Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a farsang, áll a gyerekbál!

default user icon
MME
Ha gyermekeinknek farsangi mulatságot rendezünk, a jelmez mellett természetesen játékokkal és finom falatokkal is készülünk. Receptek, jelmezek, ötletek!

A farsang téltemető és a tavasz eljövetelét (termékenységet) váró pogány ünnep. A maszkok és a felvonulás a rontó szellemek elriasztására és megtévesztésére szolgált valaha. A keresztény egyház sokáig üldözte a farsangi szokásokat, majd miután tapasztalta, hogy nem törölheti el az ünnepet, a nagyböjt előtti utolsó vigadozásként megengedte: vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt első napjáig tart a mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás időszaka.

A karnevál szó a latin carnem levare (húst elhagyni) kifejezésből származik, amelynek népies, tréfás csavarása a carne vale (hús, ég veled!).

A farsang hazája Olaszország, és az ünnep máig a déli országokban népszerűbb. A velencei karnevál és a brazíliai Rio de Janeiro-i felvonulás világhírű. Hazánkban Mohácson maradt meg napjainkig a híres maszkos-maskarás felvonulás, a busójárás hagyománya.

Milyen legyen a jelmez?

A szülők ilyenkor aggodalmasan törik a fejüket, mit is találhatnának ki óvodás, kisiskolás gyermekeiknek. Sok szülő sajnos ráerőszakolja a saját elképzelését a gyerekre, beszalad egy kölcsönzőbe, és már ott is van a ruhaköltemény. A kicsik általában rosszul érzik magukat a kölcsönzött jelmezekben, csak a legtöbben megpróbálják meggyőzni magukat, hogy boldogok. A másik típusú szülő pedig kitalálja, gondosan megtervezi, és persze el is készíti a ruhát − a gyerek nélkül.

Ehelyett hallgassuk meg, ő mit szeretne, beszéljük meg együtt, mi az, amit közösen el lehet készíteni. Mert így már maga a készülődés is izgalom és öröm!

A régi ruhák között biztosan akad felszabdalni való is, na és persze a nagyszülők ruhatára is kincseskamra lehet ebben az időben. Karton, drót, színes papír, különféle szalagok, alkoholos filc és arcfesték is nagy segítség lehet. Ha a gyermek készítette a fejdíszt, az övet vagy a koronát, különösen büszke lesz magára.

Fontos, hogy meleg jelmez esetén sok nyílás legyen a ruhán! A legjobb, ha kényelmesre tudjuk megalkotni a maskarát, hiszen a gyerekek egész nap ebben a ruhában szeretnének majd játszani, enni, szaladgálni.

Ételjelmezek

A pattogatott kukoricához elég egy semleges színű, régi nyári ruha, arra rávarrunk kukoricaszemeket, és a kézbe nagy zacskó pattogatott kukorica kerülhet.

A spenót tükörtojással is ötletes: kell hozzá egy megfelelően zöld (harisnya)nadrág, egy zöld, hosszúujjú póló, amelyre sárga és fehér anyagból tojásmintát varrhatunk.

A fagyi sem nehéz, bár a gombócok hordása nem túl kényelmes. Könnyű az éttermi felszolgáló vagy a kukta jelmezét megalkotni, előző kezébe étlap vagy tálca kerüljön, utóbbi serpenyőt vagy más edényt foghat.

Nem ajánljuk a jelmezversenyt, mert akkor mindig lesz szomorú gyerek. Ha mégis, akkor versenyzéskor minden gyerek kapjon valami apró ajándékot, és a „konferanszié” mindegyikről mondja el, miben különös az adott jelmez.

Mit együnk?

Fánk nélkül nem farsang a farsang, sokan gondoljuk így. Ha nagyon macerásnak tűnik, akkor csaljunk kicsit, és készítsünk túrófánkot. Ez sütőporral készül, nem kell félni, hogy érzékeny a tésztája, és pillanatok alatt elkészül.

Készíthetünk sós édes muffinokat. Ha a sósakat nem is, az édeseket színes mázzal bevonhatjuk, és a gyerekekkel együtt díszíthetjük.

A szendvicseket sem lehet megkerülni. Érdemes kisebb falatkákat csinálni, hogy a gyerekek ne maszatolják össze magukat, és gyorsan bekaphassák, ha éhesek a játék és a bolondozás közben.

A szokásos alapanyagokból ne egyszerű szendvicseket gyártsunk, hanem állatfigurákat, szendvicsfejeket, például felvágott alapon a szemek, az orr, a száj mindenféle zöldségből, bogyóból lehet, így a mulatság még az ételekben is jelen van.

Ha a kicsiket is bevonjuk a készülődésbe, ők is átérzik a vendégvárás felelősségét. Persze készítsünk pogácsát, ropogtatnivalókat, tegyünk ki tányérokban felvágott gyümölcsöt.

Mindenféle fánk recept >>>

Ezek is érdekelhetnek