Ha megkérdeznénk tíz embert, akik már ettek gazpachot arról, hogy hol ette, a túlnyomó többsége tuti azt fogja válaszolni, hogy egy spanyolországi nyaralás során, egy kiskocsmában. Ám az, hogy otthon nekilássanak, még csak eszükbe sem jutott. Pedig egyáltalán nem butaság elkészíteni, sőt! A gazpachonak ugyanis csak pozitív tulajdonságai vannak, melyek közül most össze is szedtem néhányat:
- Nem kell főzni
- Hűsítőbb étel a nyári forróságban csak kevés akad
- A zöldségek nyersen kerülnek bele, így ez az étel pont olyan egészséges, mint egy saláta
- Azok a gyerekek is megeszik, akik a zöldségekhez alapjában véve hozzá sem nyúlnának
- Felhasználhatod benne a szikkadt, 3 napos kenyeret
- Nagyjából 10 perc alatt elkészítheted
- Egyszerre nagyobb adagot is csinálhatsz, mert 2-3 napig is simán eláll. Tedd be a hűtőbe, és ha valakinek kedve támad hozzá, csak kivesz magának egy adagot. Sokat csinálj, mert rá fognak járni!
- És a legfontosabb: rettentően finom!
Nos, nincs annál jobb, mint amikor egy kvázi munka nélkül összedobott ételért kapunk elismerést a haveroktól, vagy a családtól. A házi gazpacho esetében számítsunk az „ez sokkal jobb, mint amit abban az andalúz étteremben ettünk!”, megjegyzésekre.
Na, de nézzük a receptet! Bár ez egy pofonegyszerű fogás, itt is fontos, hogy kóstolgassunk, és szükség esetén ízesítsünk utána!
- 1 kg érett paradicsom, zöld része kicsumázva (nem kell meghámozni!)
- 1/2 kígyóuborka meghámozva
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 vastag szelet fehér kenyér - ha van, akkor kovászolt, de bármilyen más is tökéletesen megfelel a héjától megfosztva
- 2 ek sherry ecet vagy vörösborecet
- 1 dl olíva olaj
- só, bors
- A tálaláshoz apró kockákra vágott paradicsom, uborka, paprika és hagyma, mindenkinek 2-3 kávéskanálnyi
1. Vágjuk a zöldségeket rusztikus darabokra, majd turmixban, vagy botmixerrel mixeljük őket össze alaposan.
2. Tegyük hozzá az olajat, az ecetet, a kenyeret és fűszereket, majd mixeljük tovább.
3. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy kellemes krémleves állagúvá váljon. Ügyeljünk arra, hogy ne hígítsuk túl!
4. Hagyjuk a hűtőben összeérni legalább 2 órán át.
5. Tálaljuk eldarabolt zöldségekkel.
Ajánljuk még: