Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik joghurt egészséges, és melyik nem ér semmit? Tippek és tanácsok

default user icon
MME
A táplálkozási szakértők szerint egészségesebb a tejnél. Lássuk, miért játszik egyre fontosabb szerepet az egészséges étkezésben a joghurt.

Az immunrendszer minél tökéletesebb működéséhez elengedhetetlen, hogy a bélrendszer is rendben legyen. Márpedig a bélflóra egyensúlyának felborulása akadályozza a tápanyagok felszívódását, így viszont az immunrendszer fontos vitaminokat és ásványi anyagokat veszíthet.

Hasznos baktériumok

Az erjesztett tejtermékek, például a joghurtok rendszeres fogyasztása támogatja a bélflóra kiegyensúlyozott munkáját – amely nélkül nincs egészséges bélműködés. A szokásos joghurtcsírák azonban a felső tápcsatornában megtett utat – az ott termelődő gyomorsav miatt – csak 2-30%-ban élik túl. Ezzel szemben az úgynevezett probiotikumok esetében ez az arány 80-90%. Ennek köszönhetően az utóbbiak jótékony hatása messze felülmúlja a hagyományos joghurtokét. 

Ideális táplálék

A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmaz bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, bioaktív és ásványi anyagokat, fehérjét, illetve zsírt. 100 g zsírszegény joghurtban például 115 mg kalcium, 150 mg kálium és 11 mg magnézium található.

A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A kálium és a magnézium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen hasznosak például stressz esetén, ám a rendszeresen sportolók számára is fontosak.

Melyiket válasszuk?

1. Ne vásároljunk utóhőkezelt termékeket, mert ezekben a hasznos baktériumok többsége elpusztult a magas hőmérséklet miatt. Így táplálkozási szempontból szinte értéktelenek.

2. Az ízesített fajták helyett válasszunk inkább natúr joghurtot, amit némi friss gyümölccsel, esetleg házi lekvárral tehetünk még finomabbá.

3. A szupermarketekben kapható joghurtok többnyire tehéntejből készülnek, ám néhány üzletben, valamint a bioboltokban már kecsketejből előállított termékek is kaphatók.

4. A joghurt esetében – a tejtől eltérően – szinte az összes tejcukor tejsavvá alakul. Jó hír ez a laktózérzékenyeknek, hiszen így, ha szeretik, kis mennyiségben ugyan, de ők is nyugodtan fogyaszthatják.

Joghurtos bőrfrissítés

A szem környékét kihagyva kenj az arcodra 1-2 evőkanál natúr biojoghurtot. Pihenj le, 15 percig hagyjd hatni a pakolást, majd hideg vízzel öblítsd le a maradékot. A tejsav gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben nedvességgel tölti fel a bőrt, így az újra ragyogó és üde lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss