Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a dinnyeszezon - ennyibe kerül most a magyar dinnye kilója

default user icon
MME
Bár az első kánikulai körön túl vagyunk, csapadék is volt bőven, a dinnyeárak csak nem akarnak a nyár közepén megszokott irányba, vagyis lefelé indulni. Vajon mi lehet ennek az oka?

A dinnyeárak alakulása két tényezőtől függ: az egyik a hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A másik pedig az időjárás: ebből a gyümölcsből a kánikulai melegben fogy a legtöbb - írja a témát boncolgató cikkében a blokkk.com. 

Emellett még az is finomhangolhatja az árképzést, hogy bár a Nemzeti Agrárkamara legutóbbi közleménye szerint 2019-ben a 2018-as évihez hasonló mennyiségű görögdinnye termés várható, az MTI június végi híradása szerint a 2018-asnál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a  Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ráadásul a szervezet szerint a 2018-as rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel, a terület mintegy 10-15 százalékkal, 4.000-4.200 hektárra csökkent az országban, a gyümölcs szedését pedig munkaerőhiány hátráltathatja. 

Mennyi tehát a dinnye kilója?

A blokkkk.com összehasonlította a 2018-as szezonkezdeti árakkat az ideiekkel. Az Auchan ugyanannyiért adja 2019-ben is, mint korábban, 189 Ft/kiló az ára. A a másik hiperlánc, a Tesco is ugyanannyiért adja a görögdinnyét webáruházában. Tavalyhoz képest drágában indít a CBA a 159 Ft helyett 299-ért adj a dinnye kilóját - de hát lesz még bőven ideje követni a többieket. A Spar pedig új webszereplő, ott 249 Ft egy kiló görögdinnye.

Egyébként a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is bizakodó, szerintük lesz elég dinnye, sőt, ha minden igaz, a későbbi szezonkezdés miatt tovább, akár szeptember közepéig lesz kapható finom, édes, még nem kásás húsú dinnye a piacon.

DINNYÉT MINDENBE! AZ ÖSSZES ÉSZBONTÓ RECEPT EGY HELYEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss