Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így úszd meg könnyek nélkül a hagymaszeletelést - tippek egy profitól!

default user icon
MME
Hagymapucolás és -aprítás nem a legkellemesebb konyhai tevékenységek közül való. Olyannyira nem, hogy hogy zokoghatnékunk lesz minden alkalommal, amikor nekiállunk. Na, de azon kívül, hogy utáljuk csinálni, pontosan miért is potyognak ilyenkor a könnyeink? Hogyan lehetne ezeket a drámai pillanatokat megúszni? Egy mesterszakács tippjei következnek!

"A megtisztított hagymafejeket felkockázzuk..." -  hány szívünk kedves recept kezdődik így! Szinte mindegyiké. Kár, hogy emiatt aztán már az elején elmegy a kedvünk a főzéstől, hiszen a hagymát megpucolni még hagyján, de felaprítani...borzalom! Folyik az ember könnye, patakokban, és bizony, ha mondjuk egy nagyobb társaságra készítünk pörköltet, nem is épp rövid ideig. Vannak különböző praktikák, amelyek inkább viccesek, mint hatékonyak - a búvárszemüveg viselésétől, az orrcsipeszezésen át a szájpadlásra tapasztott nyelvig -, de nézzük, mit mond egy profi séf, akinek naponta több kiló hagymát kell feldolgoznia.

#1 Egy jó éles, vékony pengéjű kés

Az egyik legjobb New York-i étterem, a Fairway Steakhouse mesterszakácsa, Vincent Olivieri szerint, ezt az ember előbb-utóbb megszokja. De, ha nem dolgozott még annyi hagymával, annyi éven át, mint ő, és szeretne leszámolni az aprítás közbeni sirdogálással, akkor a legfontosabb, hogy a megfelelő eszközt beszerezze.

Egy éles, vékony pengéjű kést.

Ez ugyanis kevésbé roncsolja a sejtfalakat, mint egy vastagabb vagy tompa eszköz, így kevesebb, a szemet irritáló enzim szabadul fel a zöldségből az aprítás során.

 

#2 nedves papírtörlő

A mester szerint beválik az is, ha a egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát tekerünk a nyakunk köré.

"Amikor az újoncok könnye kitartóan potyog, annak ellenére, hogy szuperéles, profi pengével szeletelnek, akkor azt javaslom nekik, hogy egy benedvesített konyharuhát tegyenek a nyakukba, főleg maguk elé, ugyanis ez a megfogja a gázt, a víz reakcióba lép vele, és megköti, mielőtt a szemünkig elérne. Működik!"

Tehát, ha szuperéles késsel késsel dolgozunk, és egy nedves papírtörlővel a nyakunkban a gázokat is elcsípjük, nem kell többé búvárszemüvegben hagymát pucolni. Valószínűleg, a szűkebb környezetünk ezt a műsorelemet hiányolja majd a vasárnapi brassói készítése közben, de találjanak maguknak más szórakozást, ebéd előtt - nem igaz?

ÍGY VÁGD TÖKÉLETES JULIENNE-RE, KOCKÁRA VAGY RONDÉRA A ZÖLDSÉGET! >>> 
EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA RENDSZERESEN ESZEL HAGYMÁT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss