Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tartsd tisztán a konyhát könnyedén

A takarítás valljuk meg, nem tartozik a kedvenc programunk közé. A konyhában viszont kiemelten fontos a tisztaság. Ha néhány dologra mindig odafigyelsz, nem kell sok időt és energiát fordítanod a takarításra.

Építsd be a rutinba!

Vannak olyan takarítási feladatok, amiket érdemes naponta elvégezni, ilyen például a pult letörlése, a padló felsöprése, és a konyhai eszközök letörölgetése.

Ez elsőre talán nem hangzik jól, hiszen ki szeretné minden nap takarítással tölteni az idejét? De azt a néhány mozdulatot könnyű beépíteni a mindennapokba, úgy, hogy ne is tűnjön takarításnak. Például amíg lefő a reggeli kávé letörölheted a pultot, vagy, amíg felforr a víz a teához felsöpörhetsz. Ha más cselekvésekhez társítod ezeket a feladatokat nem is tűnnek majd feladatnak, és nem vesznek el az idődből sem. Így semmi nem tud elkoszolódni. Tehát nem lesz szükség rá, hogy komolyabb energiát fektess a konyhai takarításba.

Előzd meg a szagokat!

Talán nincs is utálatosabb dolog, mint a szemetes tisztántartása, ráadásul, ha bebüdösödik, és általában bebüdösödik, akkor hiába tűnik már tisztának mégis rengeteg energiába telik, mire végre megszűnik a szaga is. Ezt megelőzheted, ha a szemetes tisztításához rendszeresen citromot vagy citromhéjat használsz. Olcsó, hatékony és jó illatú. Elűzi és megelőzi a szagokat. A citrommal egyébként a hűtőben esetlegesen kialakuló kellemetlen szagokat is megelőzheted, ha egy kis tálkába citromdarabokat, vagy citromlével átitatott vatta, vagy papírdarabokat teszel, és azt berakod a az egyik polcra. Ez persze nem váltja ki a rendszeres és alapos hűtőtisztítás szükségességét.

Legyél előrelátó!

Vannak olyan takarítási munkák is, amik bár egyszerűnek tűnnek mégsem azok, és emiatt nagyon bosszantóak. Ilyen a konyhai fiókok tisztítása vagy a kenyérpirító tálcájának morzsáktól való megszabadítása... Téged is kiráz a hideg, ha ezekre gondolsz? Akkor használj alátétet, alufóliát vagy szalvétát. Így nem kell a tisztítással bajlódnod, elég, ha ezeket néha kicseréled.

Ne halmozz!

Kávézás vagy étkezés után egyszerűbbnek tűnhet csak berakni a mosogatóba a csészét vagy a tányért, azzal a gondolatmenettel, hogy majd később elmosod azt a néhány edényt. Azonban, ha ezt többször megcsinálod, akkor abból a néhányból hamarosan egy nagy halom gyűlik össze és utálni fogod elmosni. Sokkal egyszerűbb inkább azonnal megcsinálni. Már csak azért is, mert sokkal könnyebb és gyorsabb a művelet, amikor még nincs az edényekre száradva semmi.

Ha semmiképp sincs időd azonnal elmosni, akkor engedj egy kis vizet a csészék aljába, hogy megelőzd a beszáradást. Később hálás leszel magadnak ezért.

Az áztatás segít

Persze előfordulhat, hogy nem tudsz mindent azonnal megcsinálni, ami makacs, rászáradt szennyeződéseket eredményezhet. Ilyenkor az áztatás segíthet, hogy időt és energiát spórolj. Áztasd be az edényeket meleg mosószeres vízbe! Ha pedig a pulton vagy egy olyan eszközön van kosz, ami nem fér be a mosogatóba, egy konyharuha segíthet, amit meleg szappanos vagy mosogatószeres vízzel benedvesítesz és rárakod a szennyeződésre néhány percre. Utána már gyerekjáték lesz eltávolítani.

5 TUTI TIPP, ÉS A KONYHA TISZTA LESZ >>> 

4 TIPP, HOGY JOBBAN MENJEN A RENDRAKÁS ÉS A TAKARÍTÁS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss