Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igyál sokat, egyél sokszor: diétázz egyszerűen!

default user icon
MME
A diétás szabályokat már nagyjából tudod, de nincs erőd belevágni a fogyókúrába? Meglehet, az is elég ahhoz, hogy leadj pár kilót, ha picit odafigyelsz az étkezésedre és kontrollálod a bevitt kalóriát. Mutatunk néhány biztató trükköt!

Az első lépés a fogyókúrához a helyes elhatározás: szeretnél lefogyni, de úgy, hogy közben egészséges maradj! Ha ugyanis koplalni kezdesz, valóban gyorsan eltűnik majd néhány kiló – ám ezek rövidesen kamatostul jönnek vissza! Épp ezért inkább a lassú, ám tartós fogyás legyen a célod. Ha türelmes vagy, meglátod, a kitartásod meghozza majd a várt eredményt!

Így kezdj bele!  

Keress egy füzetet, vagy online jegyzetet és kezdj el fogyinaplót írni: jegyezz fel minden egyes falatot, amit megeszel! Ez két szempontból is hasznos: egyrészt azért, mert ha visszaolvasod, látni fogod, hogy mikor „estél  bűnbe” egy pluszcsokival vagy néhány darab chipsszel. Ezért fontos, hogy a „gyorsan bekapok néhány szelet sajtot, csak az íze kedvéért...”-hez hasonló eseteket is szigorúan fel kell jegyezni! Másrészt pedig, ha szakemberhez fordulsz segítségért, a fogyinapló révén ő is jobban belelát majd a táplálkozási szokásaidba!

Változtass!

Zsíros vörös húsok heylett válaszd a baromfi húsokat és a halakat!
Panírozás helyett grillezést és a párolást válaszd!
Zsíros-lisztes rántást cseréld fel joghurtos habarással!
Olajban sült burgonya helyett keresd a főtt újkrumpli friss petrezselyemzölddel!

Igyál sokat! 

A megfelelő folyadékbevitel mindig fontos, de fogyókúránál kiemelten ügyelj arra, hogy napi 1,5-2 liter jó minőségű csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet fogyassz! Egy hasznos tipp: a munkahelyeden is mindig tarts 1 üveg vizet szem előtt, így nem fogod elfelejteni, hogy inniod kell!

Egyél sokszor!

A reggelid legyen tartalmas, szénhidrátban gazdag, ilyen például a müzli – persze, csak a valódi, nem pedig az agyoncukrozott gabonapelyhek! Friss idénygyümölcsökkel teheted a müzlidet izgalmasabbá és persze zsírszegény tejjel fogyaszd. Ehelyett a teljes kiőrlésű kenyér light margarinnal, egy szelet pulykasonkával, paradicsommal és paprikával is jó megoldás lehet. Fontos, hogy ne koplalj, mert akkor a szervezeted raktározásba kezd: tehát egy nap egyél ötször keveset, mintsem kétszer sokat. Ebédre és vacsorára pedig nyugodtan válogass a mindmegette.hu diétás receptjei közül.

Nyugodtan egyél!

Nagyon fontos, hogy lassan, kényelmesen étkezzél. Az, aki evés közben is siet, kapkod, hajlamos töb­bet enni a kelleténél, és akkor is folytatja a falatozást, amikor már jóllakott. Ez azért van, mert nem figyeltél eléggé az evésre, emiatt a tested úgy érzi, hogy nem is evett eleget. 

Vásárolj tudatosan!

Írjon bevásárlólistát, és ettől a boltban se térj el! Sose indulj el üres gyomorral vásárolni, mert úgy még nagyobb a kísértés arra, hogy a közértből kifelé jövet gyorsan megegyél egy kiflit, vagy egy túró rudit. Mindig olvasd el a termékek csomagolásán látható leírást, és ha az adott áru kalória-, cukor- vagy zsírtartalma túl magas, tedd vissza a polcra!

Kezdj el mozogni!

Ha nem mozogsz rendszeresen, nem érheted el a kívánt eredményt sem. Egy kis biztatás: 30 perc könnyű kocogással kb. 200, 50 perc úszással kb. 300, míg 30 perc teniszezéssel kb. 250 kcal-t égethetsz el! Az úszással azonban vigyázz: diétázóknak ritkán ajánlják ezt a sportot, mert úszás után könnyen érezhetsz farkaséhséget. Márpedig rendkívül éhesen nehéz betartani a diétás menüt.

7 után záróra!

Este hét óra után már lehetőleg ne egyél, ezért próbálj még hét óra előtt sort keríteni az utolsó étkezésre! Ha mégis kitolódna a vacsora időpontja, csak valami könnyűt egyél: salátát, grillezett hússal, vagy anélkül. 

Az ideális testsúly

Biztos, hogy fogyókúráznod kell? Mielőtt diétázni kezdesz, számold ki a testtömegindexedet (BMI)! 
BMI = a kilóban mért testtömeg osztva a méterben mért magasságod négyzetével. Egy 170 cm magas, 65 kg-os nő esetében: 65 / 1,7x1,7 = 22,5. 
Ha a kapott érték 18 alatt van, akkor kórosan sovány vagy; 
ha 18 és 25 közé esik, akkor normál testsúlyú vagy; 
ha 25,1 és 30 közé esik, akkor a túlsúlyos lehetsz; 
ha 30,1 és 40 közé esik, akkor elhízott; 
ha pedig 40,1 felett van, akkor a kórosan elhízott kategóriába tartozol.

Fontos azonban, hogy a normál BMI-érték az életkor szerint is változik! 
BMI korosztályos besorolása

19-24 év között: a normál BMI 19–24
25-34 év között: a normál BMI 20–25
35-44 év között: a normál BMI: 21–26
45-54 év között: a normál BMI: 22–27
55-64 év között: a normál BMI: 23–28
65 év fölött: a normál BMI: 24–29

Ezek is érdekelhetnek

Friss