Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jaj, jojoeffektus!? Így számolj le vele!

Leadsz pár kilót, aztán amikor abbahagyod az éhezést, visszahízod a leadott kilók dupláját. Ismerős a helyzet? Tippjeinkkel végleg búcsút mondhatsz a jojoeffektusnak!

Az átgondolatlan diéták sokszor károsabbak, mint a néhány kiló súlyfelesleg. Éhezel, tetszik, hogy valamennyit fogysz, de közben a kedvenc ételeidről ábrándozol. A koplalás miatt egy idő után nemcsak a környezeted életét keseríted meg a hangulatingadozásaiddal, de különféle hiánybetegségek is felléphetnek nálad. Mindezt azért, hogy néhány héttel a sikeres fogyókúra lezárulta után, felhúzva a vadonatúj „jutalomfarmert”, megállapíthasd, hogy lassan, de biztosan visszakúsztak a leadott kilók. Ez a jojóeffektus, amit elkerülhetsz, ha az étkezési szokásaid változatod meg - adunk pár tanácsot, hogyan!

1. Soha ne akarj túl gyorsan fogyni!

Érthető, hogy hamar szeretnél sikert elérni, de ezzel nem teszel jót magadnak! Ilyenkor a szervezet takaréklángra állítja magát: lassabban égeti el a kalóriákat, mint egyébként. A legjobb módszer tehát az, ha óvatosan, apránként kezdi el megváltoztatni az étkezési szokásait.

2. Sose hagyd abba hirtelen  
a diétát!

Mivel a fogyókúra miatt az anyagcsere automatikusan lelassul, ezért ha hirtelen sokkal több táplálékot kezdesz magadhoz venni, a szervezeted nem tudja követni a tempót.

Itt találsz diétás mintaétrendet >>>

3. Sportolj!

Mozgás nélkül nem megy hatásosan és látványosan a fogyás: bizonyított, hogy az izmok használják fel a legtöbb energiát! Ezért érdemes izmot építened, ha fogyni szeretnél.

4. ne hagyd ki a főétkezést!

Esténként kedvet kapsz egy könnyű tésztához? Ez nem gond, de ne kövesd el azt a hibát, hogy ezt ellensúlyozandó kihagyod a reggeli étkezést vagy az ebédet! A szervezeted ugyan­is ezt kamatostul visszafizeti az esti farkaséhség jelentkezésével. Ahelyett tehát, hogy lemondanál a főétkezésekről, ügyelj arra, hogy sose hagyd ki!

5. Tészta – csakis al dente!

Puhára vagy félkeményre, azaz al dentére főzzük a tésztát, és vajon mi a különbség? Az épp csak ehető keménységű tészta glikémiás indexe alacsonyabb, tehát lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így hosszan tartó telítettségérzetet okoz, szemben az egészen puhára főzött tésztánál! 

6. Egyél minél több rukkolát!

Ez a finom salátafajta a fogyókúrák fontos szereplője lehet. A csípős kis levelekben ott rejtőznek az értékes keserű anyagok, amelyek beindítják a zsírégetést, és méregtelenítenek, ráadásul természetes étvágycsökkentő hatásuk is van. Nem szereted a rukkolát? Sebaj, az articsóka, a kelbimbó vagy a többi kesernyés zöldségféle is tökéletesen megfelel a célnak! De próbáld meg olajokkal, fűszerekkel ízesíteni a rukkolát, hátha  megszereted. Érdemes megpróbálni! 

7. Tartalom helyett térfogat

Úgy szeretnél jóllakni, hogy közben a zsírsejtjeid ne jussanak táplálékhoz? Erre a magas víztartalmú élelmiszerek – a könnyű zöldséglevesek, a lédús zöldségek (uborka, paradicsom) és gyümölcsök (dinnye, alma) – a legalkalmasabbak! A térfogatuknak köszönhetően ezek gyorsan „lecsillapítják” a korgó gyomrot! 

8. Helyes folyadékbevitel 

A cukros üdítők, a tejeskávé és az alkoholfélék talán csábítóak, de ahhoz képest, nem laksz tőlük jól és kifejezetten magas a kalóriatartalmuk. Épp ezért amikor csak lehet, igyál kalóriamentes folyadékot: jó minőségű csapvizet, friss citrommal ízesített ásványvizet, illetve gyümölcsteát cukor nélkül.  

9. Nasi ellen: cink! 

Állandóan a csokoládé és az édességek körül forognak a gondolataid? A cink segíthet! Ez a fontos nyomelem a szárnyas- és a marhahúsban, a tojásban, a zabban és a borsóban is megtalálható, és segít az édesség utáni vágy csökkentésében

10. Érd be egy tányérral!

Gyakran szedünk másodszor is az ételből, mert még nem érezzük jóllakottnak magunkat. Ez azért van, mert 20 percbe telik, mire az agyunk megkapja a „telítettségjelzést” – a közbenső időben pedig sajnos hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Tehát: mostantól nincs kegyelem, de leginkább nincs repeta, ha valóban fogyni szeretnél. 

Diétás levesekért klikk ide >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss