Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Influenza ellen a konyhából

A kellemetlen, lázas-köhögős influenza viharszerűen söpör végig a családon, egymás után lesz mindenki beteg, szinte törvényszerű ez infuenza-szezonban. Viszont sokat segíthet a megelőzésben és a betegség alatt is, ha a konyhában és a kamrában keresünk segítséget.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mire figyeljünk, mit együnk és igyunk, és mi az, amit érdemes mellőzni influenza esetén.

Stop az állati fehérjéknek

Az állati fehérjék fogyasztása elősegíti a vírusok gyors szaporodását a szervezetben. Ezért az első torokkaparáskor, közérzeti hanyatláskor javasolt a hús, tej, tojás, vaj, sajt, tejföl, joghurt, túró mellőzése. Ezek helyett inkább együnk gyümölcsöt, nyers és párolt zöldségeket, gabonaféléket (kenyér, müzli gyümölcslével, köles, zabkása, rizs, puliszka), krumplit.

Sok folyadék

Láz esetén kíméli a szervezetet, ha minél több folyadékot iszik a beteg, és minél kevesebbet eszik.

A nagy mennyiségű folyadék segít kimosni a szervezetből a kórokozókat. Legjobb gyógynövényteákat inni, lehetőleg felváltva, mert mindegyikük másképp hat előnyösen a szervezetre. A körömvirág általános gyulladáscsökkentő, a zsálya hatékonyan csökkenti a torokfájdalmat, a kakukkfű köhögésoldó, a hársfa és a bodza lázcsillapító hatású.

Nagyon jó tisztító hatással bír még a gyömbértea is. Ehhez egy diónyi friss gyömbért lereszelünk, és 5 dl vízben felforraljuk, pár percig hagyjuk állni, majd amikor kissé hűlt, 1 citrom levével és 1 nagy evőkanál mézzel ízesítjük.

Ha mézzel vagy citrommal ízesítjük a teánkat, csak iható hőmérsékletre hűlve adjuk ezeket hozzá, hogy értékes gyógyító hatásuk megmaradjon, a túl forrót nem szeretik.

Céklakúra az immunrendszerért

Az immunrendszer működését gyorsan serkenti a nyersen fogyasztott cékla, céklalé. A céklát aprólukú reszelőn lereszeljük, kevés mézzel és citromlével elkeverjük, 10 percig hagyjuk puhulni, összeérni, majd bekanalazzuk. Reszelhetünk hozzá akár almát is. Betegség alatt érdemes naponta többször fogyasztani ezt a bíborszín orvosságot.

Kisgyerekeknek számára reszelt céklát nyomkodjuk ki, szűrjük le, kanállal vagy cumisüvegből kínáljuk nekik.

Hagymatea

A vöröshagyma héjából főzött tea megakadályozza a légutak nyálkahártyájában a vírusok szaporodását, emellett remek köhögésoldó. Egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma száraz, piros héját beletesszük 3-4 dl vízbe, lefedve feltesszük főni, és 5 percig lassú tűzön forraljuk, leszűrjük. Kevés mézzel és citrommal ízesítve kellemes ízű, naponta érdemes legalább 2 bögrével fogyasztani belőle.

Vírusölő fokhagyma

A nyers fokhagyma jótékony hatását nem lehet elégszer említeni. Betegség esetén érdemes nagy dózisban magunkhoz venni. Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát kanálba tesszük, mézet csurgatunk rá, és lenyeljük. Reggel-este 1-1 kis gerezd fokhagyma erős vírusölő hatású.

Csipkebogyó

A tablettákon kívül választhatjuk a csipkebogyót is. Szárított húsát szétmorzsoljuk, este beáztatjuk hideg vízbe, reggel lehet inni kis mézzel ízesítve. még egyszer felönthetjük hideg vízzel, este ismét leszűrhetjük, fogyaszthatjuk. Harmadszorra forrásban lévő vízzel érdemes leönteni, állni hagyni, majd leszűrni. Ilyenkor hasznos ásványi anyagok oldódnak ki a csipkehúsból, melyek nem jöttek ki a hideg áztatáskor.

Sós víz

Gargalizálással akár naponta többször érdemes kitisztítani a garatot. Ennek révén lemosódik a torok nyálkahártyájáról a vírusok nagy része. Ugyanilyen enyhén sós vízzel az orrba is cseppenthetünk, hogy a nyálkahártya ott is tisztulhasson.

Ezek is érdekelhetnek