Jókai bableves

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 40 dkg tarkabab
  • 15 dkg tisztított sárgarépa
  • 15 dkg tisztított fehérrépa
  • 10 dkg tisztított zeller
  • 5 dkg tisztított vöröshagyma
  • 10 dkg zsír (én olajjal készítettem)
  • 10 dkg liszt
  • 50 dkg debreceni kolbász
  • 50 dkg sertéscsülök (én sonkát tettem bele)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 l csontlé (húsleveskocka lett + víz)
  • kalocsai csemege fűszerpaprika
  • ecet (ezt elhagytam, biztos vagyok benne, hogy az ecetes változat nem a mi kedvencünk)
  • csipedett
  • tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: A babot egy álló napra beáztattam, de lehet még hosszabban is. A sonkát csak fél napra áztattam be, így kicsit sósabb maradhatott, de óvatosan sóztam a levest az elején, így nem volt gond. A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam: a vöröshagyma felét kockáztam, a másik felét egyben hagytam. A fokhagymát apró kockákra vágtam, a többit karikáztam, ill. kis kockákra vágtam). A debrecenit is karikáztam.

    A babot és a sonkát a babérlevéllel - egyelőre só nélkül feltettem főni - annyi vízben, ami ellepte. Amikor már puhult a bab, akkor tettem bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a fél vöröshagymát. Ekkor meg is kóstoltam, hogy tudjam, mennyi leveskockát tegyek bele (végül is csak egy kellett).

    Mikor a zöldségek még félig kemények voltak, akkor paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítettem, s a levest azzal sűrítettem. Ezután mindjárt belekerült a csipedett és a debreceni. Mikor a tészta is megfőtt, akkor késznek minősítettem a levest.

Megjegyzés



További fotók, receptek a Rachel és a csokigyár blogban!

Ráhel
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin