Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Irány a szabadba!

default user icon
MME
Végre tavaszodik! Szedjük elő a sutból a túracipőt, a hátizsákot, a sétabotot, túrázzunk egy nagyot! Akinek van, hozza elő a garázsból vagy a pincéből a kerékpárt, de autóval is megközelíthetünk valami közeli kirándulóhelyet, ahol sétálhatunk egy nagyot a szabadban, az erdőben. Egyszóval kiránduljunk egyet!

Elmúlt a tél, kellemesen emelkedik a napi középhőmérséklet, lassan feltehetjük a szekrények felső polcaira a téli ruhatárunkat, leszedve onnan és felfrissítve használatba vehetjük a lazább, nyáriasabb holmikat.

Nekikezdhetünk a tavaszi kerti munkáknak is udvarunkban. Én az elmúlt hétvégén kivittem a leandereket, a yukka fákat, a muskátlikat, na meg a kaktuszokat, és a kerti bútorok is elfoglalták helyüket a teraszon a kertben. Összegereblyéztem a még kissé megviseltnek tűnő pázsiton lévő avart, mivel nálunk fenyők, tuják vannak, rengeteg megszáradt tűlevél volt mindenfelé. Volt dolgom bőven!

Számomra külön kalandot jelentetett az elmúlt hétvégén az óráink átállítása. Na nem azért, mert ez olyan nagyon időigényes dolog lenne, hiszen manapság az elektronikának köszönhetően berendezéseink többsége magától átidőzíti magát reggelre, de a saját, belső biológiai órámmal ez ma már nem így működik! Tán öregszem? Pár éve szombat esténként átcsavartam minden vekkert, a videót, a mikrosütőt, fali- és karóráinkat, telefonjainkat – és vasárnap reggel a megszokott időben ébredtünk, ilyenkor a tavaszi átállásnál Zsebibaba kutymorgónkon csodálkoztunk, nincs még sétálhatnékja. Hát idén már nekem sem volt, egy órányival kevesebb jutott éjszakai alvásra! Na meg a Forma-1 aktuális futama is reggel volt, de azt megérte megnézni, jó verseny volt!

Vasárnap mi már a bográcsot is előkaptuk. Utólagos Sándor-napot tartottunk, bográcsgulyást készítettem szabadtűzön, a lányok pedig mindenféle töltelékekkel ízesített palacsintával rukkoltak elő.

Ezúttal a bográcsgulyást - időhiány és a gyerekek miatt - nem marhahúsból, hanem sertéslapockából főztem, lehet, sokan ezt „szentségtörésnek” tartjátok, de elmondom: roppant sikeres volt, tehát mindenkinek ajánlom. Nézzük a receptet:

Bográcsgulyás Nani névnapjára

Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 1,5 kg sertéslapocka (csont nélkül), 4-5 evőkanál sertészsír, 3-4 fej hagyma, 3-4 szál sárgarépa, 2-3 szál fehérrépa, 1 kis fej zellergumó, 3-4 db közepes krumpli, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl száraz fehérbor, 2-3 db babérlevél, piros arany, só, őrölt bors, őrölt kömény, majoránna, némi ételízesítő, őrölt pirospaprika, csipetke.

Előkészítés: Kiszaladok a piacra, megveszem a hozzávalókat, addig a családból kinevezek egy tűzmestert, aki nekilát a tűzkészítésnek. Nemes feladat: favágás, gyújtós készítés és persze a tavaly óta parlagon álló tűzrakó hely kitakarítása, és a bográcsot is rendbe kell rakni!

Bevásároltam, lássunk hozzá: A szalonnát és a hagymát apró kockákra aprítom, a húst centiszer centis kockákra vágom, alaposan átöblítem. A zsírral kikenem a bográcsot, beledobom a felkockázott szalonnát, zsírjára sütöm. Amikor már serceg, mehet bele a hagyma, sózom, gyengén borsozom, folyamatosan kevergetve üvegesre pirítom, ha igényli, némi vizet adok alá, meg ne égjen.
Amikor hagymám már szőkül, mehet bele a felkockázott hús, alaposan átkeverem, nyomok rá némi piros aranyat, megszórom őrölt köménnyel és majoránnával, jól átforgatom. Lassítom a tüzet Tűzmesteremmel. Meghintem rendesen az őrölt pirospaprikával, jól elkeverem, felöntöm a borral, összeforralom, hagyom, lassan gyöngyözzön.
Közben van időm meginni egy laza fröccsöt – Tűzmester is kap persze, nekilátok, megpucolom a zöldségeket és a krumplit. A répákat felkarikázom, a zellert és a krumplit kockázom, vízbe áztatva félreteszem. Turbózzuk fel a tüzet, művemet felöntöm vízzel, hisz leves lesz, nem pörkölt. A mikor forrni kezd, és a hús is kellően puhul, mehetnek bele a zöldségek. Én most előbb a zellert és a krumplit adtam hozzá, mert ők tavalyiak, hosszabb a főzési idejük, mint a zsenge, friss sárga és fehérrépának, persze időben ők is mehetnek a levesbe.

A végeredmény: A lányok a bevásárlásból hazatérve nekiláttak a palacsintakészítésnek, de persze belefért némi házi csipetke csipegetése is idejükbe. Egy tojásból, némi liszttel, sóval (tán kis borssal, ehhez nem értek) készítettek egy konyharuhányi nemes tésztát, amit a levesem majdnem kész állapotában beleadtam, majd addig főztem, míg csipetkéink fel nem úszkáltak a bársonyos, paprikás, vörös lé tetejére.
Azon melegében, ropogós, friss, félbarna kenyérrel tálaltam, utána jöttek a lányok a Nutellás, túrós, lekváros, kakaós, kakaós-lekváros palacsintákkal.

Elkalandoztam, de remélem kedvetekre. Kirándulást, hegyen-völgyön túrázást ígértem, azután leragadtam a bográcskajám mellett. Úgyhogy vágjunk bele, induljunk kirándulni, ki a szabadba, ez erdőkbe, a rétekre, a lankákra, ha tehetitek, akár hegyekre vagy barlangokba is.

Erdőt, mezőt, környékbeli kirándulóhelyeket ismerők, kedvelők (ki-ki lakóhelyének környezetét alaposan ismerve) eldöntheti, hová, merre, milyen céllal vágjon bele. A lényeg, hogy felüdüljünk, kikapcsoljuk magunkat a mindennapok világából, frissüljünk – és, ha lehet, tehetjük, viduljunk is!

Íme, egy vicc
Kempingezés második napján reggelihez készül a család.
Anyuka így szól a gyerekekhez:
- Mit kértek reggelire? Homokos-vajas, napolajas-sajtkrémes vagy hangyás-lekváros kenyeret?

Mit csomagoljunk egy kirándulásra?

Én különbséget tennék a kirándulás fajtája, tartama, kivitelezése (a hely megközelítése) között, persze mindez érdeklődés, hozzáállás és manapság főleg pénztárca-függő dolog. Na meg persze a csomagunkban lévő hozzávalók eltarthatósága, fogyaszthatóságának időtartama is lényeges. Szóval mit készítsünk elemózsiaként?

Elsősorban szendvicseket, de milyet is? A házilag készített, de akár a boltban vásárolt szendvics alapját általában a különféle kenyerek, péksütemények jelentik. Zsemle, kifli, na meg persze a sok jóféle kenyér.
A zsemlét, kiflit kettévágom, a kenyeret felszeletelem, és beindul a szendvicsgyár! Vajjal, margarinnal kenem meg, erre teszek egy-egy alaposan megmosott, papírtörlőn megszárított salátalevelet, következhet egy szelet sajt (én a lapka sajtot kedvelem leginkább), majd jöhet valami felvágott, ki mit kedvel. Általában füstölt sonkát, tarját, kolbászt, szalámit használok, ami hűtés nélkül is eláll egész nap. Kerülöm a párizsit, sima sonkaféléket, ezek gyorsabban romlanak. A felvágottakra néhány pötty piros aranyat, majonézt esetleg mustárt, vagy majonézes tormát nyomok, nagyon megdobja a szendvics ízét.

Praktikus és jól elálló szendvics lehet a zsírban egyben sütött húsos zsíros deszka sült hússzeletekkel is. Margarin, vaj helyett használhatunk körözöttet, sajtkrémet, tepertőkrémet vagy bármilyen szendvicskrémet, amit kedvel a család. Vigyünk magunkkal paprikát, paradicsomot, újhagymát, retket is, de én ezeket nem tenném a szendvicsbe, esszük mellé.

Néhány gyors recept

Tormás szendvicskrém: 1 evőkanálnyi ecetes tormát elkeverek 3 evőkanál vajjal, kevés főzőtejszínnel, fehérborssal, csipet sóval ízesítem, alaposan összedolgozom.

Füstölt sprotnis szendvicskrém: 1 doboz füstölt sprotni konzervet villával alaposan áttörök, 4-5 evőkanálnyi margarinnal, 1 citrom facsart levével rendesen elkeverem, borssal, csípős piros arannyal ízesítem.

Fokhagymás sajtkrém: 1 rúd tömlős sajtot elkeverek 10-10 dekányi reszelt trappista és reszelt füstölt sajttal, megbolondítom pár csepp extra szűz olívaolajjal, adok bele 3-4 gerezdnyi átpasszírozott fokhagymát, ha igényli, sóval, őrölt fehérborssal fűszerezem.

Erdőjárásról

Remek menü lehet egy szabadtűzön, nyárson sült szalonna, hagymával a nyárs végén, esetleg kis kolbásszal bolondítva, olvadó zsírját kenyérszeletekre csepegtetve. Ne feledjük azonban, nagy a szárazság (ha jól tudom, sokfelé tűzrakási tilalom is van jelenleg), ezért nagyon körültekintően, csak az arra kijelölt helyen rakjunk tábortüzet, távozásunk előtt azt gondosan oltsuk is el!

Jön egy újabb hétvége, készüljünk, csomagoljunk, kiránduljunk!

Üdv Mindenkinek

Ezek is érdekelhetnek