Keress receptre vagy hozzávalóra

Írós Graham-kenyér

Hozzávalók

  • 5 dl író
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg Graham-liszt
  • 30 dkg búzaliszt (+ a formázáshoz)
  • 1 tk cukor
  • 3 tk só

Elkészítés

    1. Az írót a margarinnal és 5 dl vízzel együtt kézmelegre (kb. 37 fokra) langyosítjuk egy edényben, majd belemorzsoljuk az élesztőt és feloldjuk.
    2. Egy keverőtálban elvegyítjük a kétféle lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk az élesztős folyadékot, és konyhai robotgép gyúrópálcájával simára dolgozzuk kb. 5 perc alatt. Letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 20 percig, amíg közel a duplájára dagad.
    3. A megkelt kenyértésztát kézzel alaposan átgyúrjuk. Ezután lisztezett felületen 2 cipót formázunk belőle, és további 10 percig kelni hagyjuk.
    4. Végül a kenyereket vízzel megkenjük, a tetejükön bevágjuk, és 220 fokon sütjük kb. 40 percig. 
A nyers tésztamassza lágyabb lesz, mint a szokásos kenyértészta. Ha a kelesztés utáni átgyúráskor túlságosan ragadna, adj hozzá egy kevés lisztet. A légkeveréses sütőt 200 fokra állítsd be.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin