Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jeges málnás-bazsalikomos brulée

MME MME
75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg málna
  • 1,5 dl habtejszín
  • A vaníliakrémhez:
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • Valamint:
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés

Elkészítés: A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, majd keverjük el benne alaposan a keményítőt. A tej és a tejszín keverékét egy forralóedényben öntsük össze, kaparjuk bele a vanília magjait, és forráspontig hevítsük. Vékonyan csurgassuk a meleg tejszín-tej keveréket a tojáshoz, és habverővel alaposan keverjük össze, majd alacsony lángon melegítsük folyamatos kevergetés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor készült el, ha már annyira feltapad a fakanálra, hogy azon, ha egy határozott csíkot húzunk az ujjunkkal, egyértelműen csíkot hagy, ez kb. 10 perc. A tűzről levéve a krémet hagyjuk kihűlni.

Ezalatt a szufléformákba osszuk el a friss málnaszemeket. Verjük habbá a tejszínt. Ha kihűlt a vaníliás krém, azt óvatosan forgassuk össze a felvert tejszínhabbal és a felaprított bazsalikomlevéllel.

A krémet kanalazzuk a málna tetejére. A formákat kb. 30 percre tegyük a fagyasztóba – azt szeretnénk, hogy megdermedjen, de nem célunk, hogy megfagyjon! (Ha előre dolgozunk és megfagyasztjuk, akkor fogyasztás előtt pár órára tegyük át a hűtőbe.)

Tálaláskor szórjuk meg kevés cukorral, és egy konyhai szakácsfáklya segítségével pirítsuk rá a cukrot, hogy karamellréteg keletkezzen a tetején.

Megjegyzés

Egyszerű, mégis remek desszert, mellyel garantáltan levesszük a lábukról vendégeinket.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss