Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Otthon a barátnőm terepe a konyha" - interjú a Globalista Konyha sztárséf vendégével

Interjú Loic Villeminnel, a Michelin-csillagos Toya étterem séfjével, aki jövő szerdán és csütörtökön Budapesten mutatja be fantasztikus tudását a Globalista Konyha rendezvényén, a La Perle Noire étteremben.

Mikor kezdett főzni?

- 14 éves koromban a szüleim éttermében kezdtem főzni. A nagymamám szlovén, tőle tanultam néhány szlovén specialitást.

Hol tanulta a szakmát?

- A Metz Vendéglátóipari Középiskolába jártam, szakmai tapasztalatot pedig olyan éttermekben szereztem, mint a három Michelin-csillagos Arnsbourg étterem, a két Michelin-csillagos Nicolas le Bec étterem, a három Michelin-csillagos Relais Bernard Loiseau étterem, a három Michelin-csillagos The Assiette Champenoise és az egy Michelin-csillagos Charlemagne étterem.

Ki volt a mentora?

- Sang Hoon Degeimbre, a két Michelin-csillagos belga L’Air du Temps étterem séfje. Nagy csodálója vagyok, imádom ahogy dolgozik.

Mi volt élete első étele, melyet elkészített?

- Strukljies - ez egy szlovén specialitás, amit a nagymamámtól tanultam.

Ön szerint mivel érdemelte ki, hogy étterme egy Michelin-csillagos minősítést kapott?

- A mai napig nem fogtam fel, és egyáltalán nem tekintem magától értetődőnek, hogy elnyertük a Michelin-csillagot. Akkoriban ketten dolgoztunk a konyhán, és egy felszolgáló volt az étteremben. Mindig a maximumot igyekszünk nyújtani és szenvedéllyel főzünk, amit meghálálnak a vendégek.

Mi az, ami nélkül nem juthatott volna el erre a szintre?

- Egyértelműen a családom és a csapatom támogatása. Nélkülük nem sikerült volna. A szüleim a legnehezebb időkben is támogattak, és a csapatom zöme az étterem megnyitása óta hűségesen kitart mellettem.

Mi az erőssége?

- A csapatom és a termelőim. A csapat mindig arra ösztönzött, hogy a legjobbat nyújtsam magamból, és hogy jó példát mutassak. A termelők folyamatosan inspirálnak, hetente hoznak új termékeket. Valójában a termelők egyben a barátaim és csapattagjaim is.

Mi a véleménye a magyar gasztronómiáról?

- Két egykori munkatársam, Szilvási Mihály és Herodeck Nándor segítségével betekintést nyertem a magyar gasztronómiába. Számos magyar terméket megismertem rajtuk keresztül, egyszer még magyar estet is rendeztünk az étteremben. Gazdag kulináris kultúrája van az országnak, a minőségi áruk és kitűnő boroknak köszönhetően. Már csak az hiányzik, hogy a séfek és a termelők között kialakuljon egy működőképes hálózat.

Ismer magyar séfeket?

- Széll Tamás munkásságát követem, a 2017-es Európai Bocuse d’Or során bemutatott szarvasból készült fogását lenyűgözőnek találtam, csakúgy, mint a Lyonban látott fantasztikus szereplését. Véleményem szerint jobb eredményt érdemelt volna, annyira pontos és esztétikus munkát végzett.

Ismeri a magyar ételeket, és ha igen, mi a véleménye róluk?

- Szilvási Mihály egyszer készített nekünk egy szegedi gulyást, amire pontosan emlékszem. A savanyú káposzta savassága frissességet adott a hagyományos gulyásnak.

Otthon ki főz?

- Szerencsém van, a barátnőm remekül főz, otthon az ő terepe a konyha.

MICHELIN-CSILLAGOS SÉF ÉRKEZIK MAGYARORSZÁGRA! ÍME LOIC VILLEMIN MENÜSORA >>>  

ELVETTEK EGY MICHELIN-CSILLAGOT MAGYARORSZÁGTÓL >>> 

A MICHELIN-CSILLAG NYOMÁBAN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss