Ínyenc lencseleves kolbásszal

default user icon
2 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg átválogatott, megmosott lencse
  • kb. 10 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 szál száraz kolbász
  • 8 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • ételízesítő
  • édesnemes paprikakrém
  • ecet ízlés szerint
  • 1 nagy pohár tejföl
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • 5 babérlevél
  • néhány egész kömény
  • 20 szemesbors (a fűszerek teatojásba zárva)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál mustár
  • csípős paprika
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 húsleveskocka
  • 2,5 liter víz

Elkészítés

    Elkészítés: A megmosott lencsét éjszakára kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hogy fel tudja szívni azt, és másnap reggel hozzálátunk a munkának.

    A hagymát, a petrezselymet, a répát és a szalonnát kockákra vágjuk, a fokhagymát, az erőspaprikát és a kolbászt vékonyra szeleteljük, a fűszereket teatojásba illesztjük.

    A szalonnát addig pirítjuk, míg kis zsiradékot enged, ekkor beletesszük a kolbászt és a hagymát. Pirítjuk, sózzuk, majd ha a hagyma üveges, jöhetnek a következők:mrépa, fokhagyma, petrezselyem, csípőspaprika. 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folytatjuk a pirítást még 1 percig. Ez sűríti a levest, és nem szükséges rántás. A vízzel felengedjük, beledobjuk a teatojást a fűszerekkel, ízesítjük a levest sóval, mustárral, ecettel, ételízesítővel, paprikakrémmel. Beletesszük a lencsét is, hirtelen felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük a levest, míg a lencsét szét tudjuk nyomni egy kanállal, azaz puhára főtt (kb. 30-40 perc). Már csak egy dolgunk van: a vízzel duplájára hígított tejfölt hozzáadjuk, és felmelegítjük. Amikor az első bubi megjelenik, levesszük a tűzről, mert ha a tejföllel forralnánk, becsomósodna.

    Forrón, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk, és gyorsan befalatozzuk. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés

Körülbelül 1 óra alatt elkészíthető ez a pikáns ízvilágú, tartalmas leves, melyhez könnyű desszertet ajánlanék, pl. palacsintát vagy túrófánkot.
Míg a levesünk fő, a második fogást is elkészíthetjük. Egyébként, a levesnek nem árt a füstölt hús és a csípőspaprika sem, az ízek harmóniája így is kitűnő.

Szabó Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Varga Ildikó 6 évvel ezelőtt
Épp most fő a leves. Ez lesz az újévi lencseleves. Remélem a vendégeknek is ízleni fog.... Az illata már most csodás! Remek recept! BUÉK!
pistuc 7 évvel ezelőtt
Igen, igen...:) Sok hagyma, sok fűszer, az ételbe tűz kell! Hétvégén osztályozás! :)

Hasonló Receptek