Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Menza-körkép: ezt eszik az iskolások ebédre Oroszországtól Dél-Koreáig

Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók!
Magyarország

Nálunk igazán jól vannak tartva a gyerekek - mindig 3 fogásos az ebéd a menzán: leves, főétel és desszert is szerepel minden nap a palettán.

Irán

Rizs, paradicsom és bárány kebab - leggyakrabban ezt csomagolják az iráni anyukák a gyerekeiknek. A törvény szerint, minden 14 év alatti gyereknek jár napi egy pohár tej, egy marék pisztácia, keksz és friss gyümölcs - de ez inkább délelőtti és délutáni nass, tízórai és uzsonna, mint rendes ebéd.

Dél-Korea

A világ leggondosabban összeállított gyerekmenüje a dél-koreai: az 5 vájatú tálca két nagyobb mélyedésében levest és rizst tálalnak, a 3 kicsin a tengeri herkentyűk, a zöldségek és gyümölcsök, a saláták osztoznak. Aki kórósan sovány, az kap egy kanál csukamájolajat is az ebédjéhez.

Japán

A japán iskolai ebéd nagyban hasonlít a dél-koreaira: forró leves, rizs, hal, saláta és tej a menü. Japánban a gyerekek nem hozhatnak magukkal otthonról ételt, csak a középiskolában. Az iskolákban nincsenek ételautomaták, és nincsen ebédlő sem: mindenki fehér köpenyben, az asztalánál étkezik, és azt, amit az intézmény biztosít számára.

Nagy Britannia

Sült krumpli, párolt répa,  tejberizs, salárta, gyümölcs és gofri csokikrémmel. Az állami iskolákban igen szűkös a étkeztetésre szánt keret, ezért a gyerekek gyakran esznek ilyen gyorséttermi fogásokat. Persze őket ez egyáltalán nem  zavarja: imádják. Ráadásul nagyon olcsó!

Amerikai Egyesült Államok

Őszibarack befőtt, kukorica, csirke és leves - az USA-ban, Utah államban így fest a menü, egy átlagos napon,  de állama válogatja, milyen helyi specialitások kerülnek a lurkók tányérjaira.  Ami mindehol megtalálható: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza - vagyis a gyorséttermi kaják. 

Törökország

Így néz ki egy török iskolás otthonról hozott ebédje: zabkenyér, dió,  szőlő, gránátalma és kefír. Ez egy igazi agyserkentő menü - és mi másra volna egy iskolásnak szüksége?

Franciaország

Nyugat-Franciaországban ilyen egy menzás ebéd: hal,  spenót, krumpli, sajt és kenyér. Az ebédszünet egy-két óra hosszú, így, aki megteheti - mert a szülei megtehetik - hazamehet ebédelni.

Finnország

A finnek nagyon komolyan veszik, hogy rendszeresen és egészségesen étkezzenek az iskolások. Minden tanuló kap tízórait és uzsonnát is,  csak úgy, mint ebédet. A gyerekek az ebédet az ebédlőben fogyasztják el, ahol sokféle fogás közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbakat,  vagy éppen azt,  amit diétájuk megkövetel.

Oroszország

Oroszországban a tanulók 9 és 12 között ingyen reggelit kapnak,  délben nyit menza, ami fizetős - de nem teljesen tiszta, hogy melyik a reggeli, és melyik az ebéd. Például ebben a lenti fogásban van kolbász,  kása és tea is.

 MÉG TÖBB IZGALMAS CIKK A VILÁG KONYHÁIRÓL ITT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlott tartalmak

Friss

Friss