Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Jókai bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók

  • 40 dkg tarkabab
  • 1 kg füstölt sertéscsülök
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 ek olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 mk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet (ízlés szerint)
  • 1/2 db hegyes zöldpaprika
  • A csipetkéhez:
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.
    2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük.
    3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.
    4. Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
    5. A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. (A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Tejfölt kínálhatunk hozzá.

    13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

    ÍGY FŐZZ OLYAN BABLEVEST, MINT NAGYI - 8 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 

Megjegyzés

Finom csülkös babot főztem ma. Nagyon ízlett mindenkinek.

ditti56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin