Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Italok és keresztapák

Nem is olyan régen még szokás volt, hogy a születendő gyermek nevét keresztszüleitől kapta. Az italok világában is vannak keresztapák, keresztanyák, csak nem ismerjük őket. Pedig Bloody Mary, Dom Pérignon és társaik valaha élő emberek voltak.
Grog

A brit admirálist, Sir Edward Vernont a matrózok Old Grognak csúfolták, mert a tengerész tiszt örökké furcsa kabátot viselt a hajó fedélzetén, amelynek anyaga egy bizonyos grogram szövetből (selyem és moher keverékéből) készült. 1740-ben Vernon admirális úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák, mert az italos tengerészek között gyakori volt a verekedés! Nos, az elkeseredett tengeri medvék ettől kezdve csak Grognak csúfolták a híg löttyöt. Így született a grog elnevezés. Ez nem más mint egy forró ital, amit whiskyből, ginből, rumból - mint szeszből, és cukorból, citromléből, szegfűszegből, fahéjból készítenek.

Dom Pérignon

A híres francia pezsgőgyártó cég a legjobb termékét egy szerzetesről, Dom Pierre Pérignon-ról (1638-1715) nevezte el. Az ok: a francia barát volt az első, akinek sikerült kellemes ízű és szépen habzó bort előállítania.

Még több érdekesség a pezsgőről >>>

 

Bloody Mary

Sokan hiszik, hogy a Bloody Mary, a fiatalon kivégzett skót királynő, Stuart Mária után kapta a nevét. Nos, ez nem igaz. Az “italok királynőjét” I. Mária, angol uralkodó után nevezték el, Bloody Mary ugyanis az ő gúnyneve volt.

Ennek ellére a Bloody Mary nem angol eredetű ital. A híres “Bloody” Párizsban született 1920-ban. Egy francia bármixer (Ferdinand I. Petiot) keverte össze először a vodkát paradicsommal. Az ital hamar híres lett, de akkoriban még nem volt neve. Az első névadó egy amerikai műsorvezető, egy bizonyos Roy Barton volt, aki találóan: Vörös vérnek (vér-blood) nevezte az új italt. A híres Bloody Mary nevet azonban csak akkor kapta, amikor Petiot úr sóval, borssal, Tabasco-szósszal és kevés citrommal gazdagította találmánya ízét.

 

 

Benediktine

Ez a híres francia likőr a Bencés rend után kapta a nevét. A fecampi kolostorban szorgos barátok már 1510-ben azon munkálkodtak, hogy milyen módon lehetne valamilyen finom és “persze” egészséges itókát előállítani... Nos, Isten szerény szolgái bizony gyakran emelgették poharukat a Mindenható egészségére, mert a likőr valóban finomra sikeredett. A híres italnak egyébként jelszava is van: Istennek csak a legjobbat... És persze az embernek is. De ezt már nem fűzték hozzá a szerény szerzetesek.

Ezek is érdekelhetnek