Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Titkok, mítoszok és legendák a világ leghíresebb whiskey mesteréről

default user icon
MME
Hivatalosan most ünnepelné 167. születésnapját a nevezetes Tennessee whiskey megálmodója, akinek életét és halálát rengeteg mítosz és legenda lengi körül. Sokan azonban nem ismerik a történeteket: a Jack Daniel születése körül felmerülő kérdéseket, a lázadó természetű kamasz útját a világot meghódító üzlet felé, a lepárlómester titokzatos szerelmi életét vagy éppen a whiskey mester halálának körülményeit.
A titokzatos születésnap

Az Egyesült Államokban, a Tennessee államban található Lynchburg városában egy szeptemberi napon látott napvilágot Jasper Newton Daniel, ismertebb nevén Jack Daniel. A városban 1850-et jegyeznek születési dátumának, ebben az évben viszont Mr. Jack édesanyja már nem élt, így a pontos időpontot illetően többek között ezért sem lehetünk biztosak. Szintén egy másik okként emlegetik, hogy az örök agglegényként élő Mr. Daniel bizonyára időnként le is tagadhatott pár évet valódi korából, még inkább megnehezítve azt, hogy a konkrét dátum fennmaradjon az utókor számára. Pontos születésnapi dátum híján, nem csak egyetlen napon, de minden év szeptemberében egy egész hónapon át, világszerte ünneplik a legendás lepárló mestert, Jack Daniel-t.

A lázadó természetű kamasz meghódítja a világot

Jack Daniel egész életében ismert volt függetlenségéről, mindvégig a saját útját járta. Mindössze 8-9 éves volt, amikor elköltözött otthonról, és elkezdte megtanulni a whiskey-készítés művészetét a helyi evangélikus lelkésztől. Körülbelül 13 éves lehetett, amikor megvásárolta a lynchburgi lepárlót, 21 éves korára pedig már birtoka több sikeres bővítésen is túl volt.

A szerelmi történetek

Az igaz szerelem mindig is a whiskey maradt, Jack híres volt az örök agglegény életformájáról. Ugyanakkor rengeteg hölgy gyászolta halálát, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy Mr. Daniel sírköve előtt a mai napig kovácsolt vas székek állnak számukra, kilétükről azonban keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy egy Miss Clarahoz szóló szerelemes levél 1892-ből ránk maradt, de Jack igazi hagyatéka az egyedülálló Tennessee whiskey-je, amelynek minden cseppje azóta is Lynchburgben készül.

A híres fekete-fehér Old No. 7

Miért hetes a klasszikus nedű? Csak úgy, mint a legendás lepárló mester életét, ezt is számos találgatás lengi körül. A kézenfekvő válasz, hogy a 7-es egy szerencseszám, de sokan állítják, hogy egyszerűen a 7. whiskey recept volt a biztos befutó, de az is elképzelhető, hogy a 7-es szám hasonlít a J-hez, ami ugye a Jack kezdőbetűje. A fekete címke pedig a whiskey mester halála körül lett bevezetve, így a tiszteletadás jegyében is születhetett.

A rejtélyes halál

A titokzatos és mondákkal teli élet váratlan és tisztázatlan halállal ért véget. 1906 egyik reggelén Jack nem tudta kinyitni a széfjét az irodájában. Mérgében belerúgott, a seb viszont elfertőződött, amit sajnos nem élt túl Jack Daniel. Életművével viszont beírta magát a történelembe, és az általa alapított whiskey azóta meghódította az egész világot.

A Jack Daniel’s a felelősségteljes alkoholfogyasztás híve.

ÉTELALLERGIÁS SZTÁROK: ETTŐL SZENVED VICTORIA BECKHAM ÉS HALLE BERRY >>> 
PÁR SZÁZ FORINTOS CSODASZERNEK KÖSZÖNHETI BOMBA ALAKJÁT JENNIFER ANISTON >>> 
ELŐSZÖR KÓSTOLNAK MAGYAR ÉTELEKET AMERIKAI DIÁKOK >>> 
5 VENDÉGTÍPUS, AKITŐL A PINCÉR HÁTÁN FELÁLL A SZŐR >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss