Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold az élelmiszereket, hogy sokáig elálljanak!

default user icon
MME
Az élelmiszerek helyes tárolása az egészséged szempontjából is fontos, ezért mindenképpen érdemes végigböngészned a lenti listát!

Mit hova tegyünk?

A tejtermékeket, a tojást, a felvágottakat, a cukrásztermékeket és minden olyan élelmiszert, aminek a csomagolásán szerepel, hogy felbontás után hűtést igényel, a hűtőszekrény középső és felső polcán tartsuk, ahol 4–6 fok van. A hűtést igénylő zöldségeket, illetve gyümölcsöket pakoljuk a számukra kialakított alsó tárolórekeszbe: ezeket érdemes megtisztítva, megmosva és szárazra törölve, frissen tartó zacskóban vagy dobozban eltenni, különben hamar megpenészedhetnek, megfonnyadhatnak.

Hagyjuk kihűlni!

Soha ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert emiatt megnő a benti hőmérséklet, ez pedig nem használ sem a már bent lévő élelmiszereknek, sem magának a készüléknek. Az alapanyagok és az ételek megolvadhatnak, megromolhatnak az átmeneti felmelegedés miatt, maga a fridzsider pedig sokkal több energiát fog felhasználni, hogy visszahűtse a belső rész hőmérsékletét.

Ne a hűtőbe!

Bizonyos ételek (pl. paradicsom, zöldbab, cukkini, déligyümölcsök) száraz, hűvös, naptól védett helyen hűtés nélkül is elállnak.  Az egész hagyma, legyen az lila vagy vörös-, imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé. Így a burgonyával hasonlóan tárolandó: száraz, hideg és sötét helyen! A kenyeret se rakjuk a hűtőbe, mert megposhad!

Nem mindegy, hogy, mit mivel!

Bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem célszerű egymás mellett tárolni, mert felgyorsítják egymás érési folyamatát. Ilyen például az alma: a belőle felszabaduló gázoktól könnyebben megrohad a tálban mellé rakott kivi, narancs vagy más vékony héjú gyümölcs.

Húsok

Ezeket mindig becsomagolva tegük a készülékbe, és maximum 1-2 napig tárolja. Ha tudjuk, hogy ennyi idő alatt jó eséllyel nem fogjuk felhasználni, inkább azonnal fagyasszuk le őket!

Lekvárok, befőttek, savanyúságok

Felbontás előtt hűvös, fénytől védett helyen, felbontás után pedig a hűtőben tároljuk ezeket a finomságokat. Minél hamarabb fogyasszuk el őket, hiszen az üvegükben lévő nedves levegő miatt hamar megpenészedhetnek!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss