Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így süss naant otthon: indiai lepénykenyér házilag

Az indiaiak hagyományos lepénykenyere kiválóan alkalmas curryk és zöldséges raguk szaftjának tunkolására, de megkenve és fűszerezve, sőt töltve is fantasztikusan finom.

Az egyszerű kelt tészta géppel bedagasztható, ráadásul percek alatt megsüthető egy serpenyőben.

Mi kell hozzá?

A búzafinomliszt egy részét tönköly- vagy rétesliszttel helyettesítheted. Friss élesztő felfuttatásához nélkülözhetetlen egy pici cukor. (A szárítottat elég langyos vízben feloldani.) Egyes receptek sütőport is előírnak, mások mellőzik az élesztőt. A naant egy kevés natúr joghurt teszi puhán ruganyossá. Sűrűt használj (legjobb a görög), mert a vizes kezelhetetlenné teszi a tésztát. Szükség esetén textillel bélelt szűrőben hagyd lecsepegni, hogy besűrűsödjön. Kell még só, továbbá szükséged lehet némi (olíva)olajra, valamint tisztított vagy olvasztott vajra (ghíre).

A masala ízesítői

A vacsorára friss melegen feltálalt kenyérkéket megszórhatod reszelt sajttal, megkenheted tejföllel, tisztított vagy olvasztott vajjal, esetleg olívaolajjal. Kenés után meghintheted durva szemű tengeri sóval, hántolt vagy fekete szezámmaggal, feketehagyma-maggal (ázsiai boltból), valamint aprított zöldfűszerekkel. A vajba vagy az olajba présen átnyomott fokhagymát keverhetsz.

Így készül Indiában

Az eredeto indiai naan naan kenyeret hagyományosan tandoori kemencében sütik. A módszert a mogul katonák találták ki a 16. században, akik félig földbe ásott agyagkemence – vagyis tandoori – alján faszenet izzítottak, majd a belsejében nyárson zöldséget sütöttek, az oldalára pedig lepénykenyereket tapasztottak, hogy hadjárat idején is meleg vacsorát ehessenek. Elvonulásuk után a hátrahagyott kemencéket a helyi lakosság kezdte használni és népszerűsíteni.

Keress egy jó serpenyőt!

Otthon nem könnyű imitálni a tűzforró agyagkemencét. A konyhai sütőben a naan kenyér kiszáradhat és kemény lesz. A megoldást egy tapadásmentes bevonattal ellátott, lehetőleg vastag aljú vagy öntöttvas serpenyő, illetve wok jelenti. Fontos, hogy jól illeszkedő fedő is legyen hozzá.

Alaptészta recept

8 darabhoz oldj fel 2 tk instant élesztőt 1,2 dl langyos vízben, és hagyd állni 10 percig. Keverj hozzá 4 ek olívaolajat, 5 púpozott ek joghurtot és 1 db tojást. Vegyíts el 35 dkg lisztet 1 tk sóval, majd több részletben dolgozd a joghurtos masszába robotgép gyúrópálcájával. Lisztezett felületen dagaszd tovább kézzel 5 percig, amíg ruganyos tésztát kapsz. Cipóvá formázva tedd át egy olajjal kikent tálba, és forgasd meg benne, hogy mindenhol érje az olaj. Letakarva, meleg helyen keleszd 1 órát, majd finoman gyúrd át, és oszd egyforma részekre. Mindet gömbölyítsd kerekre, és lapítsd ki. Tegyél egy darabot a szárazon tűzforróra hevített serpenyőbe, és fedő alatt süsd pár percig, amíg felpúposodik és kis fekete hólyagok keletkeznek az alján. Ekkor lapáttal fordíts meg, és fedő nélkül hagyd foltosra sülni a másik felén is. Végül tetszés szerint kend meg tisztított vagy olvasztott vajjal, illetve olívaolajjal, és szórd meg aprított zöldfűszerekkel, magvakkal. Ugyanígy süsd meg a többi darabot is. Közben a kész naanokat konyharuhában tartsd melegen.

Hogyan és mivel fogyaszd?

A kerek és a csepp alakú naant is úgy hajtogathatod, hogy evőeszközként lehessen használni szaftos currykhez, zöldséges ragukhoz vagy tikka massalához.

Csirke-tikka masala recept >>> 

Darabokra tépve joghurtos dipbe mártogathatod vagy tunkolhatsz vele.

A kenyérkéket a lángoshoz hasonlóan bedörzsölheted fokhagymával, megkenheted tejföllel és megszórhatod reszelt sajttal vagy megrakhatod valamilyen feltéttel. A naan kiváló hummuszhoz, paradicsom chutneyhoz és zakuszkához, továbbá apró kockákra vágott zöldség (pl. paprika, paradicsom, uborka, retek) és salátalevél is passzol hozzá.

Töltve is nagyszerű

Laktató snackhez egy darab kerekre kilapított nyers naant kenj meg tetszőleges, pl. sajtos, sajtos-spenótos vagy darált húsos töltelékkel, majd borítsd be egy másik naannal. Körben nyomkodd össze a kettőt, majd hengereld laposra a lepényt, és süsd meg serpenyőben oldalanként 3-3 perc alatt. Az elkészült darabokat fogyasztásig 50 fokos sütőben tudod melegen tartani.

Mi legyen a maradékkal?

A nyers tésztát letakarva 3 napig eltarthatod a hűtőben, adagokra szelve pedig több hétig tárolhatod a fagyasztóban. A megmaradt naant másnap megrakhatod feltétekkel, mint a pizzát, vagy szendvicssütőben melegszendvicset csinálhatsz belőle. Az üresen hagyott lepénykenyereket lefagyaszthatod, és fogyasztás előtt felfrissítheted a forró sütőben.

Ezek is érdekelhetnek