Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jin-jang a konyhában: melyik étel hűsít és melyik melegít?

default user icon
MME
A kínaiak alapvetően két csoportra osztják az ételeket, vannak, melyek hűsítik, míg mások melegítik a testet - így jön létre a jin és jang egyensúlya.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfi energiák egyensúlyára törekszik.  E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-meleg, sötét-világos, lágy-kemény.

Mindig a szezonnak megfelelően

A kínaiak a természet szerves részének tartják az ételeket. Mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (azaz a tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi, ezért jellegzetes hatást gyakorol a szervezetre.

Alapvetően két csoportra oszthatók: egyes élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk: a nyári melegben jólesik például egy lédús görögdinnye, a nagy hidegben pedig inkább a nehezebb, kiadósabb húsokra fáj a fogunk... 

Jin ételek („hűsítenek”)

Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, káposzta, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet.

Jang ételek („melegítenek”)

Búza, rizs, hajdina, kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, méz, szezám-, napraforgó- és kukoricaolaj, marhahús, baromfi, nyúlhús, tehéntej, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor, tyúktojás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss