Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így varázsold újjá a kerti bútoraidat

default user icon
MME
A kerti bútorok évről évre jó szolgálatot tesznek, de előbb, vagy utóbb renoválást igényelnek. Íme néhány ötlet, hogy ápold őket helyesen.

Alapvetően mindegy, hogy hol teleltetted át a bútorokat. Akár a szabadban vagy zárt térben történik, a legelső lépés a tisztítás. A fa darabokat gyökérkefével, szárazon dörzsöld át, majd finom szemcséjű dörzspapírral csiszold simára a szálkás felületeket. Ha esetleg bepenészedett a télen, speciális tisztítószerrel tüntesd el a foltokat, és utána kezd el az átdörzsölésüket.

Műanyag bútorok esetében valamivel könnyebb dolgod van

Ezeket mosószeres vízzel mosd át, esetleg autóápoláshoz használatos szilikonsprével fújd le. A makacsabb szennyeződéseket próbáld meg karcmentes súrolószerrel és szivaccsal eltávolítani. Az elsárgult, fehér daraboknál esetleg a vízbe tegyél egy kevés fertőtlenítőt, mely segít visszaadni a műanyag eredeti fehér színét.

A fa több gondoskodást igényel

A fa bútorok bár tartósabbak műanyag társaiknál, jóval több gondoskodást igényelnek. Évadonként nem árt, ha átkened favédő lazúrral. A tartósabb darabok esetében általában színezett kültéri olajokat használnak, melyek vízhatlanná teszik és megvédik őket a nap sugaraitól. Mivel azonban ezek az olajok napon hamar párolognak, így a bútor előbb-utóbb elveszti barnás színét és beszürkül. Így nem árt, ha néha átkened őket, de mielőtt nekiállsz, érdemes elolvasni a használati utasítást, mert a legtöbb olajnál javasolják, hogy használat előtt kezeld le a felületet lakk- illetve lazúrtisztító folyadékkal.

Festék helyett jobb, ha falazúrt választasz, egyrészt mert így látszódni fog a fa erezete, másrészt könnyebben kezelhető és jövőre könnyebben újrakenhető mint a festék.

Felhordásnál mindig ügyelj rá, hogy egy irányban haladj az ecsettel, lehetőleg fenntről lefelé haladva. Festés után nézd át az egészet, és a lefolyó festékcseppeket kend el.

Ha nem szeretnéd egyiket sem használni, kezd át lenolajjal a bútorokat. Ettől szép, sötét árnyalatot kapnak. Vigyázz, ne ess túlzásba a mennyiséggel, a kevesebb néha több. Ha túl sokat hordassz fel a felületre, akkor ragacsos marad, és nem fog felszívódni.

ÍGY KÜZDD LE A KARANTÉN MIATTI ROSSZ ÉRZÉSEKET >>> 

TORTILLA-KISOKOS, AVAGY ÍGY HASZNÁLD A KONYHÁBAN EZT A KÜLÖNLEGES LEPÉNYT >>> 

ÍGY HASZNÁLD AZ ÉDESBURGONYÁT - 7 TIPP A BATÁTÁHOZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss