Jókai bableves (Töti módra)

default user icon
3 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 füstölt csülök (hátsó)
  • 30 dkg szárazbab
  • 1 szál lecsókolbász
  • egy kisebb darab füstölt szalonna
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • egy kis csokor zellerlevél
  • 1 tojás
  • 1 tejföl
  • bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • liszt a csipetkéhez

Elkészítés

    Elkészítés: A babot és a megmosott csülköt kuktában megfőzöm (kb. 40 perc). A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük kiolvasztani. Ha már félig kiolvadt, hozzátesszük az apróra vágott hagymát. Ha üvegessé válik, hozzátesszük a karikákra vágott zöldségeket. Együtt még pirítjuk egy kicsit, majd pirospaprikát szórunk rá, és azonnal felöntjük némi vízzel. A levesbe beletesszük a fehér cérnával összekötözött zeller- és petrezselyemcsokrot, adunk hozzá borsot, pici őrölt köményt. Lefedve felforraljuk. Míg felforr, a kuktából kivesszük a csülköt, feldaraboljuk, a lecsókolbászt karikára vágjuk, majd a babbal és a levével együtt az egészet a leveshez adjuk. Ha még kell víz, most pótolhatjuk.
    Egy tojásból, liszt és só hozzáadásával csipetkét készítünk, és a majdnem kész leveshez adjuk.
    Ha a hozzávalók már mind megpuhultak, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet a tejföl és liszt keverékével behabarjuk. A petrezselyem és zellercsomókat eltávolítjuk, és forrás után a levest máris tálalhatjuk.

Megjegyzés

Valójában én a bográcsos változatára esküszöm, de fazékban is megjárja. Pogácsával, friss kenyérrel, magában, vagy akárhogy. Nagyon kiadós, laktató leves.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Koltai Dorottya 8 évvel ezelőtt
Megcsináltam , nagyon finom lett. Viszont én lecsókolbász helyett csípős száraz kolbászt tettem bele, úgy talán még jobb mint lecsókolbásszal.
Edina 10 évvel ezelőtt
Én a rántásba teszem a hagymát és a fokhagymát, később a petrezselymet.
Luka Levente 11 évvel ezelőtt
Igen, nagyjából én is így csinálom, a különbség, hogy én rántást csinálok habarás helyett !!! Megéri kipróbálni, egészen más az íze, lehet, hogy jobban fog ízleni !!!

Hasonló Receptek

Magazin