Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Immunerősítő ételek

default user icon
VK
Bár a hidegebb idővel a vírusok és baktériumok szezonja is beköszönt, étkezhetünk úgy, hogy a baciknak ne legyen esélyük ellenünk. Tanácsaink abban segítenek, miként vértezhetjük fel immunrendszerünket a betegségek kivédésére.
Segítenek az omega-3 zsírsavak

Miért fontos? Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségektől óvnak, az immunrendszer védelmében is jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok, és gyulladásgátló hatásuk is ismert. Legnagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, hering, szardínia) és a lenmagban fordulnak elő.

Tippek:
- Olcsó és könnyen hozzáférhető hal a szardínia. Az omega-3 zsírsavak mellett sok fehérjét, vasat és cinket tartalmaz. Konzerv szardíniából pillanatok alatt készíthetünk szendvicskrémet: villával törjük össze, adjunk hozzá kevés tejfölt, mustárt és borsot, csipetnyi citromlevet és egy teáskanál szárított rozmaringot.
- A lenmagot érdemes összetörni fogyasztás előtt, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk. Daráljunk le egy-egy evőkanál lenmagot, napraforgómagot és mandulát, így értékes esszenciális olajokban és ásványi anyagokban gazdag masszát kapunk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy joghurtba, kefirbe keverve.

Igyunk minél több folyadékot!

Miért fontos? Az elfogyasztott folyadék segíti az anyagcsere-termékek, kórokozók mielőbbi kiürülését a testünkből. Lehet, hogy a hidegebb időben ritkábban érzünk szomjúságot, pedig télen sem szabad elhanyagolni szervezetünk hidratálását: a nőknek naponta 1,5-2 litert, a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene meginniuk (ebbe nemcsak a víz számít bele, hanem az elfogyasztott italok és az élelmiszerek folyadéktartalma is). Az őszi-téli időszakban jó alternatíva lehet a teaivás, az elkortyolgatott meleg vagy langyos ital bármelyik napszakban jólesik.

Tippek:
- Kiváló immunerősítő a dél-amerikai örökzöld fa, a lapacho kérgéből (drogériákban, gyógynövényboltokban beszerezhető) készített tea: 1 evőkanálnyi kérget főzzünk 10 percig 1 liter vízben, majd szűrjük le. Egész napra elosztva kortyolgathatjuk.
- Az arabokhoz hasonlóan a hibiszkuszvirág szirmából mi is főzhetünk különleges aromájú gyógyteát. Szálas és filteres változatban is kapható, sok benne a C-vitamin, torokgyulladásra is alkalmazható. Ebből is érdemes reggel elkészíteni egy nagy kancsóval, így egész nap iszogathatjuk az enyhén savanykás italt.
- A vadrózsa termése, a piros csipkebogyó is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A filteres változat helyett vásároljunk gyógynövényboltban csipkebogyóhúst. Egy púpozott teáskanál bogyót tegyünk 3 dl hideg vízbe (ha forró vizet használnánk, kárba veszne a C-vitamin), és áztassuk benne egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, ízesíthetjük kevés mézzel. Ha valaki langyosan szereti, megmelegítheti egy kicsit, csak ne forróra. Napi két-három csészével fogyaszthatunk belőle.

Rostokban gazdagon

Miért fontos? A rostok emészthetetlen ballasztanyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a székrekedést, és táplálékul szolgálnak a vastagbélben lakó hasznos baktériumoknak, így azok hatékonyabban képesek védelmezni szervezetünket a kórokozóktól. Gyümölcsöket és zöldségeket nemcsak vitamintartalmuk miatt érdemes enni, hanem a bennük lévő rostok miatt is. A gabonamagvak rosttartalma is jelentős, emellett B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban cinkben, szelénben gazdagok. Aki eddig rostszegényen táplálkozott, annak célszerű a rostokat fokozatosan beépítenie az étrendjébe, így elkerülhető a puffadás, hasfájás.

Tippek:
- A boltban vásárolt magas cukortartalmú édességek helyett süssünk otthon süteményeket teljes kiőrlésű liszttel, gabona- és zabpehellyel, mézzel, aszalt gyümölccsel.
- A búzacsíra is kiváló élelmi rostforrás, emellett jelentős a B-vitamintartalma is. Fogyasztható salátában, szendvicsekre szórva, müzlibe keverve.

Védelmező E-vitamin

Miért fontos? Az E-vitamin védi a szív koszorúereit, ezáltal az érelmeszesedést is segít megelőzni. Gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre, és támogatja az immunrendszer működését. Sok van belőle a növényi olajokban, a gabonacsírákban, a mogyoróban, a mandulában, a májban és a tojásban. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben az E-vitamin rövid ideig raktározódik a szervezetben. Érdemes C-vitamin- és szeléntartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mert így jobban hasznosul.

Tippek:
- Salátákhoz, főtt tésztákhoz az olívaolajon kívül kipróbálhatunk más hidegen sajtolt növényi olajat is, például a regeneráló hatású tökmagolajat vagy a magas kalciumtartalmú szezámmagolajat.
- Fél maroknyi mandula elropogtatásával hozzájuthatunk az ajánlott napi E-vitamin mennyiséghez, emellett niacint és B-vitamint is tartalmaz, ezek a stressz ellen hatásosak.

C-vitamin nélkül soha!

Miért fontos? Az aszkorbinsav segíti a szervezetbe került kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek munkáját. A C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. A leghatékonyabban akkor tud hasznosulni, ha természetes formában vesszük magunkhoz. Nagyon sok van belőle a zöldpaprikában, a ribizliben, a tormában, a karalábéban, a brokkoliban, a kiviben, a savanyú káposztában, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a citrusfélékben.

Tippek:
- A narancssárga bogyós homoktövisben tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban, de egyéb antioxidánsban (például E- és A- vitaminban) is nagyon gazdag. S hogy miért van szükségünk antioxidánsokra? Ezek a vegyületek védelmezik szervezetünket az úgynevezett szabadgyökök romboló hatásaitól. A homoktövisből készítenek lekvárt, ivólevet, teát, olajat, zselét. Fogyasztása általános legyengülés esetén, valamint fertőzéses megbetegedések megelőzésére is ajánlott.
- Ha megeszünk két-három kivit, azzal már el is láttuk a szervezetünket egy napra elegendő C-vitaminnal. Fogyaszthatjuk magában vagy gyümölcssalátába aprítva. Érdemes dobozos kiszerelésben megvenni, az sem baj, ha keményen, még nem teljesen éretten vásároljuk meg: ha egy alma társaságában zacskóba tesszük, pár nap alatt megérik a gyümölcs.

Sok szelént és cinket!

Miért fontos? Antioxidáns hatásuk révén a nyomelemek közül a szelén és a cink segítik leginkább az immunrendszer működését. Jó cinkforrás a marha, a sertés, a szárnyasok húsa és a tejtermékek. Szelénben gazdag a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a hagyma, a búzacsíra, az állati belsőségek, a húsok és a tejtermékek.

Tippek:
- A cékla nemcsak főzve, hanem nyersen is fogyasztható: nagylyukú reszelőn reszeljünk le két kisebb céklát és egy nagyobb almát, keverjük össze, cseppentsünk rá citromlevet, kevés mézzel, sóval, szárított bazsalikommal ízesíthetjük.
- Sokféle ételt készíthetünk mélyhűtött brokkoliból: köretként párolhatjuk vajon, főzhetünk belőle zöldséglevest vagy tejszínes krémlevest. Egyszerű és vitamindús ételhez jutunk, ha a megpárolt brokkolit kevés olajon kicsit megfuttatjuk, ráöntünk két felvert tojást, majd készre sütjük, és kedvünk szerint fűszerezzük.

Bátran a csípőssel!

Miért fontos? Amellett, hogy a csípős ételek felmelegítik a testet és vérbőséget okoznak, emésztést serkentő hatásuk is van, mert fokozzák a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel mielőbbi lebontásához szükségesek. A paprika csípősségét adó kapszaicin gyorsítja a kóros váladék eltávozását, ezáltal tisztítja a légutakat. Éppen ezért aki náthával küzd, egyen minél több csípőset, így még az orrdugulásán is enyhíthet.

Tippek:
- Kitűnő vírusölő és köhögéscsillapító a gyömbér. Citrommal-mézzel nagyszerű gyógyital készíthető belőle: egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret hámozzunk meg, vágjuk fel vékony szeletekre és főzzük egy liter vízben 10 percig. Langyosra hűlés után facsarjunk bele egy citromot, és ízesítsük mézzel.
- A tormában lévő csípős anyagok erősen fertőtlenítenek, a népi gyógyászatban arcüreggyulladás és különféle megfázásos betegségek gyógyítására használják. A reszelt tormát házilag készítsük el, mert a bolti tormákban gyakran mesterséges anyagokkal helyettesítik a csípős ízt.
- A chilipaprikát felhasználhatjuk frissen, paszta formában, olajként és őrleményként. Bármilyen ételt feldobhatunk vele, de azért óvatosan használjuk, mert egyes fajtái nagyon erősek lehetnek!
- A nyers fokhagymában lévő allicin gátolja a kórokozókban lévő kéntartalmú fehérjék működését, ezáltal segít megszabadulni a felesleges váladéktól. Akkor a leghatékonyabb, ha nyersen esszük, kenhetjük pirítósra, de bele is reszelhetjük a kész ételekbe.

A nélkülözhetetlen A-vitamin

Miért fontos? Az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin (bőségesen megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, az aszalt sárgabarackban) azon túl, hogy ösztönzi az immunrendszert, hozzájárul a bőr és a nyálkahártya épségéhez, amely azért lényeges, mert a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe.

Tippek:
- Egészséges finomság a fűszeres-mézes sült tök. Ehetjük önálló ételként, de desszertként és vendégváráshoz is kiváló: egy sonkatököt feldarabolunk, kikaparjuk a magját, a darabokat tepsibe tett alufóliára helyezzük, belsejüket megkenjük olívaolajos-mézes-fahéjas-borsos keverékkel, és megsütjük.
- A répás zellersaláta igazi vitaminbomba: a zellert és a sárgarépát meghámozzuk és csíkokra vágjuk, gépsonkát szeletelünk, összekeverjük őket, meglocsoljuk kefirrel, amelybe kevés majonézt és napraforgómagot kevertünk, sóval, borssal ízesítjük.

Flavonoidokban az egészség

Miért fontos? A flavonoidok a zöldségek és a gyümölcsök színét adó anyagok, nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Együnk tehát minél változatosabb színű ételeket, hogy megőrizhessük egészségünket.

Tippek:
- A népi gyógyászatban a feketeribizlit az egyik leghatékonyabb természetes orvosságnak tartják a benne lévő rengeteg egészségvédő anyag miatt. Ihatjuk szörpként vagy szárítva teaként, de érdemes a belőle készült lekvárt is kipróbálni.
- A paradicsom a likopintól kapja élénkpiros színét. Szerencsére ez az anyag hő hatására sem károsodik, ezért biztosak lehetünk abban, hogy az értékes tápanyaghoz akkor is hozzájutunk, ha sűrített paradicsomot, paradicsomszószt vagy ketchupot fogyasztunk. Sőt, mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a paradicsomot, sokkal több bennük a likopin mennyisége, mint a nyersen fogyasztott termésben.

Óvnak minket a probiotikumok

Miért fontos? A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap egy

ünk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt.

Tippek:
- Kiváló reggeli italt készíthetünk, ha natúr joghurtot összeturmixolunk friss gyümölccsel vagy fagyasztott eperrel, gyümölcsökkel.
- Azon kívül, hogy nagyon sok vitamin és rost van benne, a savanyú káposzta tejsavtartalma hasonló a joghurtéhoz, ezért influenzaszezonban érdemes minél többet enni belőle. Salátaként is fogyaszthatjuk: egy maréknyi savanyú káposztához keverjünk ugyanennyi felkockázott almát, a tetejét megszórhatjuk dióval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss