nyirokrendszer működésére, az erek egészségének megőrzésére (meggátolják a vérrögök képződését), segítik a motorikus tevékenységet, gátolják a sejtek öregedését, kiemelten anitoxidáns hatásúak, csökkentik a rákos és kiválasztó szervi megbetegedések kialakulását. Minden sötét színű bogyós gyümölcs segít a húgyúti fertőzések leküzdésében, nagy szerepet játszanak a vércukor szintjének stabilizálásában, a koleszterinszint csökkentésében és a vastagbélrák kialakulásának megakadályozásában. A padlizsán, a szilva, a pirosszőlő-fajok, a lilakáposzta és a lilahagyma a rákmegelőző és a sejtek öregedését lassító hatóanyagaik miatt ajánlott. A lilahagyma szívbetegség-megelőző és allergiaellenes hatású, a lilakáposzta segít megelőzni a rák kialakulását. Együnk tehát minél több fekete szedret, lila áfonyát, fekete ribizlit, szilvát, lila fügét, kék szőlőt, mazsolát, lila spárgát, céklát, vöröskáposztát, padlizsánt!

 

A zöld színt főleg a klorofill adja, a zöldes sárga árnyalatokban a xantofill, a lutein, a zeaxantin, a mélyebb zöld kialakulásában az úgynevezett indolvegyületek is szerepet játszanak. A zöld étkezési növények bizonyítottan májvédő hatásúak, serkentik a szerv működését, és a tumoros elváltozások ellenszerei, főként a bőr- és a vastagbélrák kialakulását segítik megelőzni, védik a szemet. Sok zöld zöldséget és gyümölcsöt ajánlunk, ilyen az avokádó, a zöld alma, a zöld szemű szőlő, a kivi, a zöld körte, az articsóka, a zöld spárga, a brokkoli, a zöldborsó, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, a fejes káposzta, a zöldbab, a cukkini, a spenót, a zeller- és petrezselyemzöld, az uborka, a leveles zöldek, a zöldhagyma, a zöldpaprika.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss