Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ízkavalkád zöld levelekből

A klasszikus, már a nagymamád konyhájából is jól ismert fejessaláta nem az egyetlen zöldlevelű, amiből salátázhatsz. Számos különlegesség kapható már nálunk is, amiből változatos ízű, egészséges, friss, tavaszi vitaminbombákat készíthetsz. Ismerd meg a mediterrán vidékek kedvelt zöld levelű salátáit!

Jégsaláta

Vásárlásnál a többi salátaféléhez hasonlóan, a jégsalátánál is a friss változatot részesítsd előnyben az előre csomagolttal szemben. Különösen a növény színére figyelj: az egészséges jégsaláta színe a káposztához hasonló, halványzöld. Ne vedd meg a salátát, ha levelei sötétzöldbe hajlóak, mert ez arra utal, hogy a zöldség "öreg", íze pedig kellemetlenül keserű lehet.

A jégsaláta tovább megőrzi frissességét, mint társai. Hűtőszekrényben tárolva levelei több napon keresztül vagy akár egy hétig is frissek, ropogósak maradnak.

Előkészítése során a salátát először szedd leveleire, majd hideg vízben alaposan mosd meg és töröld szárazra. Frissen, nyersen más salátákkal keverve, vagy szendvicsekben kitűnő zöldség. Gusztusos halványzöld levelei miatt a salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel alkalmazzák.


Endívia

A fejes salátához hasonló ízű, azonban annál jóval nagyobb méretű, fodros levelű, kissé keserű növény. Kesernyés ízét a benne található inulin adja, melyet jól ízesített öntetekkel ellensúlyozhatsz.
Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg az endíviáknak. Egyik a fodros, másik a sima levelű, melyek egymástól való különbözőségét kizárólag megjelenésük jelenti. Sok ásványi sót tartalmaz, többek között meszet, foszfort, vasat és a vitaminok közül C-vitamint. Energitartalma: 16 kcal, 67 kJ/100 gramm.

Vásárlásnál a kemény, hibátlan, élénkzöld levelű salátákat válaszd. Az endíviát tárold a hűtőszekrény alsó polcain. Lehetőség szerint valamilyen rácsra helyezve, így biztos, hogy a saláta alsó része sem romlik meg, tehát hosszabb ideig is eltárolhatod.

Az endívia is a salátáknál megszokott előkészítést, mosást igényli. Mindig frissen, nyersen fogyaszd. Különböző öntetekkel kitűnő, ízletes salátákat készíthetsz belőle.


Lollo

Kizárólag az egészséges, friss, élénk-zöld, vagy élénk-lila színű példányokat vedd meg, mivel hűtőszekrényben tárolva is csak 1-2 napig őrzi meg frissességét. A fejes salátához hasonlóan nagyon alaposan, levelekre szedve mosd meg, így eltávolíthatod az esetleges földmaradékot. Miután megmostad, feltétlenül szárítsd meg a leveleket, különben hamar megromlik.

A lollót elsősorban díszítőértéke miatt kedvelik, azonban nagyszerűen megállja a helyét önállóan vagy más salátafélékkel keverve külön fogásként, köretként is.


Fejes saláta

A fejes salátákról általánosságban elmondható, hogy szerkezetük a káposztáéra hasonlít. Színük a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjedhet és ízük jellemzően kicsit kesernyés, úgynevezett zöld íz. A fejes salátáknak több száz különböző változata létezik. Különbségük leginkább formájukban, színükben, mintsem ízükben keresendő. Legismertebb és legkedveltebb fajtái: vajfejű saláta, laza fejű saláta, ropogós fejű saláta és a cos, melynek íze kissé a dióéra emlékeztet.

Magas a karotin és a B-vitamint tartalma. Igen jelentős mennyiségben van benne C-vitamin- is, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.  Energiatartalma: 15 kcal, 61 kJ/100 gramm

Vásárlásnál válaszd a kemény, hibátlan, élénk színekben pompázó salátákat. Semmiképp se vegyél fonnyadt, hibás levelű példányokat, mert a későbbiekben használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.

A fejes salátát az endíviához hasonlóan tárold a hűtőszekrény alsó polcain. Lehetőség szerint valamilyen rácsra helyezve, így biztos, hogy a saláta alsó része sem romlik meg. Ily módon 4-5 napig eltárolható a zöldség.

A fejes salátákat a salátáknál megszokott módon tisztítsd és készítsd elő, majd szárítsd meg. Különböző öntetekkel kitűnő, ízletes saláta lesz belőle. Esetenként készíthetsz salátafőzeléket is, mely bár ízletes, ugyanakkor a zöldség kedvező tápanyagtartalma a hőkezelés során sajnos odavész.


Madársaláta

A madársalátát a hideg évszakok salátájának is szokták nevezni, hiszen képes akár egy enyhébb telet is átvészelni. Magról igen jól szaporítható, rendkívül gyorsan fejlődik és akár évente kétszer is terem. A madár-, vagy galambbegy saláta kicsi, 10-40 cm leginkább valamilyen gyomra emlékeztető növény. Áprilisi szárba szökkenésekor apró, halvány-kék virágai fejlődnek, gyökeréből tinktúrát is készítenek.

Ehető része kisebb levél kötegekből áll, melynek színe élénkzöld, leveleinek alakja pedig leginkább rövidnyelű kanálra hasonlít. A fiatal növény íze különlegesen zamatos, édeskés, a cos-éhoz hasonlóan hordoz némi kellemes dió aromát, levelei lédúsak.

A madársaláta igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.  Energiatartalma: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm

Vásárláskor az egészséges, élénk-zöld levelű növényt válaszd. Figyelj oda, hogy a saláta levelei levéltetvektől mentesek legyenek.

Úgy, mint a többi salátafélére, a madársaláta előkészítésére is ugyanaz vonatkozik: hideg vízben alaposan, levelenként, levélcsokrokként mosd meg! A madársaláta különleges ízét akkor tudod maximálisan élvezni, ha azonnal, frissen felhasználod. Nyersen általában más salátákhoz keverve fogyasztják, de kellemes ízesítője különböző mártásoknak is.


Ruccola

Íze frissen borsos, enyhén csípős. Leveleinek színe élénkzöld, alakja hasonlít a pitypangéra, azonban annál kevésbé csipkézett. A ruccola B- és C-vitaminokban kifejezetten gazdag. Energiatartalma: 24 kcal, 100 kJ/100 gramm.

Otthoni apró konyhakertben is kitűnően termeszthető. Napos, meleg helyre állítva, mérsékelt öntözés mellett sokáig konyhád egyik ízletes éke lehet. Vásárlásnál mindig az élénk-zöld színű, friss, "ropogós" levelű példányokat válaszd, mivel frissen vágott ruccola hűtőszekrénybe állítva is csak egy-két napig tárolható.

Hideg vízben alaposan mosd meg, majd gondosan szárítsd meg a salátaleveleket. Nyersen akár natúr salátaként, akár más salátákkal keverve is fogyaszthatod. Apróbb levelei tészták, levesek vagy egyéb főtt ételek ízesítéséhez is nagyszerűek. Markáns íze miatt érdemes inkább kisebb mennyiségben használni.


Radicchio

Bár az endíviák családjába tartozik, a radicchio finom íze és külleme miatt is kiemelkedik zöld rokonai közül. Szorosan egymásra boruló leveli közül a külső, sötétzöldek nem ehetőek. Belső, ehető levei élénk-piros, lila színűek, melyeket krémfehér csíkok díszítenek, emiatt látványa finoman kidolgozott olasz márványra emlékeztet. Ezek az erezett levelek kemények, roppanósak, ízük pikánsan kesernyés, enyhén borsos. Magas az A-, C-vitamin , illetve folsav tartalma. Az ásványi anyagok közül pedig kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Energiatartalma: 25 kcal, 105 kJ/100 gramm.

Kizárólag az egészséges, tömör, ropogós levelű, élénkpiros példányokat válaszd. A korábban leszedett, vagy túl vastag erezetű levelek keserűek lehetnek. Leveleire bontva, megtisztítva, zacskóba, majd hűtőszekrénybe téve egy, akár két hétig is eláll. Az alapos hideg vizes fürdőn és a gondos lecsepegtetésen kívül nem igényel különösebb előkészítést.

Nyersen élénkvörös-lilás színe miatt kitűnően érvényesül más salátákkal keverve, de önmagában is nagyszerű köret lehet. Hazájában, Olaszországban szívesen fogyasztják roston sütve, de ízesítenek vele különféle rizottókat is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss