Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tócsni, röszti, lepcsánka: így süss tökéletes burgonyalepényt!

Hívhatod tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat: így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja.

Krumplifajták

Tanácstalanul álldogálsz, és nincs eladó a közelben, akitől tanácsot kérhetnél? Válassz általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthat – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogass, mert ezeket könnyebb lereszelni!

Nyersen vagy főzve?

A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheted, mint a főttet. Utána nyomkod ki belőle a felesleges nedvességet! (A bio újkrumplit nem kell megpucolni, mert nagyon vékony a héja, és garantáltan vegyszermentes.)

Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített. Ne használj hozzá lisztesre fövő C típusú burgonyát, mert az első érintésre szétesik!

Reszelni muszáj

A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálod a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinád, akkor vedd elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt!

Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozz, mert bár igaz, hogy egyúttal a felesleges létől is megszabadítja a nyers krumplit, a pép túlságosan finom lesz. Ha időspórolás miatt mégis ehhez folyamodsz, kevesebb lisztet tegyél a tésztamasszába, vagy lazítsd némi kinyert lével, máskülönben a lepény nyögvenyelős lesz.

Egyéb hozzávalók

Ahány ház, vidék vagy ország, annyi szokás, de a legfontosabb alapanyagok többnyire megegyeznek.

Tojás

Összefogja a krumplit a liszttel, a hagymával és a fűszerekkel, így megakadályozza, hogy sütéskor a lepénykék szétessenek az alkotóelemeikre.

Liszt vagy apró szemű zabpehely

A tojással együtt segít egyben tartani a lepényt, továbbá könnyebben fűszerezhetővé teszi a masszát. Az eredeti svájci röstiből hiányzik a liszt, a csehek zsemlemorzsát használnak, a reformkonyha pedig zabpehellyel ad ropogós pluszt.

Ízesítők

A só magától értetődik, miként a hagyma is. Dobd fel a krumplilepényedet szerecsendióval! Elég belőle egy csipetnyi, mert nagyon erős az aromája.

Sütési lehetőségek

Lehetőségeidhez mérten próbáld ki mindet, és válaszd a leginkább megfelelőt.

Serpenyőben

Akár öntöttvasedényt, akár tapadásmentes serpenyőt használsz, fontos, hogy elég nagy legyen, mert a lepényeknek nem szabad összeérniük. Hevíts fel olajat vagy olvasztott vajat, kanalazz bele tésztát, lapítsd le a halmokat kerekre, és süsd a szélek barnulásáig (kb. 4 perc). Fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is pár percig, amíg ropogós lesz.

Gofrisütőben

Forrósítsd fel a sütőfelületet, kend meg vékonyan olajjal vagy olvasztott vajjal, majd merj rá masszát. Szabályos formájú, egyenletesen barna burgonyalepényeket süthetsz 5-10 perc alatt és a forgatással sem kell vesződni.

Sütőben

Ehhez a módszerhez egyáltalán nem kell zsiradék! Halmozd a masszát kis adagokban sütőpapírral leterített tepsibe, finoman nyomkodd le, és süsd meg a lepénykéket a 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt. Félidőben fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is ropogósra süljön.

Sósan és édesen

A sós változatokat tetszés szerint gazdagíthatod zöldfűszerekkel, zöldségekkel (pl. reszelt sárgarépával), sőt hússal is. A megsütött burgonyalepényeket húsok vagy gomba mellé köretként, továbbá tetszés szerint pácolt vagy füstölt lazaccal, túrókrémmel, joghurttal, káposztasalátával tálalhatod. Édesszájúaknak almapürével vagy fahéjas cukorral megszórva kínálhatod.

Mi legyen a maradékkal?

A lepénykék letakarva 2-3 napig gond nélkül eltarthatók a hűtőben, hosszabb távon pedig fagyasztva tárolhatók. A szokásos módon előre megsütött darabokat jól itasd le konyhai papírtörlőn, majd helyezd őket egymás mellé egy tálcára úgy, hogy ne érintkezzenek. Ezután fagyaszd le, végül bedobozolva és/vagy zacskózva helyezd el a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt fagyosan tepsibe rakva tedd be a lepénykéket 200 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre, vagy felhevített serpenyőben melegítsd fel ropogósra 3-4 perc alatt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss