Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Illatában a jó görög semmit érezzük" - Feta sajtokat teszteltünk

A feta sajt igazi görög sajtkülönlegesség, mely feltehetően már 4000 éve jelen van az emberiség nagy receptkönyvében. Ez a fajta juh és kecsketej keverékéből készül 70:30-as arányban.

2005 óta a feta eredetvédelem alatt áll, ami annyit tesz, hogy minden boldog boldogtalan a világvégén nem készíthet ilyen fajtát ilyen elnevezéssel. Sós lében érlelik hosszú napokon át, ízre enyhén savanyú, ám erősen aromás sajt. A nem Görögországban készült fetafajta sajtokat némileg más névvel illetik, itthon egyre több krémfehér sajtot látunk, ami jóformán egy feta klónozás. Eredeti feta névvel mindössze 5 darab különböző márkát találtunk, de ezeket jó alaposan leteszteltük a héten.

Hotos

Kicsit túrószerű illata van, de ha megkóstoljuk, azért tisztul a kép és ráérzünk, hogy ez valóban egy feta. Kicsit keményebb állagra és jobban harapni kell, de közel sem vészes. Sóssága éppen csak, hogy érezhető, erre biztosan nem kell meginni 3 hektó friss rózsavizet. Utóízében egy kevéske olajbogyó szerű ízcseppet találni, de nem túl meggyőző, mert hamar el is illan.

Adatok: 100 gramm, 479 Ft

Arvaniti

Meglepően üres illata nem árul el semmit, hogy mit várhatunk el tőle. Kóstolva aztán megelevenedik azonnal. Indít egy határozott sós ízvilággal, amit követ a tej íze. Állagra szárazabb fajta picit, amivel együtt jár, hogy keményebb is. Íze kellemes és harmonikus, de a legfontosabb, hogy hosszan nyúlik el.

Adatok: 150 gramm, 599 Ft

Tesco

Meglepő, de ők nyomják a saját márkás fetát, nem kerülgetnek krémfehérre mindenáron. Illatában inkább csak sima tejet érzünk, ami nem sejteti, hogy valójában sajtra kellene gondolnunk. Íz eléggé semleges, egy kevéske sósság van benne csak elbújtatva. Lédúsabb fajta, mint például az előző. Mély érzelmeket nem vált ki az emberből.

Adatok: 200 gramm, 529 Ft

Eridanous

Ránézésre ez is mély görög érzelmekkel van feltöltve. Felvágás során meglepően sok folyadék spriccel ki a sajt mellől. Illatában a jó görög semmit érezzük, de ahogy ráharapunk, megérezzük a juhtej jellegzetes ízvilágát. Enyhén sós, viszont a sajt is eszeveszetten lédús. Puhább is, amin kár meglepődni, ha ennyi folyadékban úszkál egész nap.

Adatok: 200 gramm, 899 Ft

Lyttos

A görögös név itt is megvan, a feeling tökéletes. Felnyitás során ez is egy kisebb tócsát ereszt maga köré, amiből csak úgy árad az olajbogyós aroma. Az egész olyan, mintha parfümként ráfújták volna, mert illatában megvan, de ízében már csak éppen. Közepesen kemény állagra és közepes a sóssága is.

Adatok: 250 gramm, 499 Ft

Ítélet

A nagy izgalomtól nem rágtuk le a héten a körmünket, nagyjából egy egységes átlagot hoztak a sajtok. Illatukban nagyobb kilengést tapasztaltunk, de ezeket inkább eszi az ember és ízükre fókuszál. Az Arvanititól kezdve a Lyttosig szinte az összes gond nélkül ajánlott részünkről. Enyhén sósak, némi fűszerezésük van is mellé, szóval egészen korrektek. Egyedül talán a Tesco terméke volt, ami minden szempont alapján nagyon gyér és visszafogott, sok karakteres vonás nem került bele.

Legközelebb lehet rámegyünk a kamu feta kategóriára, a krémfehérek is szép számban jelen vannak, szinte minden boltban látunk legalább 1-2 példányt belőlük...

1. Arvaniti
2. Eridanous
3. Lyttos
4. Hotos
5. Tesco

Még több teszt a Mit ettem ma tesztcsapattól! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss