Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Isteni pogácsa

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Felteszem a krumplit főni, pont elkészül és kihűl, mire a tésztát összeállítom. A tejet egy tálban mikróban kicsit meglangyosítom, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, hagyom pihenni kb. 5-10 percet. Eléggé megnő a térfogata, erre szerintem érdemes figyelni. :)
Közben a lisztet átszitálom, a tejföllel és a zsiradékkal összedolgozom. Hozzákeverem a tejes felfuttatott élesztőt, megint összegyúrom. Ezután sózom, belekeverem a langyos, áttört főtt krumpli, megint gyúrás következik. A legvégén beleteszek 2 tojás sárgáját és 1 fehérjét.
Kelesztőtálban hagyom pihenni, amíg kb. a kétszeresére nő, utána nyújtom-hajtogatom. 15 perc pihentetés után megint hajtogatom, aztán 1,5-2 cm vastagra nyújtom, a tetejét a szaggatóval körben megnyomdázom (1-2 mm mélyen nyomom csak bele), de késsel is meg lehet kicsit vagdosni a tetejét. 1 egész tojást összekeverek, ezzel megkenem a kinyújtott tésztát, jó bőven szórok rá sajtot, kiszaggatom, és mehet a sütőbe. Középmeleg gázsütőben kb. fél óra, ha ügyes vagy, szépen feljön, és nem is dől el, mint nekem szokott. :)

Megjegyzés

Anyukám receptje alapján, szerintem isteni, másnapra sosem marad belőle. - szivici

Ezek is érdekelhetnek

Friss