Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Instant tésztákat teszteltünk - egyet találtunk, amit újra megennénk

Számtalan olyan élethelyzet van, amikor egyetlen megoldásként az instant ételek jöhetnek szóba élelemforrásként. Ilyen lehet egy pokoli másnap, egy rohanós nap, könnyed kollégiumi lét vagy éppen akár a férfinátha legsúlyosabb fajtája. Az instant kajákról elmondható, hogy nem szabad különösebben csodás gourmet élményt várni tőlük, kevés bennük az üde és friss alapanyag.

A sok instant leves mellett elkezdtek a tészták is terjedni. Újonnan pedig azok, melyeket poharas kiszerelésben árulnak, és csak forró vizet kell rájuk önteni, majd 3-5 perc alatt készen is vannak. Most ezt a kategóriát céloztuk meg, és begyűjtöttünk pár különböző csodát.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 

Elkészítésük során szigorúan tartottuk az előírtakat, hogy a legtökéletesebb összképet kapjuk az egyes fogásokról. Leginkább azt vizsgáltuk, hogy melyik az, amelyik emberi fogyasztásra egy alkalomnál többször is megfelelő lehet egy élet során. A hozzávalókat saját lelki nyugalmunk érdekében el sem olvastuk inkább.

Knorr – Tészta sajtos-zöldfűszeres szósszal

Nincs olyan kollégiumi emelet, ahol valakinek ne a sajtos tészta lenne a kedvence. Pofonegyszerű fogás, és jobb, mint a kenyér májkrémmel. 5 perc áztatás után tényleg érzünk egy sajtos aromát felette, ami nem a legtisztább, de a büdös popcorn-sajtoktól egészen távol áll. A folyadékot a tészta alaposan felszívja, a szósz rendesen besűrűsödik.

Kóstolva marad a sajtos ízvilág, de a zöldfűszer annyira nem karakteres sajnos mellette. A tészta felpuhult emberi szervezet számára fogyaszthatóra, alig marad egy-egy keményebb darab. A szósz kellemesen krémes és végig sajtos.

Adatok: 65 gramm, 499 Ft

ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>> 
Maggi – Bolognai spagetti

A bolognai spagetti egy szinttel komolyabb fogás, mint a sajtos tészta, de százéves rutin ennek az elkészítéséhez sem kell. A poharas kiadás ontja magából a paradicsomos aromát, de sokadik szippantásra is inkább pizzaszószra hajaz. A vizet nem tudja teljesen felszívni, így kissé átmenetet képez a szószos tészta és a leves között.

Állagra talán legközelebbi kínai gyorsbüfé "mindent bele leveseihez" hasonlít, amit a köznyelv „takonylevesnek” nevez előszeretettel. Ízre nem áll össze, nehezen lehet őszintén rámondani, hogy bolognai. A fűszerezése próbálkozik, de a szósz állaga rombol mindent. A tészta felpuhul, igaz rövidek a szálak, de egészen korrekt a minőségük. Nagyon pizzás marad, nem akar attól az aromától szabadulni.

Adatok: 57 gramm, 299 Ft

MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 
Nissin – Soba – Chili

Ez már szinte profi szintet igényel, mivel elkészítés során egyik lépésben le kell önteni a fölösleges vizet róla, ami után még egy szójás-fűszeres szószt is rá kell önteni. Igazi keleties illatfelhő robban ki belőle, de ennél is jobb, hogy meglepően sok zöldséget látunk a még elkészítetlen tészta tetején.

A szója mindent barnára fest, amivel az égvilágon semmi baj, viszont mindennek szójaszósz íze is lesz cserébe. A zöldségek is átveszik az ízét, ami annyira nem tuti. A csípősség megvan, de nem veszettül erős, így az átlagember számára is fogyasztható marad. A tészta kellemesen puhára ázik. Adagra egész jó, de sajnos szinte csak csípős szójás-tésztát kapunk.

Adatok: 92 gramm, 319 Ft

TESZTELTÜK GYEREKKORUNK KEDVENCÉT: EZEK A LEGJOBB SÓS KUKORICA KUKIK >>> 
Maggi – Bacon ízű krumplipüré krutonnal

A legtöbb ember fejében ez a fogás inkább a köret szerepét tölti be. Főételnek azért eléggé nagy erősszakkal lehet nevezni. Nyers állapotában por, kruton és némi zöldség. Ahogy vizet kap, és keverni kezdjük, gőzerővel kezd sűrűsödni. Az 5 perc letelte után felnyithatjuk és akkor megcsodálhatjuk a füst illatú krumplipürét.

Nem igazán baconra hajaz az illata, inkább csak egy füstaroma került bele. Kóstolva a püré teljesen krémes, igazi porkrumpli alapból. A kruton jól ropog, de sajnos kevés került bele. A sokadik falat utóízében egyszer csak betoppan a hőn áhított bacon, de szinte azonnal távozik is az íze.

Adatok: 51 gramm, 299 Ft

POPCORNTESZT! MELYIK MIKRÓS PATTOGATOTT KUKORICÁT VÁLASSZUK FILMNÉZŐS ESTÉKRE? >>> 
Maggi – Pasta oriental csirkehús ízű tészta

Az „ízű” jelzők többnyire veszedelmes végeredménnyel szoktak zárulni, ha ilyesfajta kajáról van szó. Komplexebb leírást rejt a csomagolás, ami arról is árulkodik, hogy kétzacskónyi extra fűszerrel is meg kell szórni a natúr tésztát.

Elkészítés után picit jobb a helyzet, mivel egy gyér csirkés ízvilág tényleg felüti fejét. A fűszerezés enyhe marad, és ezzel minden ízélményt sikerült is felsorolni. A legnagyobb baja, hogy sok lé maradt benne és kissé leveses hatást kelt. A tészta meglepően hosszú, ami azért problémás, mert vagy kihúzzuk egyszerre az egészet vagy a pohár falához préselve kell villával elvágni.

Adatok: 61,5 gramm, 249 Ft

TESZT! SAJÁTMÁRKÁS CORDON BLEU VISZI A PRÍMET - EZT ÉRDEMES MEGVENNI >>> 
Knorr – Tészta paradicsomos-mozzarellás szósszal

Színre picit a megfakult 25 éves piros Dacia szintet üti meg, majdnem inkább narancssárga. Illatozva pici paradicsomot találunk felette felhőben szállingózni, illetve némi bazsalikom is fel-felüti a fejét. Ez is szépen felszívja a beleöntött vizet, és rendesen besűrűsödik annyira, hogy eszünkbe se jusson a leves kifejezés.

A tészta felpuhul, de azért több ízesítő csomót találunk benne elrejtve, azaz több a ropogós falat. Ízében a paradicsom erősödik, de olyan iszonyatosan karakteresnek ekkor sem nevezhető. A mozzarellából jóformán semmit nem tapasztalunk, ami valahol jó, mert nem éppen egy erős-ízes sajt, de állagra kerülhetett volna rá némi, hogy nyúlósabb legyen.

Adatok: 72 gramm, 499 Ft

DOBOZOS KÉSZÉTELEKET TESZTELTÜNK! LÁSSUK, MILYEN A BRASSÓI, A BÁCSKAI ÉS A SZECSUÁNI >>> 
Nissin – Soba – Instant tészta yokisoba szósszal

A csilis példány testvére. Ez is a sült tészta élményét próbálja megidézni egy közel 3-4 perces elkészítési idő után. Jó keleti szokás szerint ehhez is külön jár a szósz, ami itt is kísértetiesen hasonlít a fáradt gázolajra, de valójában ez is csak egyfajta szójaszósz.

Ízében sok különbséget nem érzünk, ez is beáll egy homogén vonalra és végig tartja, egy percig sem eltérve attól. Enyhén édeskés az összhatás, de nem nyomasztóan szerencsére. Hiányzik belőle valamilyen karakteres, domináns íz.

Adatok: 90 gramm, 319 Ft

+1

TESZT! MELYIK BOLTI LASAGNE KÖZELÍTI MEG LEGJOBBAN A HÁZIT? >>> 
Nissin – Csípős tészta leves

Őselem az instant levesek piacán. Leginkább azért került bele a heti tesztbe, hogy legyen egy kontroll elem ahhoz, hogy érezzük a különbséget a tészta és a leves kategória között az instant ételek világában.

Sokkal több víz marad benne valóban, és tényleg közelít egy leveshez. Ízében kellően csípős, de mellette egyszerre zöldséges is. Jó pár kanálnyi lét le lehet róla lapátolni, szóval ez valóban inkább leves.

Adatok: 66 gramm, 269 Ft

MEGÉRI MEGVENNI A DRÁGÁBBAT? HALRUDACSKÁKAT TESZTELTÜNK! >>> 
Ítélet

A heti befutó egyértelműen a Knorr sajtos tésztája lett, ami már-már megközelíti egy normális versenytársa ízvilágát. Adagra nem túlságosan bivaly, szóval nyugodtan tárazzunk kettőt belőle, ha ebédre vagy bármilyen főétkezésnek szánjuk. A második helyre a Soba chilis példánya került, amely csípősségével lesz meggyőző. A harmadik helyre a másik Knorr termék került, ami történetesen paradicsomos és mozzarellás.

Értelmezhetetlen volt számunkra a Maggi krumplipüréje, ami tényleg, mintha csak egy köret lenne egy másik instant étel mellé. A bolognai egészen leveses maradt, ami még nem is lenne hatalmas csapás, de az íze is egészen rémisztő és műanyag. A két véglet között van a Yokisoba szószos Soba és a Maggi csirkés tésztája, ami szintén kicsit leveses volt, de ízre nem vészes. Ezek még némi kompromisszummal fogyaszthatóak.

Összességében elmondható, hogy azért ne akarjuk ezekből megoldani a vasárnapi ebédeket, mert hamar rajongókat veszítünk a családon belül, ezek tényleg csak átmeneti tűzoltásra alkalmas ételek.

Toplista

1. Knorr – Tészta sajtos-zöldfűszeres szósszal
2. Nissin – Soba – Chili
3. Knorr – Tészta paradicsomos-mozzarellás szósszal
4. Nissin – Soba – Instant tészta yokisoba szósszal
5. Maggi – Pasta oriental csirkehús ízű tészta
6. Maggi – Bacon ízű krumplipüré krutonnal
7. Maggi – Bolognai spagetti

Ezek is érdekelhetnek

Friss