Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Joghurt panna cotta otelló-zselével és mogyorós ropogóssal

MME MME
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A panna cottához:
  • 3 dl sűrű görög joghurt
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 lap zselatin
  • A szőlőzseléhez:
  • 60 dkg otelló szőlő
  • 6,5 dkg cukor
  • 2,2 dl víz
  • 6 lap zselatin
  • A ropogós mogyoróhoz:
  • 15 dkg törökmogyoró
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy kis edényben feltesszük a tűzre, egy krumplinyomóval megnyomkodjuk, hogy hamarabb összeessen, kevés vizet és cukrot adhatunk hozzá, felforraljuk, majd egy szűrőn átpaszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd mikor megpuhult, kinyomkodjuk, és feloldjuk az átpasszírozott szőlőlében. Amikor kissé dermedni kezd, 4 pohárba elosztjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.

A panna cottához a joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk cukorral és 1 dl vízzel. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 0,5 dl tejszínt forráspontig melegítünk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kissé lehűtjük, majd a joghurthoz keverjük. A szőlőzselére egyenletesen elosztjuk, majd visszatesszük néhány órára a hűtőbe.

Legvégül elkészítjük a mogyoróropogóst: a mogyorót egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ezalatt egy száraz serpenyőben cukrot karamellizálunk, ha szükséges, 2 cl vizet adhatunk hozzá. A sütőből kivett mogyoróról a tenyerünk között lemorzsoljuk a héjat, tiszta sütőpapírra tesszük, majd rácsurgatjuk a karamellt, és hagyjuk megszilárdulni. Ezután a sütőpapírról könnyen leválik, elektromos aprítógépben, vagy klopfolóval durvára törjük.

Tálaláskor a réteges pohárkrémet megszórjuk a karamelles mogyoróval.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek