Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így ünnepli a Google a koffein felfedezőjét

default user icon
MME
Amikor ma belekortyolsz a kávédba, jusson eszedbe Friedlieb Ferdinand Runge neve, ugyanis a koffein felfedezője pontosan 225 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Az évforduló alkalmából pedig a Google is kávés emblémával tiszteleg a német vegyész előtt, akinek hála még a legszürkébb hétfő reggeleken is képesek vagyunk kikászálódni az ágyból.

Friedlieb Ferdinand Runge 1795-ben született, és már tinédzserként elkezdett érdeklődni a kémia iránt. Még 20 éves sem volt, mikor egy véletlennek köszönhetően rájött arra, hogy a nadragulya kivonatnak pupillatágító hatása van. A folyadék ugyanis belefröccsent a szemébe, és észrevette, hogy az anyag kitágította a pupilláját. Ez vezetett odáig, hogy 25 évesen Johann Wolfgang von Goethe-nek is beszámolt felfedezéséről - az ő javaslatára kezdett el kávébabokat vizsgálni, amikből szintén sikerült kimutatnia a koffeint.

De nem ez volt az egyetlen fontos felfedezése, előállt egy olyan módszerrel is, melynek segítségével a cukorrépából ki lehessen nyerni a cukrot. 73 éves korában halt meg.

Születésének 225. évfordulójáról pedig a Google is megemlékezett. Kávés ünnepi emblémával tiszteleg a vegyész előtt, ami szerintünk nagyon mókásra sikerült. Lessétek meg ti is!

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA ELHAGYOD A KOFFEINT - 9 KŐKEMÉNY TÉNY>>> 

7 OK A FEKETE MELLETT: EZÉRT ÉRDEMES MINDENNAP KÁVÉT INNI>>> 

MENNYI KOFFEINT TARTALMAZ A NYUGTATÓ ZÖLD TEA ÉS AZ ÉLÉNKÍTŐ A FEKETE?>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss