Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme Magyarország top 10+2 étterme

default user icon
MME
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. Íme, a végeredmény!

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak. A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként.

1. STAND

A Szulló Szabina–Széll Tamás–Csahók Ibolya–Hamvas Zoltán négyes nyáron megnyitott étterme egyértelműen bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek igenis van létjogosultságuk a magyar vendégek körében is. Az eddigi legsikeresebb Bocuse d’Or versenyzőnk Széll Tamás és párja, Szulló Szabina séfek neve nagy vonzerőt jelent. A STAND étterem vendégei láthatják őket, és természetesen az egész konyha munkáját az üvegfal mögötti látványkonyhának köszönhetően. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem, mint a kecsege vagy a kacsamáj. Az étterem az első perctől fogva magabiztosan hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát. 2019-ben a STAND étterem nyerte el a DINING GUIDE ÉV ÉTTERME díjat a Volkswagen támogatásával.

2. Onyx

Az Onyx a magyar éttermek világában 2018-ban történelmet írt: elsőként érdemelte ki a két Michelin-csillagos minősítést. A Vörösmarty téri étterem 2011-ben kapta meg az első csillagot, és a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban is rendre a dobogón szerepel. A második csillag érkezése óta az Onyx az eddigieknél is hangsúlyosabban, valódi nemzetközi kulináris úti cél. Az étterem konyháját 2016 óta Mészáros Ádám biztos kézzel vezeti, 2017 óta Mártha Róbert cukrászséffel kiegészülve. A nemzetközi top fine dining éttermek stílusában és színvonalán teljesítő Onyx évekkel ezelőtt felkarolta a tradicionális magyar ételek modernizálásának ügyét, így található ma is az étlapon halászlé, libamáj, töltött paprika vagy a „Túró Rudi” desszert, természetesen a hagyományostól elrugaszkodott módon készítve és tálalva.

3. Costes Restaurant

A Costes éveken át a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz Év Étterme díj nyertese volt, és színvonalából mind a mai napig semmit nem veszített. A hazai fine dining éttermek úttörője és állócsillaga 2010 óta őrzi Michelin-csillagát. Palágyi Eszter konyhafőnök magabiztos vezetése alatt ma már határozottan magyar alapanyagokra épít a menüsor. Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk kortárs és rendkívül esztétikus megjelenésben, mint a csipketészta, a halászlé Fertő-tavi harcsából gyufatésztával, a paradicsomleves betűtésztával, a sárgaborsó-főzelék vagy a somlói galuska. A dió Nógrádból, az alma Szatmárból, a kacsamáj a Kunságból, a csuka Balatonlelléről érkezik, paradicsomot pedig kifejezetten a Costesnek termeszt egy őstermelő. Gazdag az étterem vadkínálata: az étlapon szarvas, vaddisznó; a céklával és kávéval készülő vadgalamb pedig a Costes signature étele. A menük a borsoron kívül magyar kézműves sörpárosításokkal és alkoholmentes koktélokkal is kérhetők.

4. Borkonyha

A Borkonyha a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban mindig az élen végzett, sikerének záloga az executive chef, Sárközi Ákos, valamint a komoly vendéglátós múlttal rendelkező tulajdonospáros, Kalocsai Zoltán és Horváth Tamás. A folyamatos telt házzal üzemelő helynek jót tett a néhány házzal arrébb megnyitott Textúra, hiszen a foglalások egy részének az oda történő átirányításával kevesebb vendéget kell elutasítaniuk. A borkonyha szépen összeállított, „tiszta ízű” tányérjain egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei, legyen az kocsonya, puliszka vagy Feketeerdő-desszert. Az egykori sommelier bajnok, Kalocsai Zoltán és Juhász Krisztián sommelier borkínálata figyelemre méltó. A DINING GUIDE 2019-ben a Borkonyha mellett megnyíló Textúra étterem koncepciójának és magas színvonalú működésének szervezéséért Sárközi Ákos munkáját az ÉV SÉFJE díjjal ismeri el a RÖMERQUELLE támogatásával.

5. Costes Downtown

A Costes Downtown már a Michelin-csillag érkezése előtt a legjobbak között végzett a kalauzunkban, és azóta is folyamatosan az élbolyban található. A 2016 óta csillagos étterem a kezdetektől sikersztori, a Prestige Hotel étterme szinte folyamatos teltházzal üzemel, reggeli-, ebéd- és vacsoraidőben egyaránt. A konyhafőnök, Tiago Sabarigo stílusa a fine dining Portugáliában és Spanyolországban népszerű irányzatát képviseli. A nemzetközi gondolkodású séf nagy rajongója az olyan ikonikus gourmet alapanyagoknak, mint a Szent Jakab-kagyló, de szívesen használja a magyar kacsamájat, a mangalicát, vagy a csicsókát. Az utóbbi évben egymás után mutatott be újraértelmezett klasszikus magyar fogásokat, harcsát túrós csuszával, vadast, mákos gubát, máglyarakást és szilvás gombócot. A top éttermi kategória egyik legjobb ebédmenüjét és a legszínvonalasabb reggelijét találjuk a belvárosi szálloda éttermében, amelynek élén most már Tiago Sabarigo mellett Szántó István séf neve is felbukkant.

6. Babel Budapest

A Hlatky-Schlichter Hubert, ismert üzletemberhez köthető számtalan vendéglátóhely zászlós hajója egyértelműen a fine dining vonalat képviselő Babel Restaurant. Az új Babel konyháját már harmadik éve Veres István konyhafőnök vezeti. A Babel Budapest a hazai top éttermek sorában egy nagyon egyedi felfogású, az új és divatos „Nordic Cuisine” stílus jegyeit is hordozó konyhát képvisel. Az artisztikus felfogású Veres István tányérjain egyértelműek a skandináv stílusjegyek, és az északi konyha filozófiájának megfelelően hagyományos, elfeledett, a séf születési helyéről, Erdélyből származó, az ottani gasztronómiára jellemző alapanyagokkal kísérletezik a fiatal szakember. Így kerül erdélyi széna és gyógynövények a menüsorba; ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli visszakerülése az étlapra pedig mindenképpen üdvözlendő. Az 5 fogásos „classic” és a 10 fogásos kóstolómenühöz egy 7 fogásos vegán menü is csatlakozik. A progresszív, kísérletező konyhát barátságos, meleg enteriőr egészíti ki és teszi Budapest egyik topéttermévé.

7. MÁK bistro

A MÁK Bistro egy igazi állócsillag a hazai gourmet éttermek világában, állandó vendégkör, rajongótábor kiséri. A MÁK a kezdetektől fogva jellemző frissességből és lendületességből mit sem veszített az évek alatt, és Mizsei János szinte az étteremben nőtt fel és válik a szemünk előtt egyre karakteresebb séffé. A MÁK esetében nem megkerülhető a skandináv jelző, a „Nordic Cusine” irányzatot pedig értőn, a mai magyar konyhát jellemző alapanyagokkal építve intelligensen sikerült Mizsei Jánosnak a MÁK-ra interpretálnia. Konyháját az alapanyagok iránti tisztelet jellemzi, amelyeket hazai termelőktől szerez be, és komoly energiát fektet a minőséget nyújtó őstermelők felkutatásába. A MÁK bistro a megnyitása óta hűen képviseli a kortárs haladó konyhai stílust: az esztétikus tányérokon gyakran egyszerűnek tűnő ételek mögött komplex munka és progresszív technológiák állnak.

8. St. Andrea Wine Restaurant

A St. Andrea Restaurant az egyik legbiztosabban fejlődő szereplő a hazai topéttermek világában. „Szív, alázat, tapasztalat” – szól az étterem szlogenje. A konyha a magyar és közép-európai gasztronómia hagyományos alapanyagainak újszerű bemutatásával igazodik a névadó egri St. Andrea Pincészet regionális filozófiájához. Mára elmondható a rendszeres teltházzal futó étteremről, hogy magabiztosan képviseli az innovatív, modern magyar konyhát. Az elegáns étterem bátran vállalja a marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a Békés megyei származású Barna Ádám séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait. Munkája mögött felsejlenek az osztrák topéttermekben töltött évek is. Az éttermi szerviz az egyik legemblematikusabb hazai maître, Lizsicsár Mikós vezetésével kiemelkedő teljesítményt mutat, amit a DINING GUIDE 2019-ben az ÉV LEGJOBB SZERVIZEMBERE díjjal értékelt a LÁ NCHÍD DE LUXE BRANDY támogatásával.

9. Textúra

Évek óta várta a gourmet közönség a Textúra megnyitását. „Testvérétterme” az ugyanazon tulajdonosi körrel és executive- cheffel rendelkező, mindössze néhány házzal arrébb található Borkonyha. A mindig teltházzal pörgő, Michelin-csillagos Borkonyhának köztudottan sok foglalást kell elutasítania, ezen adottságnak is köszönhető, hogy a Textúra a nyitástól kezdve szintén nagyszámú foglalással dicsekedhet. Komoly vonzerőt jelent az ország talán leghíresebb séfje, az étterem résztulajdonosa, Sárközi Ákos. A Textúrát koncepciózusan alkották meg, a belsőt egy geometriai tétel köré építették, Georgij Voronoj ukrán matematikus Voronoj-celláinak elméletéből kiindulva, amely az enteriőrön túl a sült kacsamáj mousse előételben a tányéron is megjelenik. Both Lőrinc séf és Juhász Krisztián sommelier már bizonyítottak a Borkonyhában. A Textúra éttermet 2019-ben a DINING GUIDE az azonnali szakmai és közönségsiker okán is az ÉV LEGIGÉRETESEBB KONYHÁJA díjjal értékelte az UNICUM RISERVA támogatásával.

10. Anyukám Mondta

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

11. Olimpia

Az Olimpia egy fogalom a hazai gourmet éttermek világában. Bizonyság arra, hogy a nem túl kedvező lokáció ellenére töretlen sikerrel működtethető egy különleges felfogású, több
nemzet konyhájából merítő innovatív konyha. A progresszív attitűdért Ádám Csaba tulajdonos/séf felel. A naponta változó, táblás kínálatáról híres étterem kerül minden sallangot, a pincehelyiségben zajló teljesítmény önmagáért beszél. Az időnként kísérletező pop-up vacsoráknak is helyszínt biztosító étteremről nem győzzük hangsúlyozni, hogy sok ilyen felfogással és színvonalon működtetett helyre lenne még szüksége az országnak ahhoz, hogy valóban megalapozott legyen az a gasztronómiai fejlődés, ami az elmúlt bő tíz évben lezajlott Magyarországon. Az izgalmas menüsort kézműves sörök és kiváló borválogatás teszi teljessé. Az Olimpia ár-érték arányban is kitűnő alternatív vendéglátóhely. Az étterem vendégtere 2018-ban felújításon esett át.

12. Arany Kaviár

Az Arany Kaviár lassan három évtizede, 1990 óta várja vendégeit a Budai Várnegyedben. A legrégebbi hazai fine dining étterem nagy erénye, hogy egyszerre őrzi saját hagyományait, ugyanakkor képes a megújulásra is. Egyes orosz fogásait több mint 25 éve készítik és tökéletesítik; az utóbbi évek beltéri átalakításait pedig egy koncepcionális irányváltás követte. Hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok. Champagne vacsorák és hétvégi pezsgős reggelik színesítik az étterem életét, a konyha élén pedig a 2009 óta az Arany Kaviárban dolgozó Kanász Lászlót találjuk, aki immár negyedik éve bizonyítja rátermettségét. Tüü Péter sommelier borlapját a DINING GUIDE 2019-ben a ZWACK IZABELLA BORKERESKEDÉS támogatásával az ÉV BORLAPJA címmel ismeri el, különös tekintettel az egyedülálló Champagne választékért.

SZÉLL TAMÁSÉK STANDJA AZ ORSZÁG LEGJOBB ÉTTERME - ÁTADTÁK A 2019-ES DINING GUIDE-DÍJAKAT>>> 

A PALÁGYI ESZTER VEZETTE COSTES LETT 2018 LEGJOBB ÉTTERME>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss