Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Illatos, ropogós házi kenyér

120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Langyosítsuk meg a víz-tej elegyet, majd keverjük el benne a cukrot. Húzzuk le a tűzről, és futtassuk fel benne az élesztőt.

Keverjük össze a kétféle lisztet, majd adjuk hozzá a sót és a szejtánt, és az egészet keverjük össze még egyszer.

Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a 3 evőkanál olívaolajat, és öntsük rá a lisztre. Ha megvan, tegyük be a kenyérsütőgép dagasztó programjára kb. 20 percre, vagy gyúrjuk-dagasszuk mi magunk 20 percig, amíg összeáll.

Fedjük le a tálat (vagy tegyük be a kelesztőtálba a tésztát), és szobahőmérsékleten 90 percig kelesszük. A 90 perc leteltével vegyünk elő egy nagyobb őzgerincformát (vagy keskeny, magas sütőformát), béleljük ki sütőpapírral és a következő video szerint nyújsuk, formázzuk. (Köszönjük, Limara!)

Tegyük be az így megformázott tésztát a sütőpapíros formába és még 20 percig kelesszük szobahőmérsékleten.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és az aljába tegyünk egy vízzel megtöltött tepsit. Ha a tészta megkelt, sütőpapírostúl emeljük át egy nagyobb (lapos) tepsibe, majd lisztes késsel vágjuk meg keresztben 3 helyen a tetejét.

190 fokon 55 percig süssük, majd vegyük ki, és kenjük le vízzel a tetejét, hogy jó ropogós legyen a héja.

Ezek is érdekelhetnek

Friss