Részletes receptkereső »
  •  
  •  

RECEPT

« vissza

Ínyenc lencseleves kolbásszal

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Ínyenc lencseleves kolbásszal

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 104
  • Elküldve: 28

Hozzávalók:

  • 50 dkg átválogatott, megmosott lencse
  • kb. 10 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 szál száraz kolbász
  • 8 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • ételízesítő
  • édesnemes paprikakrém
  • ecet ízlés szerint
  • 1 nagy pohár tejföl
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • 5 babérlevél
  • néhány egész kömény
  • 20 szemesbors (a fűszerek teatojásba zárva)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál mustár
  • csípős paprika
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 húsleveskocka
  • 2,5 liter víz

Elkészítés:

A megmosott lencsét éjszakára kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hogy fel tudja szívni azt, és másnap reggel hozzálátunk a munkának.

A hagymát, a petrezselymet, a répát és a szalonnát kockákra vágjuk, a fokhagymát, az erőspaprikát és a kolbászt vékonyra szeleteljük, a fűszereket teatojásba illesztjük.

A szalonnát addig pirítjuk, míg kis zsiradékot enged, ekkor beletesszük a kolbászt és a hagymát. Pirítjuk, sózzuk, majd ha a hagyma üveges, jöhetnek a következők:mrépa, fokhagyma, petrezselyem, csípőspaprika. 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folytatjuk a pirítást még 1 percig. Ez sűríti a levest, és nem szükséges rántás. A vízzel felengedjük, beledobjuk a teatojást a fűszerekkel, ízesítjük a levest sóval, mustárral, ecettel, ételízesítővel, paprikakrémmel. Beletesszük a lencsét is, hirtelen felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük a levest, míg a lencsét szét tudjuk nyomni egy kanállal, azaz puhára főtt (kb. 30-40 perc). Már csak egy dolgunk van: a vízzel duplájára hígított tejfölt hozzáadjuk, és felmelegítjük. Amikor az első bubi megjelenik, levesszük a tűzről, mert ha a tejföllel forralnánk, becsomósodna.

Forrón, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk, és gyorsan befalatozzuk. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

Körülbelül 1 óra alatt elkészíthető ez a pikáns ízvilágú, tartalmas leves, melyhez könnyű desszertet ajánlanék, pl. palacsintát vagy túrófánkot.
Míg a levesünk fő, a második fogást is elkészíthetjük. Egyébként, a levesnek nem árt a füstölt hús és a csípőspaprika sem, az ízek harmóniája így is kitűnő.

A receptet Eve1122 küldte. Köszönjük!

eve1122 receptjeiből:
Meggyes túrókrémtorta
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 2 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2010. december 31. (péntek) 11:19
    Épp most fő a leves. Ez lesz az újévi lencseleves. Remélem a vendégeknek is ízleni fog.... Az illata már most csodás! Remek recept! BUÉK!
    Gizmo85 szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Tepsiben sült vacsorák
Fogunk egy tepsit, belepakoljuk a sok földi jót, fűszerezzük, majd betoljuk a sütőbe. Tíz perces munkával is lehet kiváló vacsorát készíteni. A sütőtől pedig bemelegszik a konyha, és finom illatok lengik be hamarosan a lakást...
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Foszlós fonott kalács Foszlós fonott kalács
Békebeli vaníliás kifli Békebeli vaníliás kifli
Narancsos gesztenyegolyók Narancsos gesztenyegolyók
Gyömbéres pálmalevél Gyömbéres pálmalevél
Gombás palacsintatekercsek füstölt gomolyával Gombás palacsintatekercsek füstölt gomolyával
Csokis-dióhabos kocka Csokis-dióhabos kocka
Kukoricás lepényke Kukoricás lepényke
Édesburgonyás reformkenyér Édesburgonyás reformkenyér
Kókuszkrémes csokis süti Kókuszkrémes csokis süti
Majorannás-rozmaringos-mézes kacsa Majorannás-rozmaringos-mézes kacsa
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122939_chowder-110.jpg Chowder, a tartalmas egytálétel

Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele, a chowder több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122957_korte-110.jpg Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122946_pizzas-masni-110.jpg Kenyér négyszer újragondolva

Ott búcsúztunk el egy héttel ezelőtt, hogy elárulom, miért nem készült vasárnapi ebéd, és azt is, hogy mi a legújabb sós…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122930_kezdo-konyha-110.jpg Ketten, kis pénzből, könnyedén

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122922_arancini-110.jpg Arancini, a szicíliai rizsgolyó

Kis kerek, aranyló golyóbisok, amelyek kívül ropogósak, belül pedig izgalmas rizstölteléket rejtenek. Nem más ez, mint a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/112000/112886_vargabeles-110.jpg A vargabéles-rejtély

Sokan először a menzán találkoztunk ezzel a furcsa, de nagyon finom desszerttel, amit jó nagy kockára vágva, porcukorral vagy…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122909_babos-egytaletel-110.jpg Tartalmas babos egytálételek

A laktató, melengető ételek időszakában előkerülnek a babbal készülő fogások. A különféle levesek és főfogások közös jellemzője…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122908_birs-110.jpg Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának,…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept