Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így változtasd tacóvá a tortillát

Pakold meg a kenyérhelyettesítő mexikói kukoricalepényt tetszésed szerint húsdarabkákkal, zöldségekkel, különféle ízesítőkkel, salátával és sajttal, majd hajtsd félbe vagy tekerd fel – és kész is van a taco!

A taco fajtáit a tölteléktől, valamint a hajtogatás vagy feltekerés módjától függően különböző elnevezésekkel illetik, de közös bennük a salsának nevezett mártás, amelynek méregerős zöld, piros vagy barna paprikák kölcsönöznek csípősséget.

Mexikói vs. tex-mex

A tortillás finomságok egyaránt jellemzőek a hagyományos mexikói és az USA texasi határa mentén kialakult tex-mex konyhára, de vannak bizonyos különbségek.
A tortilla tésztáját a határon innen és túl ugyanúgy lisztből, sóból, sütőporból, olajból vagy olvasztott vajból és meleg vízből gyúrják, majd kis gombócokká formázzák, nagyon vékony kerek lappá nyújtják, és tűzforró serpenyőben zsiradék nélkül hólyagosra sütik.

Mexikóban a tortilla puha, mert kizárólag kukoricaliszttel készül. Egyszerűen ráteszik a tölteléket, és simán félbehajtják. Amerikában kb. felerészben búzalisztet használnak, ettől a tészta keményebb lesz. Kagylóhéjszerűen hajtják félbe, és a sütőben ropogós merevre szárítják.
A mexikói taco töltéséhez az apróra kockázott minőségi marhahúst megpirítják, esetleg puhára párolják, és csupán sóval, borssal fűszerezik.

A tex-mex tacótól nem idegen a csirke- és a disznó-, valamint a darált hús sem, Valamennyit egy római köményt, paprikát és koriandert tartalmazó speciális fűszerkeverékkel ízesítik.

Taco-kisokos

A taco csípőssége a salsától és a felhasznált jalapeño paprika erősségétől függ. Léteznek enyhe ízű, sőt édes töltelékek is. Kigyűjtöttünk néhány gyakori variációt a vendéglői étlapokról.

Halas taco: Kaliforniára jellemző, grillezett vagy bő olajban sült hal a tölteléke.

Garnélás taco: az apró rákokat kevés zsiradékon vagy fritőzben megsütve, lime-mal, fehér és lila káposztával együtt pakolják a tortillába.

Taco édesen: merev tortillába fagyit vagy tejszínhabot, valamint gyümölcsöt tesznek, és megöntözik csokiszósszal.

Taco reggelire: chorizo kolbásszal és felkarikázott krumplival együtt sütött rántottával töltik.

Tacos asador: pirított darált húst raknak bele.

Tacos al carbon: a töltelékbe kerülő füstös ízű húst faszénparázs fölött grillezik.

Tacos al pastor: nyárson grillezett húsdarabok salsával tortillába csomagolva.

Vegetáriánus taco: fekete babot, csicseriborsót, csemegekukoricát, sültpaprika-csíkokat, káposztát, salátaleveleket rejthet.

Házi salsával az igazi

A jó taco titka a töltelékhez illő salsa. Mexikóban szigorúan friss zöldség, illetve zöldfűszer – paradicsom, hagyma, koriander, jalapeño paprika és lime – az alapja. A tex-mex konyha megengedőbb, gyakran kész üveges szószokhoz kevernek frissen felkockázott paradicsomot.

Az ízskála az enyhétől a rettentő csípősig terjed, és a variációk száma végtelen. Alább felsoroljuk a leggyakoribb salsák fő hozzávalóit, hogy ihletet meríthess a saját változatodhoz:

Salsa roja (piros): a színét frissen főzött paradicsom adja csilipaprikával, hagymával, fokhagymával, római köménnyel. Általában csípős és füstös aromájú.

Salsa verde (zöld): megfőzött zöld paradicsom (tomatillo), friss koriander, oregánó és petrezselyem, valamint hagyma és fokhagyma kell bele.

Salsa negra (fekete): egészen sötét színű és nagyon csípős a megszárított és pirított barnás héjú csilipaprikáktól. Olajat és fokhagymát adnak hozzá.

Pico de gallo: felkockázott friss paradicsom, hagyma, jalapeño és lime alkotja, továbbá kerülhet bele felkockázott uborka, zöld színű paprika és hónapos retek is. Tarkasága miatt kapta a kakascsőr jelentésű elnevezést.

Ananászos: a friss gyümölcsöt paradicsommal, hagymával, paprikával és csilivel társítják, majd lime-mal és korianderrel ízesítik.

Avokádós: a klasszikus guacamoléra hasonlít; a durvára darabolt avokádót lime-mal, ecettel és zöldfűszerekkel keverik.

Koronázd meg toppinggal!

Mexikóban a tölteléket hagymával és sok korianderrel szórják meg – sajttal soha. Amerikában viszont reszelt sajt, paradicsomkocka, saláta és tejföl is kerülhet rá.

3 alapszabály

1. Tartsd melegen a tortillát! – A hideg tortilla törékeny, nem lehet hajtogatni. Sütés után forrón göngyöld nedves konyharuhába, hogy puha maradjon, vagy megtöltés előtt bebugyolálva tedd be a mikróba kb. 30 másodpercre.

2. Ne rakj túl sok tölteléket a tortillára! – Máskülönben nem tudod rendesen becsomagolni, és a finomságok kipotyognak a tésztából. Inkább több tortillát pakolj meg kevesebb töltelékkel, mint fordítva.

3. Ne használj evőeszközt! – Ne finomkodj késsel-villával, mert a taco (akárcsak a burrito, az enchilada és a quesadilla) tradicionális finger food, kézből kell enni.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A HÁZI TORTILLA >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss