Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt fesztiválszezon! A top 18 júniusi gasztroporgram

A nyár első hónapjában rengeteg csábító program segít a belföldi vakációnk, miniszünidőnk tervezésében. Az ízek és illatok az ország egész területén várják a gasztronómia szerelmeseit.
2015. június 06. Háromlábú fesztivál, Balatongyörök

Gasztronómiai fesztivál, ahol különböző bográcsos ételek elkészítésében mérhetik össze tudásukat a jelentkező csapatok a csodálatos panorámájú Szépkilátónál, ahonnan az egész Szigligeti-öbölre és a Tapolcai-medencére is remek rálátás nyílik. A főzőcskézést kirakodó vásár kíséri, majd az estét könnyűzenei koncert követi.
(www.balatongyorok.hu)

2015. június 06-07. Kéknyelű virágzás, Badacsony

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik virágzását. A Kéknyelű Virágzásának ünnepén szeretettel várnak minden kedves Borbarátot Badacsonyba és környékére, hogy a borospincék mélyén, hamisítatlan környezetben ismerhessék meg az igazi Badacsonyi Kéknyelűt és a boros gazdák többi rejtett kincsét! A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat. 
(www.badacsony.com)

2015. június 06-07. Etyeki piknik, Etyek

Évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel. Az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megtekinthetik a látogatóink a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit.
(www.etyekipiknik.hu)

2015. június 11-14. Csabai sörfesztivál és csülökparádé, Békéscsaba

A békéscsabai rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása. A 4 napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak kóstolhatnak végig. A hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék is. Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 l-es korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. Természetesen a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők.
(www.csabaisorfesztival.hu)

2015. június 11-14. Jubileumi sörfesztivál a Budai Várban, Budapest

A négynapos, nyárindító Sörünnepen 200 féle import, hazai és kézműves sörkülönlegességgel ismerkedhet meg a nagyközönség, míg a lágyabb ízek kedvelőit ismét várja majd a Cider Liget. A hagyományos és újdonságnak számító nagy- és kisüzemi nedűk mellett idén a belga sörnagyhatalom kap kiemelt szerepet a rendezvényen. Az ebben az évben jubiláló, immár hagyománnyá fejlődött fesztivál az alkalomhoz méltó módon minden eddigit felülmúlóan változatos sörkínálattal, változatos gasztro felhozatallal és zenei produkciók sorával készül a folyékony kenyér szerelmeseinek és mindenkinek, aki igazán impozáns környezetben, kellemes hangulatban szeretne kikapcsolódni.
(www.budavarisorfesztival.hu)

2015. június 12-13. Keceli meggyfesztivál, Kecel

A látogatók a két nap alatt megkóstolhatnak számos terméket, amely meggyből készül: meggysört, meggybort, meggypálinkát és friss meggyből sem lesz hiány. Koncertekkel, biciklitúrával, meggymagköpő és csettegő versennyel várják az érdeklődőket.
A térség jellegzetes gyümölcse a meggy, amely Kecelen és környékén nagy termesztési múltra tekint vissza, és jelenleg is az egyik biztos megélhetési forrása az itt élőknek. 
(www.meggyfesztival.hu)


2015. június 12-13. Gere Jazz Fesztivál, Villány

2015 nyarán immár negyedik alkalommal került megrendezésre a GERE Jazz-Fesztivál, amely mára teljesen eggyé vált a GERE-borok, a különleges ételek és az igényes jazz-zene villányi randevújával. A vendégeit minden esztendőben új ötletekkel köszöntő rendezvény szervezői, Pauli Zoltán és Illés Tamás idén egy igazán egyedi élmény megteremtését tűzték ki célul. Az idei fesztivál a "Öröm, Zene, Nyár" tematikát kapta. Teljesen egyedi formációk, az improvizáláson alapuló közös örömzenélés különleges hangulatával. A hazai élvonal nemzetközi sztárvendégekkel kiegészülve két napon át szórakoztatja Villányban a fesztiválra érkező vendégeket.
A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az eddig volt legforróbb hangulatú, különleges produkciókkal mozgassák meg a közönséget mindkét napon.
(www.villanyiborvidek.hu)

2015. június 15-21. Levendulafesztivál, Tihany

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. A Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel vár mindenkit a XI. Levendula Fesztivál és Levendulás Napok rendezvényeire.
(www.tihany.hu)

2015. június 18-21. Hamburger days 3.0, Budapest

Az elmúlt időszakban Magyarországon lezajló fejlődés a gasztronómia területén, melynek része a négy Michelin csillagos étterem, egy szelete a  street food , azaz az utcán, kézben, gyorsan ehető ételek térhódítása is, robbanásszerű igény mutatkozik a minőségi burgerek iránt. Gombamód nyílnak újabb éttermek, bisztrók, bárok és kultikus helyek születtek a belvárosi éjszakában és a külsőbb kerületekben is. Nincs ma magára sokat adó étterem, ahol ne lenne az étlapon, akár a világ legjobb minőségű amerikai, argentin, vagy japán marháiból készült hamburger. Természetesen a variációk korlátlanok és ezt a sokszínűséget szeretnénk bemutatni. A budapesti  hamburger robbanás  azt eredményezte, hogy az itt készült szendvicsek minősége a világ élvonalába emeli készítőit. (www.hamburgerday.hu)

2015. június 19-21. A bor összehoz, Keszthely

A gasztronómiai rendezvényen hazánk valamennyi történelmi borvidéke egy-két ismert és népszerű borászattal képviselteti magát. A borkóstoláson kívül ízletes sajtokkal, kézművesekkel és más vásári finomsággal is találkozhatnak a látogatók.
(www.keszthely.hu)

2015. június 19-21. Ceglédi bor- és laskafesztivál, Cegléd

Hagyományos tájegységi levesük a Laskaleves és az Öreglaska. Természetesen az ország más tájain is ismerik ezt a kézzel tördelt száraz tésztát, s a szervezőket is érdekli, hogy vajon mások milyen ételt készítenek belőle. Mivel nem szeretnék, hogy csak a kukták lakjanak jól, ezért felállítanak egy 300 személyes óriás kondért is, amiben Cegléd legjobb szakácsai főzik majd meg a Város Laskáját, amiből majd a zsűriztetés után bárki kedvére falatozhat. A helyszínen ceglédi, Cegléd környéki és az ország több tájegységének híres-neves borászai teszi közszemlére arany, ezüst és országos hírű boraikat, sőt a kilátogatók egy tucat pálinkafőzde nedűit is megkóstolhatják majd.
(www.laksafesztival.hu)

2015. június 20. Pezsgő szalon, Budapest

Hazánk jelentős tradíciókkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A pezsgő hagyományosan decemberhez, Szilveszterhez kötődik hazánkban, sokan a különleges alkalmak italának tartják. Azonban mind többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint az exkluzív események alkalmával. A Pezsgő Szalon célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet.
(www.facebook.com/events/1409892472645305)

2015. június 20. Olaszrizling éjszakája, Csopak

Olaszrizling és a csodák és szerelem éjszakája, amikor minden kívánság teljesülhet! Töltsön egy éjszakát a csopaki borokkal napnyugtától napkeltéig! Egy éjszaka, amikor minden a csopaki borok és a Szent Iván Éji hagyományok körül forog. Idén nyáron nem csupán a Csopaki Történelmi Borvidék pincéinél gyúlnak ki a tüzek napnyugtakor, hanem a Csopaki Strandon is örömtűzzel várják napkeltéig a kedves vendégeket, akik megízlelhetik a helyi borok egyedülálló zamatát, és feleleveníthetik a Szent Iván Éji hagyományokat. Ezen a mágikus napon, a Csopaki Strandon meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző programok színesítenek. Tűzzsonglőrök, gyerekprogramok, kézműves foglakozás, varázslatok a szerelemért és bőségért, ének és körtánc a tűz körül és örömzenélés várja az érdeklődőket.
(www.csopak.hu)

2015. június 24-28. Bor-és pálinkaünnep, Kecskemét

A Városháza és a Nagytemplom között helyezkedik el a VIII. Bor- és Pálinkaünnep és a KAFF nagyszínpada, ahol filmvetítések, valamint könnyűzenei koncertek felváltva kapnak helyet.
(www.kecskemet.hu)


2015. június 25-28. Balatoni hal- és borünnep, Balatonfüred

A programsorozat célja a kultúra, a bor-és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Az érdeklődőket 4 napon át borbemutató, borvásár várja a balatonfüredi Tagore sétányon felállított borpavilonoknál, ahol sok pincészet kap bemutatkozási lehetőséget. A gasztronómia mellett a könnyű és komolyzenei koncertek, irodalmi előadások, gyerekprogramok várják az érdeklődőket.
(www.balatonfured.hu)

2015. június 26-27. Kőrösi Möggyfesztivál, Nagykőrös

Nagykőrösön, Arany János városában páratlanul finom ízű meggy azaz möggy terem. A Möggyfesztiválon a szervezők azt szeretnék, hogy minél több ember megkóstolja a legkülönbözőbb tálalásokban. Az ízes falatok és italok fogyasztása közben színes programcsokor: főzőverseny, Meggykirálynő választás, bor-, pálinka-, szörp és ételbemutatók, elismert hazai fellépők teszik még kerekebbé ezt a napot. Meglehet, a „kerekségben” van a nagykőrösi möggy zamatosságának titka is, hiszen mi nem csak kereken szedik, de úgy is nevezik meg ezt a zamatos gyümölcsfajtát. Meggy helyett möggynek.
(www.moggyfesztival.hu)

2015. június 26-28. Kézműves sörök és házi ízek fesztivál, Vonyarcvashegy

Finom kézműves sörökkel, házi pálinkával, ízletes étkekkel, színes programmal, kirakodóvásárral várják a szervezők a vendégeket.
(www.vonyarcvashegy.hu)

2015. június 27. VinAgora borgála 2015, Budapest

Június közepén zajlik hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt kerülnek elbírálásra nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. A gálán elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot.
(www.borkulturakft.hu/vinagoraborgala_48 )

Ezek is érdekelhetnek

Friss