Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel az 5 lépéssel könnyedén csökkentheted az ételpazarlást

default user icon
MME
Sajnos rengeteg étel végzi a kukában. Pedig, ha egy kicsit jobban odafigyelünk, nagymértékben csökkenthetjük a pazarlást, sőt még pénzt is spórolhatunk. Máris mutatjuk, hogy te mit tehetsz az ügy érdekében.

1. Jegyzetelj

Nagyon hasznos lehet, ha lejegyzeteled egy papírra, hogy mi mindent dobsz ki a kukába és azt is odaírod, hogy mennyibe került, így látni fogod, mennyi pénzt pazaroltál el például azzal, hogy hagytad elfonnyadni a gyümölcsöt, vagy lejárni a tejet. Hidd el, nőni fog a motivációd, hogy legközelebb jobban figyelj ezekre.

Az is hasznos lehet, ha konyhai tervet vagy bevásárló listát készítesz, azaz nem csak úgy bemész a boltba és találomra bevásárolsz, hanem előtte megtervezed, hogy milyen ételeket akarsz készíteni és azokhoz milyen hozzávalók kellenek. Így sokkal kevesebb felesleges dolog fog bekerülni a kosárba.

2. Legyél tudatos

Az is fontos, hogy jóllakottan menj a nagybevásárlásra, mert, ha éhesen vásárolsz sokkal több felesleges dolgot fogsz összevásárolni, hiszen abban a pillanatban minden jó ötletnek tűnik, sok mindent ennél, és sok mindent megkívánsz. Otthon ez már változni fog, az élelmiszerek pedig hamar elfáradnak.

Figyelj az impulzusvásárlásra is, mielőtt betennél valamit a kosaradba, csak, mert olcsó, vagy finom az illata, állj meg egy másodpercre és mérlegeld, hogy tényleg szükséged van-e rá.

3. Lazíts

Ki mondta, hogy mindennap főzni kell? Lehet, hogy mondták, a nagyszüleid, a szomszéd, vagy a „szuperfeleség” valamelyik sorozatban, de nem muszáj megfogadnod a tanácsukat. Szinte lehetetlen úgy főzni, hogy azonnal mind elfogyjon, ezért, ha minden nap készítesz valami újat szinte biztos, hogy a szemetesbe is jut az ételekből. Ráadásul a kis adagokban főzés nem is túl pénztárcakímélő. A legtöbb fogás felmelegítve is nagyon finom másnap, ráadásul így a pihenésre is több időd jut.

4. Tárolj jól

Ha megfelelően tárolod az élelmiszereket, sokkal tovább frissek maradnak. Figyelj arra, hogy vannak dolgok, amiknek kifejezetten jót tesz, ha nejlonban vagy légmentes helyen tartod, míg másokra pont az ellenkezője igaz. És vannak olyan élelmiszerek is, amik nem bírják egymás közelségét, például ne tárold együtt a hagymát és a krumplit, mert gyorsabban megromlanak.

5. Kreatívkodj

Nem kell rögtön kidobni az ételt, ha már nem annyira friss. Sokszor meglehet oldani másképp is, ha száraz a kenyér, készíthetsz belőle például pirítóst. A fáradni készülő répát, céklát, petrezselyemgyökeret is megpiríthatod és tálalhatod valamilyen köret mellé, saláta helyett. Ha már barnul az alma csak vágd ki belőle a rossz darabokat a többit pedig reszeld le és használd fel valamilyen süteményhez. Ezernyi megoldás létezik.

A 7 LEGJOBB ÉLETMÓDTANÁCS, AMIT EGY DIETETIKUSTÓL KAPHATSZ 

ADUNK NÉHÁNY TIPPET ARRA AZ ESETRE, HA NYERS HÚSSAL KÉNE DOLGOZNOD 

TIPIKUS FŐZÉSI HIBÁK, AMIKET SOKAN ELKÖVETNEK 

Ezek is érdekelhetnek

Friss