Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Inni vagy nem inni?

A bor egészségjavító hatásáról már rengeteget hallottunk. Mostanra a szakértők a sör pozitív tulajdonságait is elismerik.

A folyékony kenyérben lévő B-vitaminok és a folsav semlegesíti a sejtekben felhalmozódó méreganyagokat, melyek károsak az érfalakra. Így elvileg a sörrel akár a szívinfarktus és az agyvérzés is megelőzhető – persze, csak ha mértékkel iszogatja az ember. A férfiak kedvenc itala a vesékre is jó hatással van: csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Ezenkívül kedvezően hat a gyomorra, mivel szembeszáll a gyomorfekélyt és gyomorrákot kiváltó baktériumokkal. Az erős csontokért az italban lévő szilícium a felelős. Ez az ásványi anyag elsősorban az árpában található meg. Nem mellékes, hogy az alkoholmentes sör is büszkélkedik mindezekkel az összetevőkkel, ráadásul izotóniás formában. Ez azt jelenti, hogy a szervezet szinte maradéktalanul hasznosítani tudja a hatóanyagokat!

Diétás ital
Naponta maximum fél liter sör számít egészségesnek. Élvezete nem hizlal, mivel a kalóriatartalma a zsírszegény tejével egyenlő, a zsírtartalma pedig tulajdonképpen nulla – azonban a finom nedű meghozza az étvágyat. Az alkohol ugyanis gátolja a glükózképződést, ettől lesüllyed a vércukorszint, és így nem érvényesül az ital szíverősítő hatása.

Kinek ajánlott?
Akinek savra érzékeny a gyomra, a bor helyett inkább a sört válassza! A várandós nők is ihatnak olykor-olykor egy kevés alkoholmentes sört, ez leginkább a babának tesz jót, a benne lévő folsav miatt.

Gyógyító nedű
A bor növényi anyagok százaival büszkélkedhet. A gyulladáscsökkentő hatású polifenolok megóvják a sejteket a sejtkárosító szabad gyökök támadásaitól, tehát a rák ellen is védenek. A növényi anyagoktól kitágulnak az erek, ezért vérnyomáscsökkentőként is számon tartják őket. A vörös- és a fehérborra egyaránt igaz, hogy javítja az agy vérellátását, ezért növeli a koncentrálóképességet. Stressz esetén egypohárnyi vörös nedűnek nyugtató hatása van, és az elalvást is segíti. A bor az emésztést is serkenti, mivel hatására több gyomorsav termelődik, ettől pedig felgyorsul a bélműködés. Ezért ideális ital, ha nehéz ételt fogyasztott.

Vigyázat, hizlal!
A nőknek naponta legfeljebb negyed liter, a férfiaknak pedig legfeljebb fél liter bor fogyasztása ajánlott. Ennél nagyobb mennyiség káros az egészségre. Tény, hogy a bor kalóriatartalma poharanként 140 kcal, ami kb. hat kocka mandulás csokinak felel meg, tehát csak óvatosan vele! A gyomorpanaszokkal küzdők jobb, ha egyáltalán nem isznak ebből a zamatos italból.

Kinek ajánlott?
A bor fogyasztásával két, Magyarországon vezető halálok, a rák és a szívinfarktus kialakulása is megelőzhető. Ha Ön ideges típus, kimondottan jót tesz, ha esténként elfogyaszt egy pohár bort. Ez segít az ellazulásban, így az alvás is pihentetőbbé válik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss