A bolti festékeket azonban nem mindenki szereti. Tény, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tojásfestékek nem ártanak az egészségnek, de attól még áthatolnak a porózus tojáshéjon, és pirosra vagy kékre színezett tojásfehérjéket még akkor sem eszünk szívesen, ha tudjuk, hogy az adott színezőtől nem lesz semmi bajunk. A bolti festékek emellett meglehetősen unalmas, mű színekben kaphatók.
Aki tehát igazán különleges, nem kemikáliákkal színezett tojásokat szeretne, annak bizony érdemes megpróbálkozni a természetes tojásfestéssel, így a tojásoknak kis túlzással a héját is megehetjük. A természetes festékeknek azonban ennél sokkal nagyobb előnye, hogy gyárilag nem előállítható, pompásan izgalmas színeket adnak a tojáshéjnak.
Ha nem bolti festékkel akarunk dolgozni, akkor az előkészületek kicsit több időt és szervezést kívánnak, de hidd el, a lenyűgöző végeredmény mindenért kárpótol majd!
Hogyan fogjunk hozzá?
Találjuk ki, melyik színeket szeretjük a legjobban, és szerezzük be hozzá az alapanyagokat. A természetes festékeket különböző, a természetben előforduló, erős színű növényekből nyerhetjük ki. Ezeket bármelyik élelmiszerboltban vagy piacon beszerezhetjük. Attól függően, hogy milyen színeket szeretnénk, az alábbi hozzávalókat kell beszereznünk:
- Élénk rózsaszín- cékla
- Halvány kék-lila káposzta
- Erős kék- áfonya
- Lila- cékla+lila káposzta, vegyesen
- Halvány lila- lilahagyma héja
- Barnás-rózsaszín- vöröshagyma héja
- Élénk napsárga- kurkumapor
- Zöld- petrezselyem
A tojások
A legjobb eredményt fehér tojások felhasználásával érhetjük el, hiszen itt a színezés folyamatába nem zavar be a tojás alapszíne. Magyarországon sajnos leginkább barna tojások érhetők el, de az ünnep előtt nagyobb hipermarketekben általában kapható a fehér változat is. Ha van egy megbízható baromfi hentesünk, tőle is rendelhetünk.
Amire ügyeljünk
- Akár természetes, akár mesterséges festékeket használunk, mindig igaz, hogy a tojásokat addig fogja be a legjobban a pigment, amíg forrók, így felhasználásig tartsuk őket melegen.
- A tojások héját csak ott fogja be rendesen a festék, ahol teljesen zsírtalanok. A kezünket akármilyen alaposan mostuk meg előzőleg, valamennyire mindig zsíros, így a tojásokat kanállal, vagy gumikesztyűs kézzel mozgassuk a festékbe.
- A festékanyagot minden esetben fixáljuk ecettel, mert különben nem tapad meg rendesen a tojáshéjon. Túl kevés ecet használatakor a színek nem lesznek elég intenzívek, míg a túl sok ecet szétmarja a tojás héját. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségekre.
Hozzávalók 250 ml festékhez, amibe egyszerre 2 tojást tudunk festeni
(A mennyiségek bátran sokszorozhatók)
- Színenként 500 ml víz
- 1-2 bögrényi az adott növényből (káposzta, cékla reszelve, hagymahéj összenyomogatva, stb.)
- 2-3 púpozott evőkanál a kurkumából
- 250 ml folyadékonként 1 ek 10%-os ecet
- olaj vagy zsír a tojás fényezéséhez
Elkészítése:
- Tegyük a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a színanyagok kifőnek. (kb. 30 perc) Akkor jó, amikor a víznek már egészen intenzív színe van.
- Szűrjük le a festett vizet és adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet. Közben főzzük a tojásokat keményre és tartsuk őket melegen.
- Tegyük a tojásokat a festékbe kanál segítségével, vagy gumikesztyűs kézzel, és hagyjuk ázni addig, míg a kívánt színt el nem érjük. (A természetes alapú festékektől nagy valószínűséggel nem lesz annyira erős a tojások színe, mint a mesterségesektől.)
- A kész tojásokat óvatosan csepegtessük le, szárítsuk meg és kenjük át valamilyen zsiradékkal, hogy szépen csillogjanak.
Ajánljuk még: