Álomszép csokis fonott kalács - lépésről lépésre!

default user icon
Török Zsuzsa Húsvét
1
A lengyelországi zsidó konyha hagyományos süteménye, a babka húsvétra ideális választás mivel kalács is, fonott is, csokis is - és mindemellett nagyon szép is! Most megmutatjuk hogyan készül lépésről lépésre.
Hozzávalók: 

A tésztához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
9 dkg cukor
1 tasak (7 g) szárított élesztőpor
1 csipet só
3 db tojás
12,5 dkg puha vaj + a formához
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
10 dkg dió
A sziruphoz:
25 dkg cukor

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban elvegyítjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

2. Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk.

A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.

A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk.

Ezután a tésztadarabokat összefonjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé.

A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába.

4. A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket. A kalácsokat huzatmentes helyen kelesztjük 1 óra hosszat, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 35-40 percig. Közben a a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Tippek:

- A nyers tésztát érdemes lemérni, hogy a két adag egyforma legyen.
- Felkenés előtt megdermedt a csokis töltelék? Olvaszd fel gőz fölött vagy a mikróban!
- A második kalácsot szilva- vagy baracklekvárral is megtöltheted.

Nézd meg videón, hogyan csinálják a profik a babkát New Yorkban!
Még több kalácsreceptet találsz itt >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

dave55 1 héttel ezelőtt
A listán szerepel a vaj, de a leírásban nincs is ott. Mitévő legyek???