Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az idő: most vagy bodza!

default user icon
MME
Ha ebben a gyönyörű nyár eleji időben kimozdulunk, és miért is ne tennénk, mindenhol fehér pompába öltözött bodzabokrokat látunk, illatuk keveredik az akácéval.

A szemfülesebbek ilyenkor bodzavirágot gyűjtenek, bodzaszörpöt készítenek, ha pedig van bodzaszörp, azt felhasználhatjuk habok, krémek, koktélok stb. ízesítésére. Felhasználás előtt a virágokat nem szabad megmosni, és ne közvetlen eső után szedjük, na és persze ne az út mellől!

Ha van virágunk, sűrű palacsintatésztába mártva, olajban kisütve, pár csepp citrommal és porcukorral, mézzel vagy juharsziruppal, mascarpone sajttal is mennyei.

A krémes mascarpone amúgy is nagyon illik ehhez a finom, különleges virágaromához, úgyhogy most bodzás mascarponehabot készítünk, méghozzá egy cukkinis csokikalácshoz!

Cukkinis csokikalács bodzás mascarponehabbal

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg étcsoki
20 dkg cukkini
10 dkg vaj
12 dkg olívaolaj
2 csomag vaníliás cukor
11,5 dkg cukor
2 tojás
5 dkg darált mandula
1 dl tejföl
2 evőkanál darált mandula a díszítéshez

A bodzás mascarponehabhoz:
50 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin
2 dl bodzaszörp

Elkészítés: Hideg bodzaszörpben elkeverjük a zselatint, felforraljuk, félrehúzzuk. Közben a tejszínt habbá verjük. A langyos bodzaszörpöt a mascarponéval összekeverjük, végül a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk, letakarjuk, és hűtőbe tesszük.

A cukkinis csokikalácshoz a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót egy edénybe szitáljuk. Lereszeljük a csokoládét és a cukkinit, hozzáadjuk a liszthez a darált mandulával együtt. Az olívaolaj, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, a tojásokat egyesével hozzáadjuk, a cukkinis masszával elkeverjük, végül a tejfölt is beleforgatjuk.

Kikent sütőformába öntjük, elegyengetjük, és 160 fokon, légkeveréssel 70 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, szeleteljük, és a bodzahabot a tetejére halmozzuk, megszúrjuk darált mandulával, és egy finom cappuccinó kíséretében elfogyasztjuk.

Ezerarcú cukkini

Bizonyára még kevesen sütöttek cukkinivel kalácsot, süteményt, de nem kell megijedni tőle. Ahogy a répatortában sem érezzük a répát, itt sem lesz meghatározó a cukkini, viszont nagyon jó állagot ad a süteménynek, és nem kevés kalóriát is spórolunk vele. Nedvdús és rostokban gazdag, kalória tartalma alacsony (11 kcal/100g).

A cukkini számtalan módon elkészíthető, de sok fajtája is létezik. Van például zöld, sárga és fehér színű vajcukkini, ami nem keserű és nincs magja. Elvétve találkozhatunk mini cukkinival, vagy olyannal is, amit virággal együtt kínálnak. Gömb alakú cukkini is létezik, ami nagyon jó savanyítani vagy kompótnak is.

Mindenre jó mascarpone

Hogy a mascarpone mennyi mindenre jó, azt szinte képtelenség felsorolni. A mascarpone natúr sajtkrém: tejszínre, vajra és tejre emlékeztető illatú, lágy, enyhén savanykás ízű, tömör állagú, gyöngyfehér színű. Zsírtartalma magas, 50-80%.

A legtöbben a tiramisuba rakják, pedig minden gyümölcs jól harmonizál vele. Akár a túrós palacsinta töltelékbe is keverhetjük tejföl helyett, finoman krémesíti és gazdagítja.

Nyár elején, amikor elkezdődik a friss zöldségek szezonja, ízesítsük kedvünk szerint, és kínáljunk mellé angol zellert, sárgarépát, retket, zöldhagymát vagy színes kaliforniai paprikát!

Ezek is érdekelhetnek

Friss