Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így süss otthon vasalt csirkét!

Az eredeti vasalt csirkét Grúziában készítik, de már a nemzetközi konyha is átvette az ételt. Mutatjuk, hogyan csináld!

Az eredeti vasalt csirkét Georgiában (vagy ahogy nálunk jobban ismerik: Grúziában) készítik egy ott hagyományos speciális öntöttvas edényben, amelynek a fedele sütés közben gyakorlatilag leesik és lenyomja a húst. Az ételt a nemzetközi konyha is átvette, és a tapaka vagy tabaka nevű edény helyett sokfelé faszenes vasalót tettek a csirkére nehezéknek.

Az angol nyelvű étlapokon a fogás gyakran chicken tobacco néven szerepel, azonban semmi köze a dohányhoz. 

Kilapítás

A vasalt csirke kb. 1 kg-os csirkéből a legfinomabb. A felbontott szárnyast hasonlóan kell előkészíteni, mint a pekingi kacsát. Ehhez a hasánál félbevágott csirkét nyisd szét, majd a csontok eltávolítása után klopfold ki. Ne felejtsd el a szárnyaknál is laposra verni!

Pácolás

A legjobb a friss korianderrel és sok fokhagymával készített házi pác, ebben hagyd pihenni a húst a hűtőben 12 óra hosszat. Esetleg dörzsöld be delikáteszboltban és orosz élelmiszerüzletben kapható adzsika nevű grúz fűszeres paprikakrémmel, vagy egyszerűen sóval, borssal, fokhagymapéppel és (csípős) paprikával.

Sütés

Vágd félbe a kilapított csirkét, hogy könnyebb legyen sütni. Ropogósabb lesz, ha sütés előtt átkened a bőrét tejföllel. Hevíts olajat vagy vajat egy serpenyőben, és helyezd bele a húst. Gyorsan pirítsd meg mindkét oldalát, majd fordítsd meg, és nyomtasd le füles fémlappal, vasalóval, vízzel töltött vagy vaslábassal, esetleg nehéz tányérral. Kb. 10 perc múlva ismét fordítsd meg, és süsd készre a nehezék alatt.

Tálalás

Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával vagy párolt zöldségekkel egyaránt kínálhatod. Jól illenek hozzá a hagyományos grúz szószok, pl. a szacivi vagy a savanykás tkemali.

A vasalt csirke recetpjét itt találod >>>

Ismerd meg a grúz konyhát >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss