Intelligens krémes egyszerűen

Hozzávalók

  • 10 db tojás
  • 20 dkg xilit (vagy cukor)
  • 4 cs Bourbon vaníliás cukor
  • 9 ek. liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 liter tej
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. A tojások sárgáját a xilit felével és a vaníliás cukorral szép habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, majd kanalanként a lisztet, utána a tejet apránként.
    2. A tojások fehérjét a xilit másik felével és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
    3. Kisebb adagokban, óvatosan beleforgatjuk a sárga masszába. Egy kivajazott-morzsázott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és hideg sütőben kezdjük el sütni úgy, hogy a hőfokot 200 fokra állítjuk.
    4. 30 perc elteltével visszavesszük a hőt 150 fokra és további 30-40 percig sütjük. Tehát összesen 60-70 percet vesz igénybe a sütés, de ez függ a tepsi mélységétől is.

Megjegyzés

Tipp: mindenképp tegyük hűtőbe, legjobb, ha egy éjszakát ott pihentetjük. Másnap lehet igazán szépen szelni. Biztos, még jobb igazi vaníliarúd kikapart belsejével, de nekem épp most fogyott el. Jó étvágyat! Mélyebb sütőformánál lehet, hogy + 10 percre lesz szükség. Az én tepsim most 33x25 centis volt, 6 cm mélységgel. Legközelebb egy picit kisebb méretet választanék, akkor még erőteljesebben elkülönülnek a rétegek, bár így is nagyon finom krémes lett. A sütési időre vonatkozó útmutatások megoszlanak: azt hiszem, ez erősen sütőfüggő.... A végén nem árt ellenőrizni: teljesen szilárdnak nem szabad lenni, de azért a belseje legyen legalább remegős, ne teljesen folyékony! Miközben kihűl, még fog jócskán szilárdulni, kb.úgy, mint a puding.

Mozsolicsné Marianna
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin