Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jótékony böjt

Mintha újjászülettem volna! – lelkesednek egyre többen böjtkúra után. Jól érzik, alig akad más módszer, amely ilyen alaposan megtisztítaná a testet és a lelket.

A böjt erősíti az immunrendszert, aktiválja a boldogsághormonokat. Aki rendszeresen beiktat egy-egy tisztítókúrát, kevésbé lesz hajlamos jónéhány betegségre.

A böjt olyan, mint egy alapos nagytakarítás. Eltávolítja az anyagcsere során felhalmozódott salakot, megszabadítja a sejteket a túltengő fehérjétől, víztől, savtól, méregtől. A szépségfarmokon eltart három hétig is, otthon elég egy is belőle. A szűk napok során a szervezet emészti a zsír- és fehérjetartalékait.

A klasszikus gyógyító böjt három ráhangoló napot tart (ez otthon egy nap) 800 kalóriás napi fogyasztással. Hozzá sok tea, ásványvíz fogyasztandó. Az igazi böjti napok glaubersó-oldat bevételével kezdődnek, ez tisztítja a beleket és tompítja az éhségérzetet. Naponta 2-3 liter kalóriamentes ital a teljes folyadék fogyasztás. Az anyagcserét tornával, gyaloglással, úszással, masszázzsal és hideg-meleg vizes tusolással serkenthetjük. Délben kötelező a két órás csendespihenő. A máj méregtelenítő tevékenységét nedves-forró hasi borogatással serkenti a módszer. Az utolsó héten (otthon a 8. naptól) lassan visszatérhetünk a normális étkezéshez. Egy hét alatt két kiló megy le, három hét alatt akár öt is.

A krónikus betegséggel küzdők kérjék ki a böjt előtt az orvos tanácsát. Nagyon ritkán ugyanis lehetnek mellékhatásai is a kúrának: eltolódhat a havi vérzés, álmatlanság léphet föl. Viszont a jótékony hatást is lehet növelni: van aki a kúra után áttér az állandó egészségesebb étkezésre (kevesebb állati zsír, több gyümölcs, zöldség).

Kúra otthonra:
Igyál naponta legalább hat pohár italt (maximum napi 750 kcal)!

  • Reggel frissen facsart vitaminbombát (2 narancs, 1 citrom, 1 kivi)
  • Délelőtt: 1 pohár savanyúkáposztalevet 
  • Délben 1 pohár grépfrútlevet (élénkíti az anyagcserét)
  • Délután1 pohár tejsavót (kimossa a salakanyagot)
  • Este: 1 pohár friss almalevet

A három literes folyadékbevitel megakadályozza a kiszáradást. Naponta 1 pohár tej gondoskodik arról, hogy az izmok ne veszítsenek túl sok fehérjét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss