Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Jégcsapretek, a vitaminmentő

default user icon
H.R. Zöldség
0
Tél végén szervezetünknek nagy szüksége van a természetes forrásból származó vitaminokra. Érdemes körülnézni a piacon, hogy hol kapható az ilyenkor legfrissebb zöldség: a jégcsapretek - vagy más nevén sörretek. Az eredetileg Ázsiából származó zöldség rendkívül gazdag tápanyagban, kellemes íze és gusztusos megjelenése teszi oly vonzóvá.
Csak a frisset válaszd!

Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válassz, ami kemény és fényes. Néha barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.


Ősi vágyserkentő

Egyes történeti források szerint a retek a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt. Az ókori orvosok a retket a férfias és harcias Mars növényének tartották, amely serkentőleg hat a nemi vágyra is. A pogány időkben a germán törzsek kora tavasszal ünnepelték Thor istent, ezért feltételezik, hogy a kereszténység előtt a retek Thor isten szent növénye volt. Érdekes, hogy az ógermán mitológia szerint ez az istenség hirtelen haragú, ugyanakkor nagyon termékeny volt.

Nem csak diétázóknak!

A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett magas A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.

A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól.

Egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

A retket nem hiába kedveljük a salátákban, mivel kiváló emésztést serkentő hatással bír. Táplálkozási szakemberek szerint naponta kellene belőle fogyasztani. Ez nemcsak a test általános egészségfenntartását szolgálná, de azoknak is segíthet, akik emésztési zavarokkal küszködnek. A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása erre is megoldás, mivel segít kitisztítani a légutakat.

Az epére is gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenesség orvosolható vele, még az epegyulladást is. Ha epekő vagy epehomok van legjobb, ha hathetes retek-lé kúrát kezd a beteg.

Hogyan fogyasszuk?

Eheted nyersen salátákhoz, de párolhatod is más zöldségekkel. Jellegzetes íze miatt kiváló mártás válhat belőle, ugyanakkor mártogatós zöldségként is felhasználhatod. Pároláshoz és a centrifugázáshoz az egész növényt használd fel, mert a felső része is gyógyhatású, általában kalcium és más ásványok is előfordulnak a retek zöld részében. Hűtőszekrényben két-három hétig jól tárolható.

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin