Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy kevesebb hulladékot termelj a konyhádban!

default user icon
MME
Az élet bizonyos területein könnyű takarékoskodni. Autó helyett tömegközlekedés, műanyag szatyor helyett vászontáska, PET-palack helyett kulacs – ezek mind hasznos alternatívák. De mi a helyzet a „muszáj” tevékenységekkel? Enni például mindenképpen kell. De hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában?

#1 Írjunk listát, tervezzünk!

Az első és legfontosabb, hogy amennyire lehet, fogjuk vissza az élelmiszer fogyasztásunkat. Ez persze nem éhezést jelent. Az Élelmiszerbank adatai szerint a megtermelt élelmiszerek csaknem egyharmada a kukában végzi. Az elpazarolt étel egy részét azok a javak teszik ki, amelyeket senki nem vásárolt meg a lejárati határidő előtt és a lejárt ételeket a kereskedő egyszerűen kidobja, megsemmisíti. De jelentős a fogyasztók pazarlása is. Ki ne dobott volna már ki megpenészedett, felbontott lekvárt, megszáradt kenyeret, savanyú tejet?



Menütervezéssel és a rendelkezésre álló ételek listájával elkerülhető a pazarlás, ráadásul a pénztárcánk is megérzi majd a különbséget. Érdemes a termékeket olyan viszonteladótól vásárolni, aki a felesleges termékeket nem megsemmisíti, hanem rászorulóknak ajánlja fel. Kicsiben ezt mi magunk is megtehetjük! A maradékot adjuk tovább annak, aki még használni tudja: akár a környezetünkben élő szervezeteknek, vagy az idős szomszédunknak is, illetve Facebook-on is vannak olyan csoportok, ahol fel tudjuk ajánlani a megmaradt ételeinket, ilyen például a Budapest Minden Ingyen csoport. Egy finom, házi fogást senki sem fog tudni visszautasítani!

#2 Vásároljunk csomagolásmentesen!

Nagyanyáink még hírből sem ismerték az hálóba csomagolt fokhagymát, a zsugorfóliába húzott uborkát, a műanyag tálcán kínált zöldségeket. Tanuljunk tőlük! Elő a karkosárral, a többször használható tojástartóval, a saját szatyrunkkal, textil zsákunkkal! Filteres tea helyett vásároljunk teafüvet, zacskós tej helyett kimérőset. Terjednek a csomagolásmentes boltok is, sok helyen pedig már visszaváltható üveget, dobozt is használhatunk. Egy kis türelemmel hamar fel lehet térképezni a lehetőségeket.

#3 Kerüljük a műanyagot!

Rengeteg műanyag tárgynak van környezetbarát alternatívája. A mosogatószivacsot lecserélhetjük például luffa-szivacsra, tengeri uborkára, de egy kis elszántsággal pólófonalból is kellemes pótlékot horgolhatunk. Az ételtároló dobozokat üveg vagy fém edényekre cserélhetjük, a műanyag fólia helyett pedig a méhviaszos, mosható kendő is kiváló megoldás, felvágottakat is biztonságosan tárolhatunk benne. Az italunkat magunkkal vihetjük üvegben, fém termoszban, vagy bambuszból, porcelánból készült „újrapohárban”. Szívószálból is van már fém vagy bambusz változat. Ezt akár magunkkal is vihetjük, ha valamilyen okból a szívószálazás a praktikusabb.

#4 Komposztáljunk!

Ezt akár a legkisebb panel konyhában is megtehetjük. Ma már léteznek kompakt, szagokat elnyelő komposztálók is. Egy kis ügyességgel akár olyan komposztot is kialakíthatunk, amelyik kis mennyiségben még a papírhulladékot is képes lebontani. A komposztdoboz a szagokat is magában tartja, így emiatt sem kell aggódnunk.

#5 Kevesebb vegyszer

Ecet, szódabikarbóna, mosószóda – ez a környezetbarát háztartás szentháromsága. És, ha még a mosogatószerünk is környezetbarát, akkor kijelenthetjük, hogy durva vegyszer, és vegyszeres flakonok nélkül sikerül tisztán tartanunk a konyhánkat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss